Peste un bilion de persoane afectate !

Hipertensiunea arteriala (HTA) si consecintele ei sunt considerati “criminalii numarul 1 din lume”, cel putin unul din patru adulti fiind afectati de aceasta boala, adica peste un billion de persoane din lume.

Ce este HTA?

HTA este un sindrom clinic determinat de cresterea de durata a valorilor tensiunii arteriale (TA) sistolice si/sau diastolice.

Valorile TA variaza in functie de varsta, sex si de un complex de alti factori si mecanisme. Se considera (in mod arbitrar) ca la adult TA este inferioara sau egala cifrei de 140/90 mmHg. Astfel se defineste a fi HTA cresterea valorilor TA peste 140/90 mmHg. Valori ale TA cuprinse intre 130 si 139 mmHg pentru TA sistolica si 85-89 mmHg pentru TA diastolica, sunt considerate ca “prehipertensive”la persoanele tinere (sub 30 de ani) si ca “valori de trecere” la persoanele in varsta (peste 50 de ani), unii medici folosind si termenul de “hipertensiune de granita”.

Care sunt persoanele cu risc de a dezvolta HTA?
hta 19.06.2014  - hta 19 - Peste un bilion de persoane afectate !
Orice persoana poate dezvolta HTA, dar unele sunt mai predispuse pentru aceasta suferinta. La tineri, barbatii sufera de HTA mai frecvent decat femeile. Acest raport se schimba odata cu inaintarea in varsta, dupa menopauza femeile dezvoltand mai frecvent HTA decat barbatii de aceeasi etate.

De asemenea, factorii ereditari pot face ca numarul bolnavilor de HTA sa fie mai mare decat in alte familii. Astfel, daca bunicii si parintii sufera de HTA este cu atat mai probabil ca si copiii sa sufere de HTA. Chiar daca toata lumea pare sanatoasa trebuie ca membrii familiei dumneavoastra sa-si controleze tensiunea arteriala regulat.

HTA poate fi:
HTA esentiala (la majoritatea persoanelor nu exista o cauza determinanta pentru aparitia HTA).
HTA secundara, care poate fi de cauza renala, endocrina, cardiovasculara, neurologica, de stres, de sarcina, prin contraceptive orale.

Diagnosticul de HTA se pune obisnuit prin constatarea valorilor crescute ale TA. Tensiunea arteriala trebuie masurata cu un tensiometru bine reglat, dupa 5 minute de repaus in pozitie semisezanda sau in clinostatism si dupa minimum 30 minute de la ingestia de cafea sau de la fumat. Daca se descopera pentru prima data valori tensionale crescute nu se comunica pacientului diagnosticul de HTA; se controleaza valorile timp de 3 luni, iar daca se mentin crescute, se poate afirma diagnosticul de HTA (exceptie fac cei care prezints valori ale TA diastolice mai mari de 130 mmHg, care se declara hipertensivi oricand sunt descoperiti cu aceasta valoare a TA diastolice).

Pacientii cu HTA pot acuza urmatoarele simptome:
cefalee, cu caracter pulsatil si cu topografie in special occipitala;
zgomote anormale in urechi;
ameteli, mai ales la schimbarea pozitiei;
tulburari de vedere ca: diplopie (vedere dubla), vedere ca prin ceata, amauroza (scadere marcata a acuitatii vizuale) sau chiar cecitate trecatoare;
epistaxisul (sangerare pe nas) este frecvent intalnit.

Atentie: Pacientii cu HTA pot sa nu prezinte semne sau simptome alarmante.

Complicatiile HTA vizeaza cele trei organe “tinta”: inima (insuficienta cardiaca, angina pectorala, infarct miocardic), creierul (hemoragie si tromboza cerebrala, encefalopatie hipertensiva) si rinichiul (insuficienta renala).

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *