Parintii primesc o zi libera pe an pentru a-si duce copilul la medic. Angajatorul nu este obligat sa le plateasca liberul

Conform reglementarilor, parintii au dreptul la o zi libera pe an pentru a-si duce copilul la medic. Ziua libera pentru ingrijirea sanatatii copilului se va acorda pentru a asigura posibilitatea parintilor sau reprezentantilor legali ai copilului de a verifica periodic starea de sanatate a acestuia.

Atentie! De aceasta facilitate vor beneficia doar parintii asigurati in sistemul asigurarilor sociale de stat.
pediatru_copil 06.01  - pediatru copil 06 - Parintii primesc o zi libera pe an pentru a-si duce copilul la medic. Angajatorul nu este obligat sa le plateasca liberul
Actul normativ prevede ca parintii vor avea dreptul la o zi libera doar pentru ingrijirea copiilor cu varste cuprinse intre 0 si 18 ani, iar angajatorul nu va fi obligat sa plateasca drepturile salariale aferente zilei libere.

Ziua libera se va acorda doar la cererea unuia dintre parinti, la alegere, fiind justificata ulterior cu acte doveditoare din partea medicului de familie al copilului, din care rezulta controlul medical efectuat. Cererea parintelui va fi depusa cu cel putin 15 zile lucratoare inainte de vizita la medic si va fi insotita de o declaratie pe propria raspundere ca, in ultimul an, celalalt parinte nu a solicitat si nici nu va solicita ziua libera.

Potrivit Legii nr. 91/2014, tot o zi lucratoare libera pe an se va acorda si in cazul familiilor cu doi copii. In schimb, familiile cu trei sau mai multi copii vor primi 2 zile libere, consecutive sau separate, dupa cum va decide si angajatorul.

Angajatorii vor fi obligati sa acorde ziua libera pentru ingrijirea sanatatii copilului. In caz contrar, ei vor risca amenzi cuprinse intre 500 si 1500 lei.

a votul final al deputatilor. Puteti urmari aici traseul legislativ al proiectului.

Mai multe tipuri de facilitati pentru parinti

Legislatia autohtona ofera mai multe facilitati salariatilor parinti. Vorbim in primul rand despre femeile insarcinate si despre cele care au nascut si s-au intors la serviciu. Astfel, acestea pot beneficia de protectie si de unele privilegii la locul de munca daca isi anunta angajatorul despre starea lor, conform OUG nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca.

Mai mult decat atat, in cazul in care angajatorul, din motive justificate, nu isi poate indeplini obligatiile de a oferi un loc de munca sigur si sanatos pentru salariata gravida sau care a nascut recent, aceasta are dreptul la concediul de risc maternal, care se acorda fara vreo conditie de stagiu de cotizare, pe o perioada de maximum 120 de zile. Pe toata perioada concediului de risc maternal, mamele sau viitoarele mame primesc o indemnizatie de risc maternal de 75% din media veniturilor aferente ultimelor 6 luni. Citeste AICI mai multe detalii depre acest subiect.

In plus fata de concediul de risc maternal, legislatia reglementeaza alte 4 tipuri de concedii de care parintii pot beneficia atat pe parcursul sarcinii, cat si dupa nasterea copilului.

Mai exact, este vorba despre concediul de maternitate, concediul paternal, concediul pentru cresterea copilului si concediul pentru ingrijirea copilului bolnav. In plus, pe toata perioada concediului, parintii beneficiaza de indemnizatii lunare de pana la 85% din venitul net, care se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

Dispozitiile in domeniu stabilesc, de asemenea, ca angajatorul nu poate concedia salariatele gravide, care au nascut recent sau alapteaza, pe cele aflate in concediu de risc maternal sau in concediu de maternitate, in concediu de crestere copil pana la varsta de 2 ani, pespectiv 3 ani pentru copilul cu handicap, in concediu de ingrijire copil bolnav pana la varsta de 7 ani, respectiv 18 ani pentru copilul cu handicap.

Exceptie de la aceasta regula fac situatiile de reorganizare judiciara sau falimentul angajatorului.

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *