Noul vaccin gripal tetravalent, disponibil și în România

Noul vaccin gripal tertravalent VaxigripTetra, produs de Sanofi Pasteur, va fi disponibil, din acest sezon gripal, în 24 de țări, România fiind în primul val.

VaxigripTetra® a obținut autorizația de punere pe piață în România în august 2016. Sezonul gripal 2017-2018 în emisfera nordică reprezintă primul în care vaccinul tetravalent va fi disponibil unei populații cu vârsta începând de la 3 ani, în 24 de țări.

“Vaccinul tetravalent aduce o componentă suplimentară de protecţie, o a doua tulpină de virus B în compoziţia sa. Noul vaccin tetravalent, având un profil bun de siguranţă, reprezintă o soluție mai bună pentru a crește eficacitatea, dar și încrederea populației în vaccinul gripal. Deseori subestimată, gripa este o afecţiune virală extrem de contagioasă, chiar mortală, în special pentru categoriile de pacienţi ce suferă de comorbidităţi”, a declarat dr. Gindrovel Dumitra, Coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF). În următorii ani, Sanofi Pasteur intenționează să înlocuiască complet portofoliul său de vaccinuri gripale trivalente cu vaccinuri tetravalente.

- vaccin tetravalent in romania 16 - Noul vaccin gripal tetravalent, disponibil și în România

Protecție extinsă

În prezent, majoritatea vaccinurilor împotriva gripei sezoniere sunt trivalente, ceea ce înseamnă că acestea oferă protecție împotriva a trei tulpini ale virusului gripal: două tulpini A și o tulpină B (B/Victoria sau B/Yamagata). Însă, circularea ambelor tulpini B în ultimele sezoane gripale a îngreunat activitatea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de a recomanda care tulpină B să fie încorporată în vaccinurile gripale trivalente. Spre exemplu, în Europa, în 2015, 92% dintre cazurile de gripă documentate provocate de tulpina B au fost cauzate de tulpina B/Victoria, care nu a fost inclusă în vaccinurile trivalente . Prin adăugarea celei de-a doua tulpini B la vaccinul VaxigripTetra® se va rezolva problema imprevizibilității în ceea ce privește circularea acesteia, extinzând astfel protecția împotriva gripei.

OMS include vaccinurile gripale tetravalente în recomandările sale, declarând că “Disponibilitatea vaccinurilor gripale tetravalente ar putea oferi o protecție mărită împotriva virusurilor gripale de tip B, iar recomandările nu trebuie să se limiteze la vaccinul trivalent.”

Din perspectiva sănătății publice, utilizarea vaccinurilor gripale tetravalente în locul celor trivalente ar putea avea ca rezultat o reducere cu până la 1,6 milioane de cazuri de gripă, 37.300 de cazuri de spitalizare asociată gripei și 14.800 de decese asociate gripei în UE pe parcursul unui deceniu .

Complicații ale gripei

Gripa sezonieră este o infecție virală acută cauzată de virusurile gripale, care se răspândește cu ușurință de la o persoană la alta și care circulă pe tot parcursul anului în întreaga lume. Gripa sezonieră este caracterizată prin declanșarea bruscă a febrei, tuse (de obicei seacă), dureri de cap, dureri musculare și articulare, indispoziție severă (senzația de disconfort), durere în gât și nas cu secreții. Tusea poate fi severă și poate dura 2 sau mai multe săptămâni. În cazul majorității persoanelor, febra și alte simptome sunt vindecate în termen de o săptămână, fără a fi nevoie de îngrijire medicală. Însă, gripa poate cauza boli grave sau deces în special la persoanele cu risc crescut. Cel mai mare risc de complicații apare în rândul femeilor gravide, copiilor cu vârsta mai mică de 59 de luni (recomandarea OMS este de a vaccina copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 59 de luni), vârstnicilor, persoanelor care suferă de afecțiuni medicale cronice precum HIV/SIDA, astm și afecțiuni cardiace sau pulmonare cronice, precum și în rândul personalului din sistemul de îngrijire medicală .

Conform estimărilor OMS, gripa atacă anual la nivel global aproximativ 5-10% dintre adulți și 20-30% dintre copii . La nivel mondial, epidemiile anuale de gripă generează între trei până la cinci milioane de cazuri de boli grave și între 250.000 până la 500.000 de decese .

Procedura de imunizare (injectarea vaccinului, nu produsul) este gratuita pentru pacientii inscrisi la medicul de familie al centrului nostru, doamna doctor Geanina Munteanu.

Va asteptam si cu alte beneficii:

BONUSUL DE BUN VENIT – in momentul validarii de catre CASMB  primiti GRATUIT O ELECTROCARDIOGRAMA

BONUSUL LA 1 AN:  pacientii inscrisi la medicul de familie beneficiaza de 20 % discount la analizele nedecontate de CASMB

BONUS LA 3 ANI: un voucher de 50 lei pentru diverse servicii medicale nedecontate de CASMB

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *