Presedintele a promulgat legea care schimba Codul muncii

Concediul medical nu va diminua durata concediului de odihna anual. Durata concediului de odihna anual la care au dreptul salariatii nu va fi afectata de perioada in care acestia se vor afla in concediu medical, chiar daca incapacitatea temporara de munca se va intinde pe un an intreg, conform unor noi modificari la Codul muncii adoptate recent de parlamentari in baza dispozitiilor europene. Legea a trecut la CCR de testul constitutionalitatii si a fost promulgata marti de presedintele Romaniei. Masura vine in contextul in care actualele reglementari stabilesc acordarea concediului de odihna proportional cu activitatea prestata, motiv pentru care, in ultimii ani, angajatorii au interpretat uneori prevederile in defavoarea salariatilor.

Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, care a fost adoptata anul trecut de Parlament, a fost promulgata marti de presedintele Romaniei si urmeaza sa apara in Monitorul Oficial.

Initial, actul normativ a fost respins de Senat, dar, in urma trecerii prin comisiile Camerei Deputatilor, acesta a fost propus pentru adoptare cu anumite amendamente, pentru ca, in cele din urma, sa fie aprobat prin vot final la inceputul lunii decembrie.

Apoi, in urma unei obiectii de neconstitutionalitate, legea a trecut pe la CCR, care a decis ca aceasta este constitutionala.

Ce modificari se fac la Codul muncii

In prezent, potrivit Codului muncii, concediul de odihna “se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic”. Prin actul normativ (in forma adoptata de parlamentari si promulgata de presedintele Klaus Iohannis) se propune eliminarea acestei sintagme. Astfel, dispozitia respectiva va prevede doar ca durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.

 

De asemenea, in legea de modificare se mentioneaza ca, la stabilirea duratei concediului de odihna, perioadele de incapacitate temporara de munca, cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav vor fi considerate perioade de activitate prestata.

Mai exact, initiatorii au propus ca durata concediului medical — alaturi de celelalte concedii mentionate mai sus -sa nu afecteze durata concediului de odihna.

Daca incapacitatea temporara de munca,

presedintele a promlgat legea concedii medicale 23.01.2015  - presedintele a promlgat legea concedii medicale 23 - Presedintele a promulgat legea care schimba Codul munciiconcediul de maternitate, concediul de risc maternal sau concediul pentru ingrijirea copilului bolnav vor interveni in timpul concediului de odihna, acesta se va intrerupe si salariatul isi va lua zilele neefectuate dupa iesirea din concediul medical, de maternitate, de risc maternal sau pentru ingrijirea copilului. Daca acest lucru nu va fi posibil, zilele neefectuate din concediul de odihna vor fi reprogramate.

Totodata, in Codul muncii va fi introdusa si precizarea conform careia salariatul va avea dreptul la concediu de odihna chiar si in situatia in care concediul medical se intinde pe durata unui intreg an calendaristic. In aceasta situatie, angajatorul va fi obligat sa acorde concediul de odihna intr-o perioada de 18 luni, incepand cu anul urmator celui in care salariatul s-a aflat in concediu medical.

Referitor la salariatii care, din motive justificate, nu-si vor putea lua integral sau partial concediul de odihna la care aveau dreptul intr-un an, angajatorii vor fi obligati sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni, incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.

Potrivit prevederilor care urmeaza sa apara in Monitorul Oficial, se va mai stabili ca absentele nemotivate de la munca si concediile fara plata vor fi scazute din vechimea in munca. Exceptie vor face concediile fara plata pentru formare profesionala.

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *