Sindromul de compresie nervoasa

Nervii sunt formațiuni ce se extind ȋn numeroase pǎrți ale organismului și au ca rol trimiterea de mesaje importante în tot corpul. Prin compresia unui nerv, organismul dumneavoastră poate trimite semnale de avertizare, cum ar fi durere.

Daunele  de la nivelul unui nerv pot fi minore sau severe iar acestea pot provoca probleme temporare sau de lungă durată.

sindrom de compresie nervoasa 26.01.2015  - sindrom de compresie nervoasa 26 - Sindromul de compresie nervoasaCauzele sindromului de compresie nervoasa

Compresia nervoasǎ apare atunci cȃnd existǎ presiune  pe un nerv  iar aceasta presiune poate fi rezultatul unor mișcări repetitive. Sau se poate întâmpla chiar și atunci cȃnd stați într-o singură poziție pentru perioade lungi de timp, sau ȋn timpul somnului. Nervii sunt cele mai vulnerabile formațiuni din organism iar compresia nervului apare de multe ori atunci când este apăsat nervul dintre tesuturi, cum ar fi : ligament, tendon sau os.

Compresia nervilor de la nivelul gâtului sau a brațelor poate provoca, de asemenea, simptome în alte pǎrți ale organismului precum:  cot, mână, degete.

Astfel, ȋn acest caz pot apǎrea anumite boli precum:

• Neuropatie periferică

• Sindromul de tunel carpian

În cazul în care compresia nervului durează o lungă perioadă de timp, corpul va construi o barieră de protecție în jurul nervului afectat. Astfel, pot aparea semne precum: inflamație sau presiune suplimentarǎ ȋn zona afectatǎ.

 

Simptomele de compresie nervoasa

 

Atunci cȃnd pacientul experimenteazǎ compresia unui nerv durerea poate fi singurul simptom.

Acestea sunt unele dintre cele mai comune simptome ale compresiei nervoase:

• Durere în zona de comprimare, cum ar fi la nivelul gâtului sau al spatelui;

• Dureri radiante, cum ar fi sciatica sau durerea radicularǎ;

• Amorțeală sau furnicături;

• “Înțepături “, sau o senzație de arsură;

• Slăbiciune, în special ȋn anumite activități.

 

Tratamentul compresiei nervoase

 

Tratamentul variază, în funcție de severitatea și de cauza compresiei nervoase. Unii pacienți se simt mai bine dupǎ ce pur și simplu ȋși odihnesc zona afectatǎ prin evitarea oricăror activități care au tendința de a agrava simptomele.

Dacă simptomele persistă sau durerea este severǎ, consultați medicul de familie care vǎ va ȋndruma cǎtre un medic neurolog.

Tratamentul poate include :

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene ( AINS ) cum ar fi aspirina sau ibuprofenul pentru a reduce inflamația.

Corticosteroizi pe cale orală.

Injecții cu steroizi. Aceste injecții pot reduce inflamația  și permit nervilor sǎ se recupereze.

Terapie fizică.Utlizarea unei atele. O atelǎ sau un guler permite mușchilor să se odihnească pentru perioade scurte de timp.

Chirurgie. Tratamentul chirurgical poate fi necesar pentru probleme mai severe care nu răspund la alte tipuri de tratament.

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *