De la scrierea reflexivă la proza creativă, scrisul poate ajuta la creșterea stimei de sine, la reflectarea sentimentului de autocontrol și la îmbunătățirea conștiinței de sine. De asemenea, scrisul poate ajuta la reducerea stresului, anxietății și a depresiei.
Există mai mult de 200 de studii care arată efectul pozitiv al scrisului asupra sănătății mintale. Dar, deși beneficiile psihologice sunt consistente pentru mulți oameni, cercetătorii nu sunt de acord cu privire la motivul sau modul în care scrisul ajută.
O teorie sugerează că suprimarea emoțiilor poate duce la suferință psihologică. Este logic, așadar, că scrierea ar putea îmbunătății sănătatea mintală, deoarece oferă o modalitate sigură, confidențială și gratuită de a-ți destăinui emoțiile care au fost suprimate.
Cu toate acestea, studiile recente au început să arate cum o creștere a conștiinței de sine ar putea fi cheia acestor îmbunătățiri a sănătății mintale.
Îndreptându-ne atenția spre sine, putem deveni mai conștienți de trăsăturile, comportamentul, sentimentele, credințele, valorile și motivațiile noastre.
Cercetările sugerează că a deveni mai conștient de sine poate fi benefic într-o varietate de moduri. Ne poate spori încrederea și ne poate încuraja să-i acceptăm mai mult pe ceilalți. Poate duce la o satisfacție profesională mai mare și ne poate împinge să devenim lideri mai eficienți. De asemenea, ne poate ajuta să avem mai mult autocontrol și să luăm decizii mai bune aliniate cu obiectivele noastre pe termen lung.
Conștiința de sine este un spectru și, prin practică, cu toții ne-o putem îmbunătăți. Scrisul ar putea fi deosebit de util în creșterea conștientizării de sine, deoarece poate fi practicată zilnic. Iar recitirea textelor noastre ne poate oferi o perspectivă mai profundă asupra gândurilor, sentimentelor, comportamentului și credințelor noastre.
Iată trei tipuri de scriere care vă pot îmbunătăți conștientizarea de sine și sănătatea mintală:
- Scrierea expresivă este adesea utilizată în medii terapeutice în care oamenii sunt rugați să scrie despre gândurile și sentimentele lor legate de un eveniment stresant din viață. Acest tip de scriere își propune să ajute procesarea emoțională a ceva dificil.
- Scrierea reflexivă este utilizată în mod regulat în medii profesionale, adesea ca o modalitate de a ajuta asistenții medicali, medicii, profesorii, psihologii și asistenții sociali să devină mai eficienți la locul de muncă. Scrierea reflexivă își propune să ofere oamenilor o modalitate de a-și evalua convingerile și acțiunile în mod explicit pentru învățare și dezvoltare. Acest lucru poate îmbunătăți relațiile profesionale și personale, precum și performanța la locul de muncă, care sunt indicatori cheie pentru o bună sănătate mintală.
- Scrierea creativă. Poeziile, povestirile, romanele și romanele sunt toate considerate forme de scriere creativă. De obicei, scrierea creativă folosește imaginația în locul memoriei, oferind un mod unic de a explora gânduri, sentimente și idei.
Sursă material neurosciencenews.com.