„Intoxicatia alimentara este o infectie gastro-intestinala produsa prin consumarea alimentelor care contin bacterii, toxine, virusuri, paraziti sau substante chimice daunatoare.” ne spune dna dr Gianina Munteanu, medic de familie si director medical al Centrului Medical Alexis.
Daca aveti cel putin 3 dintre urmatoarele simptome: crampe abdominale, diaree, varsaturi, pierderea poftei de mancare, febra usoara, greata putem vorbi de un caz obisnuit de intoxicatie alimentara.
Dar daca e vorba de : diareea persistenta mai mult de trei zile, febra mare, dificultati de vedere sau de vorbire, simptome de deshidratare severa, printre care gura uscata si dificultati in retinerea lichidelor, urinari cu sange trebuie sa va adresati imediat medicului , ne avertizeaza dna dr.
Pentru diagnosticare, examinarea fizica incepe prin verificarea semnelor vitale ale pacientului (tensiunea arteriala, rata de puls si temperatura). Semnele clinice ale deshidratarii includ: piele uscata, ochi adanciti, gura uscata si lipsa transpiratiei in axile. Testele de sange de rutina nu sunt incluse de obicei daca exista doar varsaturi si diaree. La pacientii cu deshidratare semnificativa, se verifica nivelurile de electroliti din sange, precum si functia renala. Daca exista ingrijorare cu privire la sindromul hemolitic uremic, poate fi comandata o analiza de sange pentru a verifica celulele rosii, celulele albe si numarul de trombocitelor. Daca exista ingrijorare cu privire la hepatita, se vor efectua testele specifice.Probele de scaun pot fi utile, in special, daca exista ingrijorari legate de infectiile cauzate de Salmonella si Shigella . Acest lucru este valabil mai ales cand pacientul prezinta diaree cu sange, considerata a fi una din cauzele infectiei. Probele de scaun pot fi examinate si daca exista ingrijorare cu privire la o infectie cu paraziti.In functie de cauza suspectata a intoxicatiei alimentare, exista cateva teste imunologice (de exemplu, detectarea toxinelor Shiga).
Foarte important este sa mentineti o buna hidratare, este prioritara in tratarea intoxicatiei alimentare.! Spitalizarea devine o solutie daca pacientul este foarte deshidratat sau daca are alte afectiuni medicale.Medicamentele indicate gestioneaza greturilor si varsaturilor.Se folosesc medicamente pentru scaderea frecventei diareei . Cu exceptia infectiilor specifice, antibioticele nu sunt prescrise in tratarea majoritatii intoxicatiilor alimentare. Adesea, medicul va decide asupra administrarii acestora in functie de intensitatea simptomelor bolii, starea de sanatate a pacientului si posibila afectare a organelor.
Masurile de prevenire a toxiinfectiilor alimentare au la baza aceleasi principii, indiferent de etiologia vizata, cunoscute sub numele de ”Cele 10 reguli de aur pentru pregatirea corecta a alimentelor”, stabilite de Organizatia Mondiala a Sanatatii:
- Alegerea unor alimente corect prelucrate;
- Prelucrarea completa a hranei;
- Consumarea alimentelor imediat dupa pregatirea lor;
- Pastrarea corecta a alimentelor preparate/gatite
- Reincalzirea integrala a alimentelor preparate/gatite;
- Evitarea contactului intre alimentele crude neprelucrate si cele preparate/gatite;
- Spalarea repetata a mainilor, nu numai dupa utilizarea toaletei si inainte de masa
- Pastrarea unei curatenii meticuloase pe toate suprafetele din bucatarie;
- Protejarea alimentelor fata de accesul insectelor, rozatoarelor si a altor animale;
- Folosirea doar a apei potabile la prepararea alimentelor.
Pentru prevenirea toxiinfectiilor alimentare si a altor boli cu transmitere digestiva aveti grija la:
- evitarea prepararii alimentelor cu mai mult de 2-3 ore inaintea consumului, in cazul in care nu se pot asigura conditiile de temperatura necesare pastrarii alimentelor preperate;
- asigurarea pastrarii alimentelor la temperaturi de 4-8 grade C in cazul alimentelor ce vor fi consumate la mai mult de 2-3 ore de la preperare (refrigerare);
- consumarea alimentelor pregatite pentru sugari imediat dupa prepararea lor fara a fi reincalzite sau pastrate in frigider;
- in cazul alimentelor gatite, asigurarea unei temperaturi de preparare de peste 70 grade C;
- evitarea contactului intre alimentele nepreparate si cele preparate;
- spalarea atenta a recipientelor in care se realizeaza prepararea si pastrarea alimentelor;
- spalarea atenta a mainilor inainte de prepararea alimentelor, inainte de fiecare masa si dupa folosirea toaletei;
- evitarea prepararii alimentelor de catre persoane care prezinta o leziune sau infectie (panaritiu) la nivelul mainilor/degetelor, in cazul in care acest lucru nu este posibil, asigurarea unui pansament steril care sa izoleze complet leziunea/infectia de exterior;
- spalarea atenta a fructelor, zarzavaturilor si verdeturilor in cazul in care acestea se vor consuma crude;
- pastrarea in conditii de maxima igiena a tuturor suprafetelor destinate prepararii alimentelor;
- asigurarea conditiilor necesare evitarii oricarui contact intre alimentele destinate consumului si insecte sau alte animale;
- folosirea doar a surselor sigure de apa potabila pentru prepararea alimentelor si consumul uman; o atentie deosebita trebuie acordata apei folosite la prepararea alimentelor pentru copii;
- fierberea apei este obligatorie in cazul in care exista indoieli asupra calitatii surselor de apa potabila ce sunt folosite pentru consumul uman si prepararea alimentelor;
- evitarea consumarii alimentelor vandute pe strada precum inghetata, prajituri, produse de patiserie, hot-dog, mici, hamburger, etc.;
- fierberea laptelui in cazul in care acesta nu este pasteurizat.”Aceste cateva reguli de prevenire sunt simple si la indemana oricui. Aplicati-le, va scutesc de multa suferinta.” incheie dna dr. Gianina Munteanu.
Pentru mai multe sfaturi, bonusuri speciale Alexis va puteti inscrie in lista de pacienti a doamnei doctor Gianina Munteanu completand formularul :https://alexis-medical.ro/servicii-medicale/medicina-de-familie/