Luni-Vineri (8:00 - 16:00)

Sâmbătă-Duminică (Închis)

0752-030-439

0752-190-150

Str. Jean Louis Calderon, nr. 45

București, România

O alimentație bogată în vitamina d ar putea proteja adulții tineri împotriva cancerului colorectal

O alimentație bogată în vitamina d ar putea proteja adulții tineri împotriva cancerului colorectal

Modificările stilului de viață și a alimentației pot fi parțial de vină pentru incidența crescută a cancerului colorectal în rândul adulților tineri.  Un studiu a constatat o asociere între un aport mai mare de vitamina D și un risc mai mic de cancer colorectal la adulții cu vârsta sub 50 de ani.

În timp ce incidența generală a cancerului colorectal a scăzut în ultimele două decenii, numărul adulților mai tineri care au această boală a crescut. Dacă tendințele actuale continuă, cercetătorii estimează că până în 2030 aproape 11% din cancerele de colon și 23% din cancerele rectale vor apărea la adulții cu vârsta sub 50 de ani.

Aproximativ jumătate dintre persoanele cu cancer colorectal cu debut precoce nu au antecedente familiale ale bolii sau factori de risc genetici cunoscuți, astfel încât schimbarea stilului de viață și a alimentației poate juca un rol important în creșterea incidenței cancerului colorectal.

Cercetătorii au legat deja cancerul colorectal cu debut precoce de obezitate și de viața sedentară. Iar consumul redus a alimentelor bogate în vitamina D, cum ar fi produsele lactate, peștele, ciupercile și ouăle, este unul dintre primii suspecți.

„Știm că dieta și stilul de viață sunt strâns legate de cancerul colorectal indiferent de vârsta la care este pus diagnosticul, deci este logic să explorăm dacă unii dintre factorii de risc care s-au schimbat recent – cum ar fi aportul de vitamina D – pot contribui la apariția cancerului colorectal cu debut tânăr”, a declarat Kimmie Ng, doctor în medicină.

Dr. Ng și colegii săi au analizat date privind dieta, stilul de viață și istoricul medical a 116.429 de femei cu vârsta cuprinsă între 25 și 42 de ani

În acest studiu, participanții au completat chestionare la fiecare 2 ani despre stilul lor de viață și alte informații legate de sănătate, de asemenea, au răspuns și la întrebări mai detaliate despre dieta lor într-un chestionar privind frecvența alimentelor la fiecare 4 ani.

După ajustarea altor riscuri cunoscute, cum ar fi fumatul, consumul de alcool, consumul de carne roșie și sedentarismul, cercetătorii au constatat că aportul total de vitamina D a fost semnificativ asociat cu un risc redus de cancer colorectal cu debut precoce. Efectul protector părea a fi mai mare pentru vitamina D din surse dietetice, în special produse lactate, decât din suplimente.

„Descoperirile noastre sugerează că doar 300 UI de vitamina D (aproximativ 3 pahare de lapte pe zi) pot fi asociate cu un risc de 50% mai scăzut a apariției cancerului colorectal cu debut tânăr”, a spus dr. Ng.

Autorii concluzionează că dacă descoperirile lor vor fi confirmate, ar putea recomanda aportul mai mare de vitamina D, cu risc scăzut la screeningul cancerului colorectal pentru a preveni boala la adulții sub 50 de ani.

Sursă material www.medicalnewstoday.com.

Leave a Reply