Hipotermia

Când temperatura corpului scade, inima, plămânii, sistemul nervos și alte organe nu mai funcționează în parametrii normali. Lăsată netratată, hipotermia poate duce în cele din urmă la insuficiență cardiacă și respiratorie iar în final la moarte.
Hipotermia este cel mai adesea cauzată de expunerea la frig, vânt sau imersia corpului în apă rece. Tratamentele primare pentru hipotermie sunt metode care ajută corpul să se încălzească, revenindu-și astfel la o temperatură normală.

- Hipotermia 02 - Hipotermia

Frisoanele reprezintă reacția automată de apărare a organismului împotriva temperaturilor scăzute, cu alte cuvinte, o încercare a organismului de a se încălzi. Frisoanele permanente sunt un semn clar de hipotermie.
Semnele și simptomele de hipotermie moderată până la severă includ:
• frisoane
• amorțeli la nivelul degetelor și mâinilor
• vorbire neclară sau murmur
• piele rece și palidă
• confuzie sau gândire greoaie
• decizii greșite, cum ar fi încercarea de a elimina hainele groase
• somnolență sau energie foarte scăzută
• apatie sau lipsă de preocupare despre propria stare
• pierderea progresivă a conștienței
•  puls slab
• respirație lentă sau superficială .

O persoană care suferă de hipotermie nu este conștientă, de obicei, de starea în care se află, deoarece simptomele apar de cele mai multe ori treptat iar gândirea confuză asociată cu hipotermia împiedică percepția clară a propriei stări.
Hipotermia nu este întotdeauna rezultatul expunerii la temperaturi exterioare extrem de scăzute. O persoană mai în vârstă poate face hipotermie ușoară după expunere prelungită la temperaturi interioare care ar fi acceptabile pentru un adult sănătos – de exemplu, temperatura dintr-o casă prost încălzită.

Simptomele de hipotermie ușoară nu sunt legate de expunerea la temperaturi extrem de scăzute. Ele sunt aproape identice cu cele de hipotermie mai severă, dar pot fi mult mai puțin evidente. Printre simptomele de hipotermie ușoară enumerăm:
• frisoane
• respirație mai rapidă
• probleme de vorbire
• confuzie
• rigiditate musculară sau lipsă de coordonare
• oboseală
• creșterea frecvenței cardiace
• hipertensiune arterială .

La copii foarte mici sau sugari semnele tipice ale hipotermiei sunt:
• piele rece de culoare roșu aprins
• energie redusă.

O serie de factori pot crește riscul de a dezvolta hipotermie :
Vârsta înaintată. Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani sunt mai vulnerabile la hipotermie din mai multe motive. Capacitatea organismului de a regla temperatura corporală se poate reduce cu vârsta . Persoanele mai în vârstă sunt , de asemenea, mult mai susceptibile de a avea o afecțiune care afectează reglarea temperaturii . Unii adulți mai în vârstă nu pot fi capabili de a comunica atunci când apare senzația de frig sau nu se pot deplasa pentru a ajunge la un loc încălzit.

Vârstă foarte mică. Copiii pierd căldura corporală mai repede decât adulții . Ei au un raport cap-corp mai mare decât adulții, ceea ce îi face mai predispuși la pierderea căldurii prin cap. Copiii pot ignora, de asemenea, frigul, deoarece ei sunt mult prea jucăuși pentru ca să se gândească la asta, și nu întotdeauna pot lua decizia de a se îmbrăca în mod corespunzător pe vreme rece.

Probleme mentale. Persoanele cu o boli psihice, demență sau o altă afecțiune care le afectează judecata nu se pot îmbrăca adecvat pentru condițiile meteorologice existente sau nu sunt capabile de a înțelege riscurile la care se expun pe o vreme rece. Persoanele cu demență pot rătăci mult timp de acasă sau se pierd ușor, făcându-i mai susceptibili de a fi blocați afară în vreme rece sau umedă.

Alcoolul și consumul de droguri . Alcoolul poate încălzi corpul la interior, ceea ce provoacă o dilatare accentuată a vaselor de sânge rezultând astfel o pierdere rapidă de căldură la suprafața pielii. Consumul de alcool sau droguri poate afecta judecata cu privire la necesitatea de a sta în casă sau de a purta haine călduroase în condiții de vreme rece. Dacă o persoană este în stare de ebrietate și rămâne mult timp afară pe o vreme rece, poate face hipotermie severă.

Anumite condiții medicale. Unele tulburări de sănătate afectează capacitatea organismului de a regla temperatura corpului . Exemplele includ afecțiuni ale tiroidei (  hipotiroidism ) , alimentație deficitară, accident vascular cerebral, artrită severă, boala Parkinson, diverse traumatisme, leziuni ale măduvei coloanei vertebrale, arsuri , boli care afectează senzațiile de la extremități ( de exemplu leziuni ale nervilor de la picioare, diabet zaharat ),  deshidratare , precum și orice problemă care limitează activitatea sau limitează fluxul normal de sânge .

Medicamente. O serie de medicamente, inclusiv unele antidepresive , antipsihotice și sedative pot schimba capacitatea organismului de a regla temperatura.

Hipotermia apare atunci cand corpul pierde caldură mai repede decât o poate produce. Cele mai frecvente cauze de hipotermie sunt expunerea la condiții de vreme rece, vânt sau apă rece. De fapt expunerea prelungită la orice mediu mai rece decât corpul omenesc poate duce la hipotermie, dacă nu este îmbrăcat corespunzător sau nu poate controla condițiile exterioare. Condițiile specifice care conduc la hipotermie pot fi:
• purtarea unor haine prea subțiri pentru condițiile meteo existente
• statul în frig o perioadă prea mare de timp
• imposibilitatea de a ieși din hainele ude sau a merge într-un loc cald, uscat
• cădere accidentală în apă, cum ar fi dintr-o barcă, vapor etc.
• încălzire necorespunzătoare în casă, mai ales pentru persoanele în vârstă și copii
• aer condiționat, care este prea rece, mai ales pentru persoanele în vârstă și copii

Modalitățile prin care organismul pierde căldură sunt :
Căldura emanată. Cele mai multe pierderi de căldură sunt din cauza căldurii radiate de pe suprafețele neprotejate ale corpului.

Contact direct. Dacă sunteți în contact direct cu ceva foarte rece, cum ar fi apa rece sau solul prea rece, caldura corpului uman este preluată rapid de mediul cu care este în contact. Deoarece apa este un mediu foarte bun pentru transferul de căldură, căldura corpului se pierde mult mai repede în apă rece decât în aerul rece. De asemenea, pierderea de căldură din organism este mult mai rapidă în cazul în care hainele sunt ude.

Vânt. Vântul răcește corpul uman prin îndepărtarea stratului subțire de aer cald de la suprafața pielii. Senzația de frig este cu atât mai intensă cu cât vântul bate cu viteză mai mare și este mai rece.

Diagnosticul este, de obicei, bazat pe semnele fizice ale persoanei afectate și condițiile în care persoana cu hipotermie a devenit bolnavă sau a fost gasită.

Un diagnostic evident nu poate fi pus imediat, cum ar fi în cazul în care simptomele sunt ușoare, de exemplu atunci când o persoană mai în vârstă, care este într-o încăpere, are simptome de confuzie, lipsă de coordonare sau probleme de vorbire. În astfel de cazuri, în cadrul examinării, se va lua temperatura folosind un termometru rectal care citește temperaturi scăzute.

Acordarea primului ajutor
Cereți imediat asistență medicală pentru orice persoană care pare să aibă hipotermie. Până în momentul în care sosește ajutorul medical de urgență, urmați aceste indicații pentru tratarea hipotermiei:

Fiți grijulii. Când ajutați o persoană cu hipotermie, ocupați-vă de ea cu blândețe. Limitați mișcările doar numai la cele strict necesare. Nu masați sau frecați persoana. Mișcările excesive, viguroase sau discordante pot declanșa stop cardiac.

Mutați persoana din frig. Mutați persoana la un loc cald, uscat, dacă este posibil. Dacă sunteți în imposibilitatea de a muta persoana din frig, protejați-o de frig și vânt cât mai mult posibil.

Scoateți hainele ude. În cazul în care persoana poartă îmbrăcăminte umedă, scoateți-i îmbrăcămintea. Tăiați îmbrăcămintea, dacă este necesar, pentru a evita mișcarea excesivă.

Acoperiți persoana cu pături. Utilizați straturi de pături sau haine uscate pentru a încălzi persoana. Acoperiți capul persoanei, lăsând-o doar cu fața expusă.
Izolați corpul persoanei de solul rece. Dacă sunteți afară, puneți persoana cu spatele pe o pătură sau o altă suprafață caldă.

Monitorizați respirația. O persoană cu hipotermie severă, poate părea inconștientă, fără semne evidente de puls cardiac sau respirație . Daca respirația persoanei s-a oprit sau pare periculos de superficială, începeți resuscitarea cardiopulmonară imediat dacă sunteți instruit .

Oferiți băuturi calde. Dacă persoana afectată este trează și capabilă să înghită, oferiți-i băuturi nealcoolice, fără cofeină, calde pentru a ajuta la încălzirea corpului .

Folosiți comprese calde, uscate. Folosiți o compresă caldă de prim – ajutor ( o pungă umplută cu lichid, din plastic, care se încălzește atunci când este stoarsă ), sau o compresă improvizată dintr-o sticlă de plastic umplută cu apă caldă sau un prosop încălzit . Aplicați o compresă doar la gât, peretelui toracic sau în zona inghinală. Nu aplicați compresa caldă la nivelul brațelor sau picioarelor. Aplicarea compreselor calde la nivelul brațelor și picioarelor obligă sângele rece să o ia inapoi spre inimă, plămâni și creier, cauzând scăderea temperaturii corpului. Acest lucru poate fi fatal.

Nu se aplică căldură directă. Nu folosiți apă fierbinte, un tampon de încălzire sau o lampă de încălzire pentru a încălzi persoana . Căldura extremă poate deteriora pielea chiar mai rău, cauzând bătăi de inimă neregulate atât de severe încât acestea pot determina inima să se oprească.

Tratament medical
În funcție de severitatea hipotermiei, asistența medicală de urgență pentru hipotermie poate include una dintre următoarele intervenții pentru a ridica temperatura corpului:

Sânge reîncălzit. Sângele poate fi tras, încălzit și recirculat în organism. O metodă obișnuită pentru încălzirea sângelui este utilizarea unei mașini de hemodializă, care este utilizată în mod normal pentru a filtra sângele la persoanele cu funcție renală slabă.

Fluide intravenoase calde. O soluție intravenoasă, încălzită, de apă sărată injectată într-o venă va ajuta la încălzirea sângelui.

Aer încălzit. Utilizarea oxigenului umidificat administrat cu o mască sau tub nazal poate încălzi căile respiratorii și contribuie la creșterea temperaturii corpului.

Spălături cu apa caldă . O soluție de apă sărată caldă poate fi folosită pentru a încălzi stomacul, vezica sau colonul. Pentru aceasta, un tub mic se introduce în jos pe gât, pentru a ajunge în stomac, prin uretră pentru a ajunge la vezică sau prin rect pentru a ajunge la colon.

Înainte ca dumneavoastră sau copiii dumneavoastră să iasă în aer rece, ţineţi cont de următoarele sfaturi :
Purtaţi o pălărie, căciulă sau alt înveliș de protecție pentru a preveni pierderea căldurii corpului prin zona capului, feţei şi gâtului. Acoperiți-vă mâinile cu mănuși cu un singur deget în loc de mănuși cu cinci degete. Mănușile cu un deget sunt mai eficiente deoarece țin degetele apropiate unul de altul.

Evitați activitățile care v-ar putea face să transpiraţi foarte mult. Dacă purtaţi haine ude și vremea este rece pierderea de căldură corporală este mult mai accentuată .

Hainele din materiale strâns țesute sau materiale impermeabile sunt cele mai indicate a fi purtate în caz de vânt puternic. Lâna, mătasea sau polipropilenă menţin căldura corporală mai bine decât bumbacul.

Dezbrăcaţi cât mai curând posibil hainele umede. Fiţi deosebiţi de atenți să vă țineți mâinile și picioarele uscate, ştiind că apa de zăpadă ajunge foarte uşor, prin încălţăminte sau manuşi, la piele.

Nu consumaţi alcool dacă ieşiţi afară în frig, dacă urmează să mergeţi cu o barcă sau dacă dormiţi într-o cameră slab încălzită pe o vreme friguroasă.

Pentru copii limitaţi perioada de timp petrecută afară în frig şi aduceţi-i frecvent în casă pentru a se încălzi

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *