Informatii clare si la obiect despre cardul de sanatate

Cardul national de sanatate contine doar datele de identificare ale asiguratului. Pe card si in memoria electronica a acestuia sunt imprimate urmatoarele informatii: numele si prenumele asiguratului, codul unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, numarul de identificare al cardului national de asigurari sociale de  sanatate (CID), data nasterii, termenul de valabilitate al cardului (5 ani).

clar despre cardul de sanatate 08.05.2015  - clar despre cardul de sanatate 08 - Informatii clare si la obiect despre cardul de sanatate
Doar la cererea asiguratului, medicul de familie poate inscriptiona pe cardul de sanatate date medicale.

Odata primit, cardul de sanatate nu trebuie activat imediat, ci la prima vizita la medic. Operatiunea de activare consta in inlocuirea codului PIN initial (000) cu un cod PIN format din patru cifre ce nu trebuie divulgate. Acest cod este personal si deosebit de important pentru validarea cardului ori de cate ori se beneficiaza de un serviciu medical. In cazul in care codul este introdus gresit de 5 ori, cardul se blocheaza automat. In aceasta situatie, medicul va telefona la numarul de helpdesk 021.202.6995, unde se aloca un numar de tichet pentru deblocare. Prin e-mail, la adresa suport.ceas@casan.ro, se ofera informatii privind cardul blocat.

Este foarte important de stiut ca acest instrument asigura accesul la servicii medicale numai pe teritoriul Romaniei, nu si in strainatate. Pentru a primi servicii medicale in alte tari din spatiul UE/SEE/Elvetia trebuie sa se solicite la Casa de Asigurari eliberarea unui Card European de Sanatate.

Copiii cu varsta pana in 18 ani nu au nevoie de card de sanatate deoarece beneficiaza de servicii medicale, conform legii. Aceste servicii se acorda neconditionat, indiferent daca parintii sau tutorii legali sunt sau nu asigurati.

Persoanele neasigurate beneficiaza, ca si pana acum, de pachetul minim de servicii medicale, iar gravidele care nu platesc contributiile de sanatate sunt asigurate numai pe perioada sarcinii.

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *