Ecografia renala, vitala in depistarea litiazei urinare

Litiaza urinara reprezinta o problema serioasa de morbiditate. Desi managementul chirurgical al calculilor urinari este posibil si bine tolerat, preventia medicala a recurentei calculilor este destul de facila si de preferat.

Barbatii sunt afectati de litiaza urinara de aproximativ doua ori mai frecvent decat femeile, primul episod aparand in jurul varstei de 30 de ani.
La femei, episoadele de debut ale litiazei urinare apar in jur de 35-55 de ani. Fara tratament profilactic, rata recurentei calculilor de oxalat de calciu creste cu timpul, ajungand la un procent de 50% dupa 10 ani.

Calculii renali sunt depozite de cristale care se formeaza in rinichi. Procesul de formare a calculilor depinde de volumul urinar, concentratiile ionilor de calciu, fosfati, oxalati, sodiu si acid uric, concentratiile inhibitorilor naturali ai formarii calculilor (citrati, magneziu, mucoproteine Tamm-Horsfall), pH-ul urinar. Nivelurile crescute ale ionilor, volumul urinar scazut, pH-ul si nivelul scazut al citratilor favorizeaza formarea acestora.
Calculii se clasifica in cinci categorii, in functie de compozitia lor: oxalat de calciu (70%), fosfat de calciu (5-10%), acid uric (10%), struvit (15-20%) si cistina (1%). Multi calculi au o compozitie mixta, un anumit tip de cristal devenind „miezul” unei cristalizari heterogene.
Majoritatea calculilor nu produc simptome semnificative pana in momentul in care incep sa se deplaseze pe tractul urinar, determinand aparitia colicii renale. Dupa depasirea episodului initial, pacientii trebuie consiliati in ceea ce priveste prevenirea recurentelor. O evaluare de baza trebuie sa includa o anamneza minutioasa, care sa furnizeze date despre varsta pacientului la debutul manifestarilor clinice de litiaza, frecventa si numarul calculilor preexistenti, eventuale interventii medicale sau chirurgicale. Se evalueaza obiceiurile alimentare, consumul zilnic de lichide, prezenta unor factori predispozanti, cum ar fi bolile intestinale, guta, un istoric familial de calculi urinari. Analizele de laborator includ masurarea nivelului seric al electrolitilor, calciului, fosfatilor, acidului uric si hormonului paratiroid.
In cazul pacientilor care au avut mai mult de un episod de colica renala, trebuie efectuata o evaluare mai amanuntita, care sa includa masurarea volumului urinar pe 24 de ore, a pH-ului urinar, calciului, creatininei, sodiului, fosfatilor, oxalatilor, citratilor, acidului uric si cistinei.
Profilaxia medicala a recurentei calculilor urinari include recomandari generale si terapie specifica atunci cand este necesar.
- ecografie renala 24 - Ecografia renala, vitala in depistarea litiazei urinare

Recomandari generale
Datele furnizate de studii prospective arata ca un consum crescut de apa scade riscul recurentei calculilor urinari si prelungeste intervalul de timp dintre recurente.
Se recomanda obtinerea unei diureze de 2 litri pe zi.
Un studiu prospectiv a aratat ca o dieta saraca in sare, carne, cu aport moderat de calciu este mai eficienta decat o dieta saraca in calciu. Prezenta calciului intestinal ajuta la legarea oxalatilor din alimente, limitand astfel absorbtia oxalatilor din intestin. Este indicata evitarea alimentelor care contin cantitati mari de oxalati. Obezitatea este un factor independent de risc pentru litiaza urinara, in special la femei. De aceea este necesara scaderea in greutate.

Ecografia renala este procedura cel mai frecvent utilizata si recomandata in diagnosticul bolilor renale.

La centrul nostru  beneficiati de ecografie renala efectuata de medic primar cu competenta in ecografie.

Cand apar:

 • durere ,,de spate ,, (lombara ) declansata brusc cu extindere anterioara spre zona organelor genitale (Colica renala )
 • scadere a cantitatii de urina/24h sau in situatia in care pacientul nu mai urineaza deloc (oligurie/anurie)
 • urinari care prezinta sange (Hematurie macroscopica)

este imperios necesar sa faceti o ecografie.

Care sunt situatiile in care va recomandam ecografia?

 • in confirmarea anomaliilor   congenitale renale (malformatii)
 • in ,,blocajul renal,, (obstructia de tract urinar)
 • pentru a stabili diferenta intre afectarea renala recenta sau veche
 • in identificarea de ,,pietre la rinichi,,(calculi renali)
 • in depistarea tumorilor renale si a patologiei chistice (,,formatiuni lichidiene incapsulate,,)
 • in screeningul (depistarea) bolii polichistice
 • in ,,Infectia /Inflamatia rinichilor ,,(Pielonefrita Acuta)

Prin ecografie renala medicul va diferentia durerea ,,de spate,,(lombara) de cauza musculo-scheletala frecvent intalnita la varstnici de durerea lombara de cauza renala ( cel mai frecvent litiaza renala -,,pietre la rinichi,,) 

Ecografia are foarte multe avantaje pentru ca este:

 • neivaziva
 • rapida
 • nesolicitanta pentru pacient si fara riscuri
 • nu utilizeaza substanta de contrast ca in alte proceduri (care pot avea risc toxic)
 • utilizata in investigarea , diagnosticul si monitorizarea   patologiilor renale

Va asteptam cu cel mai potrivit tarif pentru ecografie: 48 lei !
Programari la 0752.190.153 sau office@alexis-medical.ro (nu uitati sa aveti indicat un telefon de contact)

Continuam si maine sa vorbim despre litiaza urinara.

 

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *