Controale ITM 2019: Ce categorii de angajatori pot fi vizate anul acesta de controale

În anul 2019, inspectorii muncii vor viza în mod deosebit domeniile de activitate în care sunt șanse mari să apară munca nedeclarată, cum ar fi construcțiile și alimentația publică, sau în care trebuie respectate reguli stricte de securitate și sănătate în muncă. De asemenea, mai pot fi vizate companiile care folosesc salariați cu normă parțială, în domenii precum transporturi, pază sau jocuri de noroc, sau companiile de servicii poștale și curierat.

Ai o problemă personală sau de afaceri de rezolvat? Iată cățiva consultanți care te pot ajută

Dacă ne bazăm pe raportul anual al Inspecției Muncii privind activitatea sa în 2018, document publicat recent de instituție și analizat de avocatnet.ro, putem estima în linii mari cam ce fel de categorii de angajatorii pot fi verificate în acest an.

Astfel, pentru combaterea muncii nedeclarate, pot fi vizați angajatorii din domeniile construcții, fabricarea și comercializarea mobilei, colectarea deșeurilor, alimentația publică, precum și angajatorii care-și desfășoară activitatea pe litoralul Mării Negre.

Având în vedere creșterea semnificativă a afacerilor de servicii poștale și curierat din ultimii ani, inspectorii muncii își pot îndrepta atenția și către acest domeniu. Mai exact, autoritățile pot verifica la angajatori încheierea contractelor de muncă, dar și respectarea timpului de muncă și a timpului de odihnă.

În același timp, în 2019 se pot afla în vizorul inspectorilor muncii firmele care folosesc salariați cu normă parțială de lucru. De exemplu, pot fi vizați angajatori din domenii precum transporturi și service auto, construcții, panificație, financiar și asigurări, call-center, cabinete medicale, pază, jocuri de noroc și pariuri.

În fine, respectarea securității și sănătății în muncă la angajatori va face, de asemenea, obiectul multor controale la angajatori în anul 2019. Mai ales în contextul în care aceasta este o chestiune declarată prioritară în acest an și în 2020. În esență, vizați sunt angajatorii din construcții, transporturi, agricultură și industrie. De precizat că autoritățile pregătesc deja controale pe partea de securitate și sănătate în muncă la microfirmele cu până la nouă salariați.

multumiri, Avocatnet.ro

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *