Examenul medical la angajare este obligatoriu, fara exceptii?

Pentru asigurarea conditiilor de SSM si pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesional, angajatorii sunt obligati sa angajeze doar persoane care corespund sarcinilor de munca pe care le vor executa. Astfel, se impune obligatoriu si fara exceptii efectuarea examenului medical la angajare.

De asemenea, angajatorii sunt obligati sa efectueze controlul medical periodic si, in functie de caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajarii, dupa cum prevede Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca.
ex la angajare e obligatoriu 29.09. - ex la angajare e obligatoriu 29 - Examenul medical la angajare este obligatoriu, fara exceptii?
Nu uitati faptul ca examenul medical la angajarea in munca este unul dintre serviciile medicale profilactice prin care care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor si este reglementat legal de HG 1169/2011 care modifica si completeaza HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 15 din HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca examenul medical la angajarea in munca se efectueaza pentru:
a) lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
b) lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati;
c) lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.

Potrivit art. 52 lit. a) din HG 857/2011 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele din domeniul sanatatii publice, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice fapta constand in neasigurarea de catre angajatori din orice domeniu de activitate, public si privat, a examinarilor medicale, prin medicii de medicina muncii la angajare, la reluarea muncii, la schimbarea locului de munca si a controlului medical periodic al lucratorilor, conform reglementarilor legale in vigoare privind supravegherea starii de sanatate si a expunerii profesionale a tuturor lucratorilor prin servicii de medicina muncii

De asemenea, conform art. 53 lit. j) din aceeasi lege, constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei pentru persoanele juridice fapta constand in nerespectarea recomandarilor medicale ca urmare a examinarilor medicale la angajare si a controalelor medicale periodice. Totodata, in conformitate cu lit. u) din acelasi articol, constituie contraventie si este sanctionata cu amenda in cuantumul precizat anterior, nerespectarea masurilor si termenelor ce se impun angajatorului conform legislatiei legale privind sanatatea si securitatea lucratorilor.

Nu merita sa riscati! Mai bine incheiati un contract pentru serviciile de medicina muncii in conditiile in care, in perioada 29.09 – 31.10.2014, primiti un discount de 30 % pentru persoanele nou angajate!
Ce trebuie sa faceti?

Pentru a beneficia de oferta trebuie sa trimiteti cuvantul “nou” + numele firmei Dumneavoastra la adresa de mail office@alexis-medical.ro.

In lipsa acestui mesaj nu puteti benefica de oferta.
Va asteptam!

3 comentarii la “Examenul medical la angajare este obligatoriu, fara exceptii?

 1. Am o problema de sanatate. De 6 ani stiu ca sunt purtatoare de AgHBs. AC Hbc sunt negativi, transaminaze normale. In termeni populari “purtator sanatos de hepatita B”. Avand in vedere ca urmeaza sa ma angajez in domeniul medical ( as dori ca specializare pediatria), exista posibilitatea sa fiu declarata inapta pentru un astfel de post avand in vedere situatia mea medicala? Va multumesc pentru raspuns!

  Raspunde
  • Va multumim pentru interesul aratat centrului nostru medical.

   Tinand cont de recomandarile programului national de vaccinare, toti nou-nascutii primesc prima doza de Engerix pediatric (vaccinul impotriva hepatitei B).Drept urmare nu aveti contraindicatii de a lucra intr-un astfel de post.

   Va recomandam sa urmati indicatiile medicului curant.

   Raspunde
   • Va multumesc mult! M-am linistit acum! O zi buna va doresc!

    Raspunde

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *