Pregatirea pentru endoscopia digestivă superioară

Endoscopia este o explorare directă (la vedere) a primei părți a tubului digestiv: esofagul, stomacul, pilorul, duodenul I și II. Pentru a fi vizualizate, se introduce prin cavitatea bucală endoscopul, un aparat flexibil sub forma unui furtun subțire din fibră optică care este dotat cu lumină și o cameră video minusculă.

Endoscopia este o procedură de diagnostic, dar și terapeutică, necesară când apar probleme ale esofagului, stomacului şi duodenului .Procedura conferă posibilitatea de a fi realizate multiple procedee terapeutice precum biopsii, extragere de polipi, extirpare de tumori mici, electrocoagulare, injectare de vase sângerânde și dilatații de stenoze esofagiene.

- Endoscopie 11 - Pregatirea pentru endoscopia digestivă superioară

Indicații

Pacientul trebuie să nu mai mănânce cu cel puțin 6 ore înaintea explorării. Orice pacient care va efectua o investigație endoscopică trebuie să aibă un consult medical general și o indicație pentru această explorare semnată de medicul curant. Deoarece unii pacienți suportă cu dificultate o asemenea investigație, uneori este necesară utilizarea, numia cu aprobarea pacientului, a unor substanțe analgo-sedative sau hipnotice.

 

Complicații

Endoscopia digestivă superioară este o investigație cu un înalt coeficient de siguranță pentru pacient, așa cum a fost statuat în toate tratatele și ghidurile medicale din lumea modernă. Cu toate acestea, este o investigație invazivă și există posibilitatea apariției unor complicații precum disfuncții respiratorii, stări lipotimice, aspirație pulmonară, pneumonie sau infectare a unor proteze cardiace. Foarte rar se pot produce perforații digestive, sângerări și hematoame. Riscurile endoscopiei se manifestă mai ales la vârstnici, bolnavii de plămâni, pacienții cardiaci și cei instabilii hemodinamic. Din aceste motive, pacientul trebuie să fie informat și de riscurile ce decurg în urma acestei investigații, în așa fel încât orice explorare va fi efectuată doar cu consimțământul semnat al pacientului. De asemenea, pacientul își asumă, la rândul lui, riscurile gravității bolii lui, precum și a altor suferințe cronice.

 

Această procedură se efectuează în cadrul Gastroenterology Center, un centru de diagnostic și tratament care se adresează pacienților cu patologii digestive cronice, acute și oncologice. Gastroenterology Center tratează cele mai grave afecțiuni din această arie, dispunând de o echipă multidisciplinară, formată din medici specializați în gastroenterologie, endoscopie digestivă, anestezie, medicină internă, oncologie, chirurgie generală, imagistică medicală și anatomopatoogie, și de cea mai modernă dotare tehnologică disponibilă pe piață. Toate acestea urmăresc oferirea celei mai bune soluții de terapeutice pentru pacienții cu afecțiuni digestive.

 

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *