Infectia cu virusul hepatic C : 5.700 de oameni s-au vindecat în proporţie de 99,32%

Depistarea precoce a infecţiei cu virus hepatitic C este cu atât mai importată, cu cât, în prezent, există scheme terapeutice “foarte potente”, ce vindecă această infecţie în proporţie de peste 98-99%, a declarat managerul Institutului de Boli Infecţioase ”Matei Balş” din Bucureşti, Adrian Streinu Cercel, care a participat la lansarea campaniei de testare stradală pentru depistarea hepatitei C.

- vindecare virus hepatic c 21 - Infectia cu virusul hepatic  C : 5.700 de oameni s-au vindecat în proporţie de 99,32%Streinu-Cercel a spus că în România s-au făcut “progrese extraordinare” în ceea ce priveşte terapia hepatitei C, precizând că numărul pacienţilor care au acces la terapie a crescut de la 6.000 în 2016, la peste 12.000 în 2017.

Rezultatele pe care le-am avut în anul 2016 cu privire la aceste scheme de tratament au fost deosebite, în sensul că peste 5.700 de oameni s-au vindecat în proporţie de 99,32%“, a spus Streinu Cercel.

El a arătat că, în condiţiile în care există aceste scheme de tratament ce vindecă infecţia cu virus hepatitic C, până la introducerea de către Ministerul Sănătăţii (MS) a programelor naţionale de screening, este important să se realizeze, în continuare, testarea gratuită stradală în vederea depistării precoce a infecţiei.

Potrivit lui Streinu Cercel, după testarea stradală gratuită urmează etapa a doua a campaniei ce se derulează printr-un lanţ de farmacii, persoanele putând completa un chestionar on-line, ulterior fiind programate pentru efectuarea acestei testări gratuite, iar apoi în spitale şi se adresează întregului personal al acestor unităţi medicale.

Streinu Cercel consideră că infecţia cu virus hepatitic C este o problemă de sănătate publică, în condiţiile în care ”nu există nicio ţară în lume care să nu aibă probleme” cu acest tip de infecţie.

El a arătat că pe harta incidenţelor potenţiale ale infecţiei cu virus hepatitic C întocmită în urma evaluărilor, din 2016, judeţul Suceava apare cu o incidenţă de 2-7% iar Botoşani – peste 8%. Streinu Cercel a precizat că Programul naţional de terapie în cazul hepatitei C, ce se derulează prin CNAS, cuprinde în prezent 12.000 de pacienţi, dintre care 10.000 sunt cu boală avansată şi medie iar 2.000, cu ciroză decompensată, ce reprezintă o urgenţă din punct de vedere terapeutic.

“Acest program s-a dublat faţă de anul 2016 şi evident că pentru a veni în întâmpinarea oamenilor le punem la dispoziţie screeningul. Ministerul Sănătăţii nu a stat nici el fără să sesizeze această problemă, motiv pentru care a cerut să finanţeze cinci programe de screening, între care unul este pentru infecţiile cu virusuri hepatitice. Aceste programe de screening sunt în momentul de faţă în faza de aplicare şi probabil că din 2018 le vom vedea active la nivel naţional, cu fonduri europene”, a afirmat Streinu Cercel.

Totodată, el a spus că la MS se lucrează pentru elaborarea contractului-cadru şi pentru acordul-cadru în cazul programelor naţionale de sănătate pentru anul 2018, una dintre componente referindu-se la prevenţie.

“Prevenţia se traduce prin informarea populaţiei şi derularea unei campanii de educare şi de asemenea, în prezent, sunt o serie de discuţii cu Ministerul Educaţiei în vederea introducerii acelei ore de sănătate în cadrul orelor de dirigenţie, tocmai pentru a ajunge informaţia şi la cei mai mici, cu vârste de peste 11 ani, astfel încât informaţia să înceapă de la bază”, a subliniat Streinu Cercel.

El a precizat că, din 1997, există un ordin al MS ce prevede că gravidele beneficiază de testare gratuită pentru HIV, virusul hepatitei B şi C, dar şi persoanele care lucrează în străinătate mai mult de şase luni, cu condiţia să se adreseze DSP pentru a face testarea.

“Testele acestea sunt teste din sânge, trebuie o puncţie venoasă. Noi astăzi venim cu teste din salivă, este mult mai comod şi, ca atare, este fără înţepătură, fără sânge, fără durere şi, evident, cu toate măsurile şi precauţiile universale care se impun colectării deşeurilor de uz medical”, a spus Streinu Cercel.

De asemenea, el a menţionat că 20% dintre persoanele infectate cu virusul hepatitei C se vindecă de la sine, acestea eliminând virusul din organism în primele şase luni de la infectare, însă pentru ceilalţi 80% este necesară instituirea tratamentului pentru a se evita apariţia complicaţiilor, iar pentru a nu dezvolta complicaţii grave, precum ciroza şi cancerul hepatic, este importantă depistarea precoce a bolii.

Potrivit medicului-şef al Secţiei de boli infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Monica Terteliu, finanţarea programului naţional de terapie a hepatitei C este constantă iar la Suceava sunt în evidenţă 2.350 de pacienţi cu această patologie.
Multumim AGERPRES

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *