Măsuri obligatorii de prevenție si combatere privind infectarea cu noul coronavirus (Covid-19)

Noul coronavirus (Covid-19) este un virus ce face parte din aceeași familie de virusuri care stau la baza anumitor tipuri de răceala sau a sindromului respirator acut sever (SARS) și poate fi transmis prin:

  • contact direct;
  • picături de salivă eliminate prin tuse sau strănut;
  • atingerea suprafețelor contaminate.

Ca orice boală respiratorie, infecția cu Covid-19 poate produce simptome precum: rinoree, durere în gât, febră, tuse. La unele persoane (bătrâni, cei cu afecțiuni preexistente precum diabet sau boli de inimă) simptomele pot fi mai intense, cu dificultăți de respirație și pot duce la pneumonie.

Respectati regulile de igiena individuala si colectiva !

  1. Spălatul mâinilor frecvent – cu apă și săpun sau cu dezinfectant de mâini pe bază de alcool > 70 % . Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel putin 20 de secunde. Daca nu exista apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 70%.

    2.Mențineți distanța.  Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute

Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.

3.Practicați igiena respiratorie – când tușiți sau strănutați, acoperiți gura cu cotul flexat sau un șervețel care va fi aruncat imediat la coș, apoi spălați mâinile cu apă și săpun – făcând acest lucru, împiedicați răspândirea germenilor și a virusurilor. Dacă puneți mâna la gură când tușiți, puteți contamina ulterior obiectele și suprafețele care le atingeți.

Dacă aveți infecție respiratoare acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție si spălați măinile. Dacă in momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile ,puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact

4.Evitați atingerea ochilor, nasului și a gurii cu mainile– mâinile vin în contact cu multe suprafețe care pot fi contaminate iar prin atingerea ochilor, nasului și a gurii favorizăm infectarea cu virusuri. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel eviați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile. Mâinile intră in contact cu suprafețele contaminate de virus răspândidu-se in tot corpul .

5.Dacă aveți febră, dificultăți de respirație și tușiți, sunați medicul de familie – spuneți-i acestuia dacă ați călătorit recent în afara țării sau ați avut contact apropiat cu o persoană care s-a întors recent din aceste zone și are simptome respiratorii.


6.Dacă aveți simptome respiratorii ușoare și nu ați călătorit în străinătate sau nu ați intrat în contact cu o persoană care s-a întors recent – practicați igiena mâinilor și a respirației, stați la domiciliu până vă simțiți bine, dacă este posibil.

7.Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul

Momentan, nu există cercetări științifice  care  evidentiază ca folosirea medicamentelor antivirale, pot  preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționeaza doar  impotriva bacteriilor nu împotriva virusului.

Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca și metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană.

8.Animalele de companie nu transmit noul coronavirus – nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici, pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.


9.Curățați suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool 

Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanți ce conțin, clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande.

10.Evitați zonele aglomerate, mijloacele de transport în comun.


11.Alegeți să vă informați din surse oficiale

12. Utilizați masca medicala pentru protecția dumneavoastră

Purtând o mască de protectie medicală putem ajuta la împiedicarea răspândirii unor afecțiuni respiratorii. Totuși, doar această măsură nu garantează oprirea infecțiilor și ar trebui combinată cu celelalte măsuri de prevenție: igiena mâinilor și a respirației, păstrarea distanței de cel puțin 1 metru între persoane.

     Informatiile actualizate in timp real sunt disponibile pe site-ul Centrului Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile , sursa oficiala de informatie

  Respectati regulile impuse de organele de specialitate desemnate de Ministerul Sanatatii.

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *