Cunoscuta in termeni populari sub denumirea de „fiere”, vezica biliara are aspectul unui saculet care acumuleaza sucurile biliare secretate de ficat si le elibereaza in intestine in timpul digestiei.
Rolul principal al sucurilor biliare este digestiv, stimuland emulsionarea si absorbtia grasimilor in organism.
Sucul biliar (bila) este secretat continuu in ficat si acumulat in vezica biliara unde este concentrat de 9 ori, ca apoi sa fie eliberat in intestine doar in timpul digestiei.
In afara rolului privind grasimile, bila intervine si in activarea enzimelor pancreatice, foarte importante in digestie.
Facilitand digestia grasimilor, bila intervine in mod indirect in absorbtia vitaminelor liposolubile (vitamina A,D,E,K), a colesterolului si fierului.
Tot bila poate activa miscarile intestinelor (peristaltismul intestinal) astfel incat poate produce scaune moi, si totodata intervine in neutralizarea sucului gastric (cu pH puternic acid) in intestin (limiteaza astfel efectele de “arsura” pe care le poate produce sucul gastric pe mucoasa intestinala neadaptata la un Ph asa acid).
Pigmentii biliari se pot elimina fie prin fecale (dau culoare galbuie – scaun grasos – semn de disfunctie a vezicii biliare), sau prin urina (urobilirogen – urini colorate maronii – hipercrome – apar in ictere si hepatite acute).
O parte din componentele sucurilor biliare se reabsob in organism la nivel intestinal.
Analize si investigatii medicale pentru vezica biliara:
Pentru ca sucurile biliare sunt secretate de ficat si se acumuleaza in vezica biliara, exista situatii cand afectarea vezicii biliare duce la acumularea in exces a bilei, ca mai apoi retrograd ficatul sa nu mai poata secreta bila si astfel sa creasca in sange concentratia bilirubinei (icter).
Bilirubina:
Bilirubina se dozeaza din sange si se pot face mai multe analize precum: bilirubina totala, bilirubina directa, bilirubina indirecta. In functie de valorile diferitelor tipuri de bilirubina in raport cu cea totala se poate face diagnosticul diferential intre o cauza prehepatica, hepatica sau posthepatica de crestere a bilirubinei. Cu alte cuvinte se poate face diagnosticul diferential intre o afectiune biliara si un alt tip de afectiune.
Acizii biliari in ser :
Acizii biliari se dozeaza din sange – biochimie – si exprima ciclul hepato-entero-hepatic. Variatiile acestora pot aduce informatii cu privire la disfunctii hepatice sau biliare.
O alta investigatie eficienta pe care o recomandam este ecografia abdominala.
Aceasta permite evaluarea anomaliilor congenitale la nivelul vezicii biliare, dar si a continutului vezicii biliare – poate decela existenta calculilor biliari.
De asemenea ecografia abdominala poate descrie si grosimea peretilor vezicali, ridicand sau nu suspiciunea de colecistita.In functie de rezultatele analizelor din sange, medicul poate cere analiza sucului biliar, acesta prelevandu-se prin tubaj gastroduodenal. Poate fi astfel analizat continutul vezicii biliare, eventual existenta unor bacterii in mod anormal la acest nivel, fiind mai usor de directionat un diagnostic.
Pachetul VEZICA BILIARA contine:
analize de laborator:
-bilirubina directa
-bilirubina indirecta
-bilirubina totala
-TGO
-TGP
ecografie abdominala
PENTRU CA IN 2020 AM IMPLINIT 16 ANI DE ACITIVITATE pachetul de serivicii iti este oferit cu un discount de 16 % ceea ce inseamna ca in loc de 115 lei achiti doar 96 de lei.
Oferta este valabila pana la 28.02.2020 si este disponibila atat pentru personalul clientilor corporate actuali.
Companiile aflate in relatie contractuala cu centrul nostru beneficiaza si de
bonusul de confort
pachetul <<VEZICA BILIARA>> se poate efectua chiar la sediul dumneavoastra pentru ca la CENTRUL MEDICAL ALEXIS primiti mai mult pentru aceeasi suma cheltuita !
Solicita detalii pe mail : office@alexis-medical.ro
sau
telefon : 0752.190.153 / 0752.190.154 / 0752.030.735/ 021.310.04.58
Daca ne apreciezi cu un „like”, iti multumim !