Modalitati de imbunatatire a capacitatii pulmonare

Oxigenul este esential pentru functionarea adecvata a tuturor celulelor, iar corpul nu poate supravietui in absenta lui. Plamanii sunt o parte importanta din sistemul care asigura prezenta si utilizarea oxigenului in organism.

Imbunatatirea capacitatii plamanilor nu doar ca aduce o serie de beneficii pentru cei care isi doresc un tonus mai bun, ci scade in acelasi timp si riscul imbolnavirii. Poate ca ai remarcat faptul ca acum obosesti mai repede decat in perioada in care aveai o viata mai activa.

Sedentarismul influenteaza negativ capacitatea pulmonara si implicit, nivelul de oxigen din organism. Contrar, activitatea fizica regulata te poate ajuta sa cresti rezistenta la efort. Exista si alte lucruri pe care le poti face pentru a iti mari rezistenta la efort:

Elimina factorii care determina limitarea cantitatii de oxigen la nivel pulmonar

Fumatul este principalul inamic ce limiteaza nivelul de performanta al plamanilor pe termen lung. Gudronul existent in tigari, tinde sa acopere plamanii, afectand in acest fel elasticitatea si implicit, functionarea adecvata a acestora.

Daca sportul imbunatateste capacitatea respiratorie cu pana la 20%, fumatul o scade cu aproximativ 10%. Sedentarismul este un alt factor negativ care perturba activitatea respiratorie.

Pentru ca performanta plamanilor sa se imbunatateasca, este important ca acestia sa fie antrenati zilnic prin activitate fizica intensa. Lipsa acesteia si statul pentru multe ore la birou nu permit o respiratie corespunzatoare.

Fa exercitii de respiratie

Exercitiile de respiratie simple, dar efectuate zilnic, poti imbunatati, in timp, performanta la nivel respirator. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa te concentrezi pret de cateva minute pe activitatea de a respira.

Inainte de a incepe exercitiul propriu zis, este important sa expiri prelung, pana cand simti ca nivelul de oxigen de la nivelul plamanilor este pe cat de redus posibil. Acest lucru va face ca urmatoarea inhalare sa fie cu atat mai puternica.

Este de asemenea indicat sa mentii relaxati muschii abdominali, astfel incat diafragma sa coboare si abdomenul sa se mareasca, facand mai mult loc plamanilor.

Este dezirabil ca, printr-o inspiratie, oxigenul din plamani sa fie undeva la 80%-85% din capacitatea plamanilor, pentru ca la un procent de 100%, te vei simti mai putin confortabil.

Incearca exercitiile in apa

Exercitiile in apa sunt ideale pentru un antrenament intens, cu beneficii directe asupra respiratiei. Te poti scufunda pana la gat in apa si efectua astfel o serie de exercitii fizice.

Chiar daca iti va parea ca nu te misti repede sau ca nu faci un efort prea mare, totusi presiunea creata la nivelul pieptului te va determina sa iei pauze mai repede decat in mod obisnuit. Cateva astfel de reprize efectuate periodic, vor avea efectul dorit in timp.

- imbunatatirea capacitatii pulmonare 31 - Modalitati de imbunatatire a capacitatii pulmonareConcentreaza-te pe exercitiile cardio

Exercitiie cardio, nu cele de forta, sunt cele care contribuie din plin la imbunatatirea capacitatii plamanilor. Fa acest gen de exercitii pentru 30 de minute in fiecare zi si incearca sa continui chiar si atunci cand simti ca nu mai poti.

 

 

Cu cat faci un efort mai mare, cu atat mai bine pentru plamani. Poti incerca exercitii de aerobic, ciclism, jogging sau inot, iar rezultatele vor aparea in cel mai scurt timp, daca perseverezi.

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *