Sănătatea creierului: să ne ferim de factorii dăunători

Factorii genetici sunt transmiși de la părinți la copii și nu pot fi controlați. Dar factorii de mediu și cei de stil de viață pot fi modificați (mai ales cei pe care îi puteți controla singuri): boli cardiace, diabet, accident vascular- cerebral, depresie, leziuni cerebrale, anumite medicamente sau utilizarea necorespunzătoare a acestora, lipsa activității fizice, dieta săracă în substanțe necesare funcționării organismului, fumatul, consumul de alcool în exces, problemele cu somnul, lipsa activității sociale (statul de unul singur prea mult timp) etc.

- SANATATEA CREIERULUI 03 - Sănătatea creierului: să ne ferim de factorii dăunători

Probleme de sănătate

Multe probleme de sănătate afectează creierul și reprezintă un risc pentru funcția cognitivă. Dintre ele menționăm:

 • bolile cardio- vasculare și hipertensiunea arterial: pot conduce la accident vascular cerebral și modificări asociate cu demența la nivelul vaselor de sânge.
 • diabetul: deteriorează vasele de sânge din întreg organismul, inclusiv din creier; crește riscul de accident vascular- cerebral și de infarct; este asociat cu un risc crescut de apariție a bolii Alzheimer.
 • boala Alzheimer: provoacă o acumulare de proteine dăunătoare și alte modificări la nivelul creierului care duc la pierderi de memorie și probleme de gândire
 • accidentul vascular- cerebral: poate deteriora vasele de sânge din creier și poate crește riscul apariției demenței vasculare
 • depresia: conduce la confuzie și probleme de atenție; de asemenea, a fost asociată cu demența
 • delirul: se manifestă printr-o stare acută de confuzie, adeseori în timpul unei internări în spital, și este urmat inevitabil de un declin cognitiv

Prevenire și tratare

Este important să prevenim sau să tratăm astfel de probleme de sănătate. Ele afectează atât creierul, cât și corpul.

 • Leziuni cerebrale: persoanele în vârstă sunt mai predispuse la căzături, acidente de mașină sau alte evenimente negative care pot duce la astfel de leziuni. Alcoolul și anumite medicamente pot afecta abilitatea unei persoane de a conduce în siguranță și cresc riscul de accidente și leziuni cerebrale. Învățați cum să faceți față riscurilor de căzături și participați la programe de prevenire a rănirilor. Purtați căști și centuri de siguranță pentru a preveni și rănile la cap.
 • Medicamentele: unele doctorii sau combinații de medicamente pot afecta capacitatea de gândire a unei persoane și felul în care funcționează creierul. De exemplu, anumite medicamente pot provoca confuzie, pierderi de memorie, halucinații și iluzii la persoanele în vârstă. Medicamentele pot interacționa cu alimentele, suplimentele alimentare, alcoolul și alte substanțe. Unele dintre aceste interacțiuni pot afecta funcționarea creierului. Doctoriile care afectează percepția vârstnicilor sunt: antihistaminicele prescrise pentru alergii, medicamentele contra anxietății și depresiei, somniferele, antipsihoticele, relaxantele musculare, anumite medicamente care tratează incontinența urinară, medicamentele pentru ameliorarea crampelor stomacului, intestinelor sau vezicii urinare.
 • Activitatea fizică: lipsa exercițiilor sau altor genuri de activitate fizică poate crește riscul de diabet, boli cardio- vasculare, depresie și accident vascular- cerebral- toate acestea putând fi dăunătoare pentru creier. Unele studii au arătat că activitatea fizică îmbunătătește performanțele cognitive și reduce riscul bolii Alzheimer.
 • Dieta: studiile au arătat că anumite alimente mențin sănătatea creierului și au sugerat că alte produse cresc riscul de apariție a problemelor de sănătate. De exemplu, alimentele bogate în grăsimi sau sodiu pot cauza boli cardio- vasculare și diabet, care dăunează creierului.
 • Fumatul: este dăunător atât pentru creier, cât și pentru corp Crește riscul de infarct, accident vascular- cerebral și boli de plămâni. Renunțatul la fumat la rice vârstă îmbunătățește starea de sănătate.
 • Alcool: excesul de alcool afectează creierul prin încetinirea sau întreruperea comunicării dintre celulele creierului- ceea ce poate provoca un discurs incoerent, memorie încețoșată, somnolență și amețeli. Efectele pe termen lung includ modificări ale echilibrului, memoriei, emoțiilor, coordonării și a temperaturii organismului. Renunțarea la alcool poate inversa unele dintre aceste modificări. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, devin mult mai sensibili la efectele alcoolului. Aceeași cantitate de alcool poate avea un efect mai puternic la o persoană în vârstă decât la una mai tânără. De asemenea, anumite medicamente pot fi periculoase dacă sunt amestecate cu alcool. Cereți mai multe informații medicului sau farmacistului.
 • Probleme cu somnul- la orice vârstă, un somn bun susține sănătatea creierului. Problemele cu somnul – nu dormiți suficient, nu dormiți bine sau sunt de vină alte afecțiuni- pot conduce la probleme de memorie, concentrare și alte funcții cognitive. Apneea este o afecțiune care provoacă pauze scurte în respirație în timpul somnului. Poate conduce la hipertensiune arterială, accident vascular- cerebral sau pierderi de memorie. Tratamentul pentru apnee începe cu modificări ale stilului de viață, precum evitarea alcoolului, scăderea în greutate și renunțarea la fumat.
 • Izolarea socială și singurătatea sunt dăunătoare pentru sănătatea creierului. Singurătatea a fost asociată cu un risc crescut de demență, activitatea socială scăzută cu funcții cognitive slabe.

Factorii genetici, de mediu și de stil de viață sunt recunoscuți pentru modul în care influențează sănătatea cognitivă. Unii dintre acești factori contribuie la un declin al abilităților de citire și al abilității de a realiza activități zilnice precum condusul, plata facturilor, luarea medicamentelor sau gătitul.

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *