Dr Mona Pristavu: Care sunt principalele cauze ale durerilor de spate

Durerile de spate netratate pot atrage afectiuni grave.Dar care sunt factorii de risc cotidieni?

Ne raspunde doamna doctor Mona Pristavu, medic specialist medicina de familie, Centrul Medical Alexis:

“Primul factor care determina aparitia durerilor de spate este postura incorecta a corpului. Un stil de viata caracterizat de sedentarism si de ore in sir de stat pe scaun la birou poate provoca dureri in zona cervicala sau lombara. Un efect deloc suprinzator pe care il vei resimti ”pe propria piele” daca nu adopti o pozitie corecta la birou este acela ca muschii flexori ai soldurilor se scurteaza din cauza statului in sezut, ceea ce inseamna ca atunci cand corpul tau se afla in pozitie de stat in picioare, bazinul nu se va extinde complet. In plus, coloane vertebrala se va deforma, in timp, ceea ce duce la aparitia cifozelor si a scoliozelor.

Incaltamintea nepotrivita poate, de asemenea, sa cauzeze coloanei vertebrale. Pantofii adecvati pentru a evita aparitia unor efecte negative pentru coloana sunt cei care nu forteaza talpa sa stea intr-o pozitie nefireasca. Un alt motiv pentru care recomand investitia intr-o pereche de pantofi de sport de calitate este  ca incaltamintea nepotrivita produce chiar si afectiuni ale articulatiilor, favorizand aparitia inesteticelor monturi ale talpilor.”

- dureri de spate 04 - Dr Mona Pristavu: Care sunt principalele cauze ale durerilor de spate

“Trebuie sa avem grija si cum dormim”, continua dr Pristavu.
“Pretul saltelei de pat nu ar trebui sa fie unul dintre factorii decizionali in achizitionarea unei saltele pentru pat. Cand vine vorba despre un astfel de produs, recomand sa alegem intotdeauna calitatea, deoarece salteaua de pat poate fi un aliat in mentinerea sanatatii noastre sau, din contra, poate fi un real pericol. Salteaua trebuie aleasa in functie de preferintele fiecaruia, desi, de cele mai multe ori, o saltea ferma si densa este o buna solutie pentru prevenirea durerilor de spate.E bine sa facem sport, dar trebuie sa avem grija pentru ca durerile de spate pot rezulta si in urma unui efort fizic excesiv. La fel, persoanele care lucreaza pe posturi care necesita ridicarea unor obiecte grele pot avea surpriza neplacuta de a declansa dureri in zona spatelui, dureri provocate de lezarea coloanei vertebrale, ca urmare a greutatilor ridicate, de cele mai multe ori, intr-un mod necorespunzator.

O alta cauza este aceasta problema universal valabila a vremurilor noastre, obezitatea.
Obezitatea reprezinta un factor de risc deloc de neglijat in aparitia durerilor de spate si a afectiunilor derivate de acestea. Numarul crescut de kilograme acumulate de catre o persoana provoaca dureri lombare, ducand la afectiuni care, in majoritatea cazurilor, nu se mai redresa prin fizioterapie sau kinetoterapie, ci doar prin interventii chirurgicale. De aceea, pentru a scapa de durerile de spate, prima etapa a tratamentului consta in reducerea greutatii pacientului.

Surprinzator sau nu, fumatul reprezinta un factor care determina aparitia durerile de spate. Cercetatorii nu au stabilit, inca, un verdict clar in acest sens, insa numeroasele studii efectuate de ei au stabilit faptul ca persoanele fumatoare sunt mai predispuse la a avea dureri de spate, decat cele care nu fumeaza. Se crede ca una dintre cauze ar putea fi irigarea necorespunzatoare a splinei cu sange, sau cauze indirecte, precum aparitia osteoporozei cauzate de susbtantele chimice din tigarete.”

Puteti primi multe alte sfaturi si recomandari in cadrul unui consult.
Pentru programari la doamna doctor Mona Pristavu, puteti suna la 0752.190.153 in intervalul 8,00 -16,00 de luni pana vineri.
Pe toata durata lunii octombrie, aplicam un discount de 25 %.

 

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *