GUVERNUL A ADOPTAT LEGEA CARE PERMITE PARINTILOR SA ISI IA O ZI LIBERA ANUAL PENTRU VIZITA MEDICALA A COPIILOR

Guvernul a adoptat legea care le permite parintilor sa isi ia o zi libera de la serviciu pentru a-si duce copiii la doctor. Legea nr. 91/2014 a intrat in vigoare inca din 2014, insa nu a putut fi pusa in practica deoarece ii lipseau normele de aplicare.

Actul normativ a fost adoptat miercuri de Executiv, iar parintii beneficiaza din acest an de o zi lucratoare libera pentru ingrijirea sanatatii copiilor, imediat dupa ce reglementarile vor fi publicate in Monitorul Oficial.

De ziua libera poate beneficia doar unul dintre parinti, pe baza de cerere scrisa, iar angajatorii sunt cei care decid daca platesc sau nu drepturile salariale aferente.
control medical copii 17.07  - control medical copii 17 - GUVERNUL A ADOPTAT LEGEA CARE PERMITE PARINTILOR SA ISI IA O ZI LIBERA ANUAL PENTRU VIZITA MEDICALA A COPIILOR
“Persoanele (…) au dreptul la liber, in conditiile prevazute de prezenta lege, pentru ingrijirea sanatatii copilului, fara obligatia angajatorului de a plati drepturile salariale aferente”, se arata in documentul legislativ.

Parintii care au unul sau doi copii beneficiaza de o singura zi libera, iar cei care au trei sau mai multi copii vor beneficia de doua zile lucratoare libere pe an, consecutive sau separate, in functie de decizia angajatorului.

Pentru a beneficia de ziua libera parintii trebuie sa prezinte o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte faptul ca in anul respectiv celalalt parinte sau reprezentant legal nu a solicitat ziua lucratoare libera si nici nu o va solicita, precum si o copie a documentului din care sa rezulte calitatea de reprezentant legal al copilului, dupa caz.

Atentie! Doar unul dintre parinti beneficiaza de ziua libera. Familiile care nu respecta aceasta prevedere nu vor mai beneficia de acest drept niciodata.

Cererea scrisa prin care parintii solicita ziua libera trebuie depusa cu 15 zile inainte de vizita la medic, alaturi de o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca celalalt parinte n-a cerut si nici nu va cere liberul pentru anul respectiv.

“Dupa efectuarea controlului medical, parintele sau reprezentantul legal al copilului are obligatia de a prezenta medicului de familie al copilului documentele ce contin rezultatul controlului medical”, se arata in documentul legislativ.

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *