Tendinita

Tendinita este un termen folosit pentru a descrie un tendon inflamat și dureros. Tendonul este un țesut fibros flexibil care face legǎtura ȋntre mușchi și schelet. Tendoanele  au diferite  forme și mărimi. Unele sunt foarte mici, cum ar fi cele care permit mișcarea degetelor,  sau unele foarte mari cum ar fi  tendonul lui Ahile. Uneori, din varii motive, tendoanele se inflameazǎ iar ȋn acel moment cauza este, de obicei, o rupturǎ parțialǎ a unor fibre de colagen. Tratamentul poate ajuta la vindecarea mai rapidǎ a tendonului pentru ca pacientul sǎ revinǎ la activitǎțile sale zilnice.

Tendinita-pumnului 07.04.2015  - Tendinita pumnului 07 - TendinitaDeși tendinita poate apărea la nivelul oricǎrui tendon, afecțiunea apare mai frecvent la nivelul umerilor, al coatelor, la nivelul încheieturii și al cǎlcȃiului.

 

Cauzele care duc la dezvoltarea tendinitei

Deși tendinita este cauzatǎ, de regulǎ, de un traumatism brusc, este mult mai probabil ca afecțiunea sǎ aparǎ din cauza repetǎrii unei mișcări. Cei mai mulți oameni dezvoltǎ tendinitǎ, deoarece la locul de muncă sau acasǎ realizeazǎ mișcări repetitive, care pun accent pe aceleași tendoane  pentru a îndeplini sarcinile. Alte cauze care pot duce la dezvoltarea afecțiunii sunt:

• Purtarea unor echipamente sportive inadecvate

• Ridicarea unor greutǎți ce pot solicita prea mult anumite tendoane

• Realizarea de exerciții fizice fǎrǎ o ȋncǎlzire corespunzǎtoare ȋnainte

• Un program intensiv de sport

• Realizarea de exerciții fizice la temperaturi scăzute.

• Menținerea ȋntr-o poziție incomodǎ pentru o perioadă lungă de timp

• Obezitatea

• Lipsa de vitamine și minerale

 

Simptomele tendinitei

Simptomele tendinitei sunt:

• Durere la nivelul tendonului afectat

• Rigiditate și mobilitate redusă la articulația afectatǎ

• Slăbiciune musculară

• Pielea din zona afectatǎ este caldǎ la atingere

Dacă simptomele persistă, atunci poate apǎrea ruptura de tendon. De aceea, pentru a evita complicațiile apelați la un specialist atunci cȃnd resimțiți durere la nivelul tendoanelor.

 

Diagnosticarea tendinitei

Tendinita poate fi diagnosticatǎ de medicul ortoped sau de medicul de familie pe baza simptomelor pacientului și dupǎ o examinare fizicǎ. Ȋn cazul ȋn care durerea este severǎ dar și pentru a pune un diagnostic corect, medicul poate recomanda pacientului sǎ realizeze anumite teste:

O radiografie – acesta poate indica anumite depozite de  calciu la nivelul tendonului, ceea ce ar indica o tendinitǎ calcificantǎ.

O ecografie sau imagisticǎ prin rezonanțǎ magneticǎ – pot fi utilizate în cazul în care este necesarǎ o imagine mai detaliatǎ sau atunci cȃnd diagnosticul de tendinitǎ nu este cert.

 

Tratamentul tendinitei

Tratamentul tendinitei  are rolul de a calma durerea și de a reduce inflamația. Ȋn cazul ȋn care inflamația nu este gravǎ, medicul poate recomanda odihnǎ, aplicarea de gheațǎ și medicamente antialgice. Ȋn alte cazuri specialistul poate recomanda:

Corticosteroizii. Uneori, medicul poate injecta un medicament corticosteroid în tendon pentru a calma durerea. Cu toate acestea, injecțiile repetate pot slăbi tendonul, crescând riscul de ruperea al acestuia.

Creme topice care conțin medicamente antiinflamatorii –  acestea pot fie eficiente ȋn ameliorarea durerii.

Fizioterapia  – Un program de exercitii specifice poate consolida tendonul afectat, mai ales cǎ exercițiile realizate ȋmpreunǎ cu un fizioterapeut s-au dovedit eficente și ȋn tratarea inflamației cronice.

Dacǎ tendinita este severǎ, iar pacentul nu rǎspunde la tratamentele menționate mai sus medicul poate recomanda tratamentul chirurgical pentru ameliorarea afecțiunii.

 

Prevenirea tendinitei

Exercițiile fizice consolideazǎ mușchii din jurul tendonului și  ajutǎ la prevenirea inflamației acestuia. Astfel, un fizioterapeut poate lucra cu pacientul pentru a  trata problemele tendoanelor dar și pentru prevenirea tendinitei.

Evitați mișcările repetitive! Dacă acest lucru nu este posibil, este foarte important sǎ aveți pauze regulate, timp ȋn care mușchii și tendoanele se pot odihni. Dacǎ la locul de  muncǎ pacientul realizeazǎ mișcǎri repetitive acesta trebuie sǎ se opreascǎ atunci simte durere la nivelul mușchilor sau al tendoanelor.

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *