Sindromul oboselii cronice

Sindromul oboselii cronice este o tulburare devastatoare și complexă. Persoanele cu această afecțiune au o oboseală copleșitoare și o serie de alte simptome care nu sunt îmbunătățite prin repaus la pat și care se pot înrăutății după activitatea fizică sau efortul mental.

sindrom oboseala cronica 19.01.2015  - sindrom oboseala cronica 19 - Sindromul oboselii cronice
Pacienții funcționează de cele mai multe ori la un nivel de activitate semnificativ de mic comparativ cu perioada dinainte de a se îmbolnăvi. În afară de oboseală severă, alte simptome includ dureri musculare, tulburări de memorie sau de concentrare mentală, insomnie, stare generală de rău și post-efortul durează mai mult de 24 de ore. În unele cazuri, sindromul oboselii cronice poate persista ani.

Cauzele apariției sindromului oboselii cronice

În ciuda studiului viguros, cercetătorii nu au reușit încă să identifice cauzele apariției sindromului oboselii cronice. Este foarte posibil ca afecțiunea să fie declanșată de mai mulți factori, iar unii dintre aceștia ar putea fi: infecțiile, disfuncțiile sistemului imunitar, tensiunea arterială mică anormală care poate duce la leșin, deficiența nutrițională, stresul care activează axa unde hipotalamus, glanda pituitară și glandele suprarenale interacționează.

Simptomele specifice sindromului oboselii cronice

Simptomul principal al sindromului oboselii acute este inexplicabil – oboseala severă durează de cel puțin șase luni, nu este îmbunătățită prin repaus la pat si se poate agrava după activitate fizică sau efort mental. Persoanele cu această afecțiune experimenteaza o oboseală atât de puternică încât nivelul lor de activitate și rezistență se află într-un declin dramatic. Cu toate acestea, oboseala nu este singurul simptom, iar pentru unii pacienți nu este simptomul care îi deranjează cel mai mult. Așa cum se menționează în definiția de caz din 1994, oboseala bolii este însoțită de cel puțin 4 din cele 8 simptome caracteristice cu durata de cel puțin 6 luni. Aceste simptome includ:

• Stare generală de rău post-efort de durată mai mult de 24 ore

• Somn prost

• Înrăutățirea semnificativă a memoriei pe termen scurt sau a concentrării

• Dureri musculare

• Dureri la nivelul articulațiilor, fără umflare sau roșeață

• Dureri de cap

• Imflamarea ganglionilor limfatici de la gât și subraț

• Durere în gât, care este frecventă sau recurentă

În afară de simptomele principale, multi pacienți mai prezintă următoarele simptome:  

• Colon iritabil

• Depresie sau alte probleme psihologice

• Frisoane și transpirații nocturne

• Tulburări de vedere

• Dificultăți în menținerea unei poziții verticale

• Amețeli

• Probleme de echilibru

• Leșin

• Alergii sau sensibilități la alimente, mirosuri, produse chimice, medicamente, sau la zgomot

Diagnosticarea sindromului oboselii cronice

Deoarece nu există nici un test de sânge, de scanare a creierului sau un alt test de laborator pentru a diagnostica sindromul oboselii cronice, acesta este un diagnostic care se poate face numai după eliminarea altor boli posibile. Un medic va avea în primul rând o istorie detaliată a pacientului și apoi va efectua un examen amănunțit de sănătate fizică și mentală. Apoi, o serie de teste de laborator vor fi ordonate pentru a ajuta la identificarea sau exclude alte cauze posibile ale simptomelor. S-ar putea face și teste suplimentare după aflarea rezultatelor. În cazul în care un pacient a avut oboseală severă timp de 6 luni sau mai mult, dar nu are cel puțin 4 din cele 8 simptome (și, prin urmare, nu îndeplinește criteriile pentru un diagnostic de sindromul oboselii cronice), medicul poate pune un diagnostic de oboseală idiopatică (oboseală, cu o cauză necunoscuta). Ar trebui să se ia în considerare un diagnostic de sindromul oboselii acute, dacă sunt îndeplinite aceste trei criterii:

• Individul are o oboseală inexplicabila, care persistă de 6 luni sau mai mult, care nu se datorează efortului în curs de desfășurare.

• Oboseala interferează semnificativ cu activitățile de zi cu zi și cu locul de muncă.

• Individul a avut 4 sau mai multe dintre cele simptome 8 menționate mai sus în articol.

Tratament pentru sindromul oboselii cronice

Gestionarea sindromului oboselii cronice poate fi la fel de complex ca și boala în sine. Nu există nici un tratament, nici medicamente care să fie dezvoltate special pentru această boală, iar simptomele pot varia foarte mult în timp. Astfel, persoanele cu sindromul oboselii acute ar trebui să monitorizeze îndeaproape sănătatea lor și să informeze medicul de orice modificare. În același timp, medicul ar trebui să monitorizeze cu regularitate condiția pacientului și să schimbe strategiile de tratament, după caz. O abordare de echipă care implică medicul și pacientul este cheia pentru gestionarea afecțiunii. Pacienții pot avea parte de rezultate bune atunci când beneficiază de colaborarea unei echipe de medici și a altor practicieni de ingrijire a sănătății, care ar putea include specialiști de reabilitare, profesioniștii din domeniul sănătății mintale și terapeuți. Împreună pot crea un tratament individualizat care să răspundă cel mai bine nevoilor pacientului cu sindromul oboselii cronice.

Pentru alte sfaturi medicale, pentru consultatii si investigatii, pentru inscrierea la medicul de familie sau pentru un contract de medicina muncii va asteptam cu profesionalism si cel mai bun raport intre servicii si tarife.Soliciati informatii la office@alexis-medical.ro sau la telefon  0752.030.439 / 0752.190.151

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *