INSTRUIREA LUCRATORILOR CARE SE OCUPA DE ACTIVITATILE SSM SI PSI INTR-O COMPANIE

Orice angajator are obligatia de a desemna un lucrator sau mai multi care sa se ocupe de activitatile de prevenire si protectie prevazute de lege.

Dupa cum era de asteptat, aceste lucruri nu sunt intotdeauna clare, iar unii angajatori au anumite dileme legate de aceste aspecte. In acest sens, vom raspunde la o intrebare venita pe site-ul PortalSSM.ro: “In cadrul unei societatii exista un singur salariat responsabi de activitatea se SSM si PSI, este denumit lucrator desemnat. Intrebarea mea este cine poate conform legii sa il instruiasca pe acest lucrator desemnat in domeniul SSM si PSI.”

In vederea angajatorilor, acestia ar trebui sa fie familiarizati cu faptul ca, pentru a putea sa desfasoare activitatile de prevenire si protectie, angajatul desemnat trebuie sa indeplineasca cel putin anumite cerinte minime corespunzatoare nivelului mediu de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca:

– studii in invatamantul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic
– curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 80 de ore

De asemenea, lucratorul desemnat trebuie instruit din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca la fel ca toti ceilalti lucratori.

Potrivit legii, instruirea introductiv-generala a lucratorilor se poate face de catre:

– angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca;
– lucratorul desemnat;
– un lucrator al serviciului intern de prevenire si protectie;
– serviciul extern de prevenire si protectie.

Multumim, http://legislatiamuncii.manager.ro/instruirea_la_locul_de_munca-20-10-2016  - Instruirea la locul de munca 20 - INSTRUIREA LUCRATORILOR CARE SE OCUPA DE ACTIVITATILE SSM SI PSI INTR-O COMPANIE

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *