Degetele afectate nu mai pot fi indoite.Totul despre…

Contractura Dupuytren este o fibromatoză palmară care se dezvoltă în timp. În momentul apariției bolii, degetele afectate nu mai pot fi îndoite, iar acest lucru îngreunează activitățile zilnice. Contractura afectează în principal degetul inelar și degetul  mic.

dupuytren 29.01.2015  - dupuytren 29 - Degetele afectate nu mai pot fi indoite.Totul despre…
Afecțiunea evoluează încet, de-a lungul mai multor ani, însă există cazuri când boala se dezvoltă în câteva săptămâni sau luni. Boala este mai frecvent intalnita la populatia nordica, fiind rara la asiatici si africani.

Afecţiunea a fost mai complet caracterizată în 1831 de către chirurgul francez Guillaume Dupuytren (1777-1835).

Un număr mare de studii realizate până în prezent demonstrează că există o asociere între diferiţi factori de mediu şi boala Dupuytren. Asocierea cu diabetul este evidentă statistic. Până la 80% dintre pacienţii cu istoric de peste 20 de ani de diabet, dezvoltă boala Dupuytren (19,20).  Studiile arată că microangiopatia diabetică conduce la ischemie şi implicit la îngroşarea fasciei palmare.

 

Semne și simptome

Afecţiunea se manifesta prin prezența în palme, la baza degetelor, de noduli, de la care pornesc  benzi fibroase care retracta progresiv articulaţiile degetelor.

Încă nu s-a stabilit cauza acestei afecțiuni,  însă există cercetători care susțin că boala poate fi asociată cu o reacție autoimună. Boala apare câteodată și în contextul unor afecțiuni care cauzează contracturi și în alte părți ale corpului, precum labele picioarelor sau penis.

Durata medie de evoluţie a bolii Dupuytren este de aproximativ 4-5 ani, după care leziunile se stabilizează.

Boala Dupuytren se poate asocia cu alte fibromatoze, inclusiv boala Lederhose, boala Peyronie şi nodulii Garrod. Aspectele histopatologice ale acestor afecţiuni sunt similare bolii Dupuytren. Se sugerează că pacienţii cu aceste fibromatoze adiţionale prezintă mai multe recurenţe şi extensii după tratament chirurgical.

 

Factori de risc

Printre factorii care pot influența apariția contracturii Dupuytren se numără:

-Vârsta. Boala apare cu precădere după vârsta de 50 de ani.

-Sexul. Bărbății au predispoziție mai mare să dezvolte afecțiunea.

-Dispoziția genetică.

-Diabet.

-Existența în familie a descendenti din Europa de nord;

Diagnostic.

Boala poate fi depistată de doctori prin examinarea mâinilor. Rareori, sunt necesare teste suplimentare. Elementele caracteristice ale bolii Dupuytren sunt nodulul, corzile şi contractura digitală de flexie.

 

Tratament

Tipuri de intervenţii chirurgicale:

Tehnicile chirurgicale pentru boala Dupuytren:

– fasciotomie inchisă sau deschisă

– fasciectomie palmară regională sau limitată

– fasciectomie extinsă sau totală.

Tratamentul nechirurgical:

Extensia pasivă continua poate întinde structurile fibroase retractate. Tratamentul medicamentos cu 5-fluorouracil poate stopa formarea de ţesut fibros. Injecţiile locale cu steroizi, radioterapia, administrarea de vitamina E au fost în trecut folosite pentru tratarea bolii însă rezultatele nu sunt concludente. De asemenea, injectarea locală a colagenazei poate fi urmată de îmbunătăţirea extensiei degetelor.

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *