Munca la inaltime – ce trebuie sa stiti

Munca la inaltime reprezinta o conditie de munca particulara, prevazuta in cadrul HG nr. 355 din 2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor.

munca la inaltime - 25.02.2016  - munca la inaltime 25 - Munca la inaltime – ce trebuie sa stiti
Conform actului, munca la inaltime presupune desfasurarea de activitati la minim 2 m masurati de la talpile picioarelor lucratorului pana la baza de referinta naturala (solul) sau orice alta baza de referinta artificiala. Atentie la faptul ca la aceasta baza trebuie sa nu existe pericolul caderii in gol.

De la bun inceput vom sublinia faptul ca lucratorii care desfasoara activitati ce presupun lucrul la inaltime trebuie sa fie apti pentru aceste activitati care, in esenta, prezinta un grad ridicat de pericol pentru ei si pentru alti participanti la procesul de munca care, intr-un fel sau altul, sunt expusi pericolului de cadere de la inaltime.

Nu se permite incadrarea in munca pentru lucru la inaltime a lucratorilor cu varsta mai mica de 18 ani.

Pericolul de accident de munca este mai mare in cazul minorilor si a persoanelor in varsta.

Lucrul la inaltime trebuie sa tina cont de 5 reguli importante:

1. Sa fie respectate toate conditiile necesare sigurantei lucratorilor

2. Lucratorii sa fie instruiti inainte de inceperea lucrului la inaltime, de cate ori este nevoie pentru a urma procedurile in mod corect.

3. Lucratorii sa fie echipati in mod corespunzator pentru lucrul la inaltime.

4. Echipamentele individuale de protectie sa fie corespunzatoare pentru lucrul la inaltime si sa fie testate inainte de fiecare purtare. Nu se vor accepta echipamente deteriorate sau nesigure. Testarea echipamentului nu dureaza o vesnicie si asigura sanatatea si securitatea lucratorului.

5. Lucrul la inaltime nu este permis lucratorilor cu varste mai mici de 18 ani

Prin modificarea si completarea cu HG 1169/2011 a HG 355/2006, lucru la inaltime este permis persoanelor cu varsta de peste 55 de ani, daca medicul de medicina muncii constata ca este apt.

6. Lucrul la inaltime trebuie sa se desfasoare numai sub supraveghere. Persoana care supravegheaza lucrarea trebuie sa ia toate masurile de securitate necesare pentru prevenirea accidentarii si imbolnavirii lucratorilor.

Lucrul la inaltime este permis doar in situatia in care locul de munca a fost amenajat si dotat din punct de vedere tehnic si organizatoric astfel incat sa previna caderea de la inaltime a lucratorilor.

Angajatorii si responsabilii SSM trebuie sa tina cont de faptul ca incadrarea si repartizarea lucratorilor pentru lucrul la inaltime se realizeaza in mod obligatoriu pe baza avizului medical eliberat in urma unui examen medical prin care trebuie verificate aptitudinile si capacitatile neuropsihice necesare lucrului la inaltime.

Avizul medical la incadrare se elibereaza doar de catre medicul de medicina a muncii pe baza examenelor clinico-functionale si de laborator.

Lucratorii vor fi admisi pentru lucrari la inaltime doar in situatia in care prezinta viza medicala cu mentiunea expresa “apt pentru lucrul la inaltime”. Aceasta mentiune va fi inscrisa in fisa de aptitudine.

Asa cum am mai mentionat in cadrul acestui material, este demn de retinut faptul ca toti lucratorii care lucreaza la inaltime vor fi supusi examenului medical periodic. Periodicitatea si examinarile clinico-functionale vor fi comunicate de medicul de medicina a muncii conducerii societatii.

Nu uitati! Persoanele sub 18 ani nu vor fi admise pentru lucrul la inaltime.

Conducatorul locului de munca are obligatia de a lua masuri pentru informarea lucratorilor asupra pericolului reprezentat de caderea de la inaltime.

Toti lucratorii la inaltime au obligatia de a purta in permanenta echipament individual de protectie specific cat timp desfasoara astfel de activitati.

Toti cei care lucreaza in conditiile lucrului la inaltime, indiferent de domeniul de activitate, vor purta echipamente individuale de protectie specifice eliminarii pericolului caderii in gol.

Atentie la faptul ca sunt 3 situatii clare in care se delimiteaza rolul echipamentului individual de protectie, dupa cum urmeaza:

a) pozitionare a lucratorului in timpul lucrului;
b) limitare a deplasarii lucratorului in directia sursei de accidentare prin cadere de la inaltime;
c) pozitionare si suspendare a lucratorului in timpul lucrului.

Vom alege echipamentele individuale de protectie in functie de rolul pe care ele trebuie sa le indeplineasca pentru fiecare lucrator in parte!

Nu se vor utiliza echipamentele individuale de protectie nestandardizate, contrafacute, neomologate, deteriorate, netestate dinamic corespunzator.

Spre exemplu: Daca lucratorii vor folosi centuri de siguranta pastrate in depozite pentru o perioada mai lunga de timp, centurile vor fi testate dinamic in asa fel incat sa ne asiguram ca sunt corespunzatoare pentru viitoarele lucrari. Nu folositi echipament vechi, deteriorat sau nesigur in orice fel.

Este interzisa utilizarea echipamentelor individuale de munca nestandardizate.

Nu uitam faptul ca toti lucratorii la inaltime sunt obligati sa poarte casca de protectie. La fel vor purta si indrumatorii procesului de munca atunci cand isi desfasoara activitatea in conditii de lucru la inaltime.

Casca de protectie trebuie sa fie nedeteriorata si va fi purtata chiar si la inaltime mica, acolo unde gradul de pericol inca exista.

In situatia in care masurile ntegrate de amenajare si de dotare a locurilor de munca nu elimina pericolul caderii in gol, toti lucratorii la inaltime vor purta centuri de siguranta si franghie de siguranta.

Ce teste si analize se vor lua in considerare la examenul medical la angajare:

– examen clinic general
– probe vestibulare, probe de echilibru efectuate de medicul de medicina muncii
– testarea acuitatii vizuale si campul vizual
– audiograma
– examenul psihologic, la indicatia medicului de medicina muncii
– ECG
– glicemia

Ce cuprinde examenul medical periodic:
– examen clinic general – anual
– testarea acuitatii vizuale, campul vizual – anual
– ECG – anual
– glicemie – anual
– audiograma – anual
– probe vestibulare, probe de echilibru efectuate de medicul de medicina muncii – anual
– examen psihologic – la indicatia medicului de medicina muncii

Caror angajati le este contraindicata munca la inaltime?

Persoanele care sufera de urmatoarele boli nu au voie sa lucreze la inaltime:

– epilepsie
– boli psihice manifeste
– boli cronice ale sistemului nervos
– surditate si hipoacuzie severa bilaterala
– tulburari de echilibru
– dizartrie
– afectiuni musculoscheletale care impiedica prehensiunea, statica sau echilibrul
– hipertensiune arteriala, forma medie sau severa
– boala cardiaca ischemica
– insuficienta cardiaca
– disfunctie ventilatorie medie sau severa, indiferent de cauza generatoare
– forme severe de tulburari endocrine
– obezitate grad II
– diabet zaharat decompensat
– scaderea acuitatii vizuale sub 0,3 la un ochi si sub 0,7 la celalalt ochi fara corectie sau sub 0,7 la ambii ochi fara corectie optica suficienta (diferenta de corectie optica >3D intre ochi)
– miopie peste -3D cu astigmatism care sa nu depaseasca 2D cyl
– glaucom cu unghi inchis neoperat
– glaucom cu unghi deschis (diagnosticat anterior)
– dezlipire de retina (inclusiv postoperator)
– afachie
– ingustarea periferica a campului vizual mai mare de 20 grade, in cel putin 3 cadrane la AO
– retinopatie pigmentara confirmata (prin adaptometrie sau EOG)
– nistagmus
– orice afectiune oculara acuta si evolutiva pana la vindecare si reevaluare functionala vizuala
– varsta sub 18 ani

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *