MASURI PENTRU PROTECTIA ANGAJATILOR IN PERIOADELE CU TEMPERATURI EXTREME

Dupa cum bine stim, in anotimpurile cu temperaturi extreme, angajatorii si responsabilii SSM sunt obligati sa ia masuri specifice pentru protectia angajatilor.In primul rand, va amintim faptul ca prin temperaturi extreme se intelege ca discutam despre temperaturile exterioare ale aerului, care:

depasesc +37 grade C sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel;
scad sub -20 grade C sau, corelate cu conditii de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel.protectie angajati in conditii extreme 08.01.2015  - protectie angajati in conditii extreme 08 - MASURI PENTRU PROTECTIA ANGAJATILOR IN PERIOADELE CU TEMPERATURI EXTREME

Aceste temperaturi sunt monitorizate si certificate de Institutul National de Meteorologie si Hidrologie si transmise de centrele regionale ale acestuia.

Mai mult, conform specialistilor, nu neglijam faptul catemperatura exterioara a aerului reprezinta gradul de încalzire a aerului atmosferic iar umiditatea este umiditatea relativa si reprezinta proportia de vapori de apa existenti în aer fata de cantitatea maxima posibila, exprimata în procente.

Iata care sunt masurile minimale pe care le vom lua in perioadele cu temperaturi extreme ridicate:

A. Pentru ameliorarea conditiilor de munca:
a) reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;
b) asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer.

B. Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor:
a) asigurarea apei minerale adecvate, cate 2 – 4 litri/persoana/schimb;

b) asigurarea echipamentului individual de protectie;

c) asigurarea de dusuri.

In perioadele cu temperaturi extreme scazute angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor care lucreaza in aer liber:

a) distribuirea de ceai fierbinte in cantitate de 0,5 – 1 litru/persoana/schimb;
b) acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, scop in care se vor asigura spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator;
c) asigurarea echipamentului individual de protectie.

Atentie! In cazul in care nu putem asigura aceste conditii mentionate mai sus, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, dupa caz, se vor lua urmatoarele masuri:

a) reducerea duratei zilei de lucru;
b) esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11,00 si dupa ora 17,00, in perioadele cu temperaturi ridicate extreme;
c) intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.

Nu uitam faptul ca aceste masuri mentionate mai sus se vor lua in cazul in care temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv.

Cum prevenim cazuriler de imbolnabire determinata de munca in conditii de temeperaturi extreme?

– asigurarea de catre angajator a examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scazute;
– asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate;
-trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.
Nu neglijam faptul ca pe durata intreruperii colective a lucrului, contractele individuale de munca ale salariatilor se mentin, iar perioada de intrerupere constituie vechime in munca.

Constatarea si sanctionarea contraventiilor (1500 – 2500 lei) se fac de catre organele de control ale Inspectiei Muncii.

Baza legala: OUG 99/2000

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *