Din 2014 și până în 2018 s-a înregistrat o creștere de 21% a numărului de accidente de muncă, conform informațiilor furnizate de Inspecția Muncii, entitate care a publicat recent statistica aferentă anului 2018. Astfel, este important să reamintim că angajatorii trebuie să ia anumite măsuri de siguranță pentru protejarea salariaților.
Numărul total al accidentelor de muncă înregistrate în România este într-o creștere constantă, dacă ne uităm la numerele înregistrate în ultimii cinci ani în evidențele oficiale.
Concret, dacă în 2014 se înregistrau 4.277 de accidente de muncă în care au fost implicați salariați, în 2018 s-a ajuns la 5.212 accidente de muncă. Adică o creștere de 21%.
Singurul an în care numărul accidentelor de muncă a scăzut, în perioada 2014 – 2018, a fost 2017, atunci când s-au înregistrat 4.804 evenimente, față de 4.961 în anul 2016.
În acest context, este important pentru angajatori să ia măsuri adecvate pentru prevenirea accidentelor de muncă. Iată câteva exemple:
1.Atât angajatorii cât și angajații trebuie să respecte legislația din domeniul SSM, sa respecte prevederile din cărtile tehnice ale echipamentelor, să întocmească instrucțiuni proprii SSM și fise de post clare, în pas cu legea, să acorde echipament de protecție din sortimentele utile meseriei , cu declarație de conformitate și certificat de calitate, să se efectueze examinarea medicală la angajare și periodic, să se parcurgă toate etapele de instruire in domeniul SSM și, nu în ultimul rând, colaboratorii din domeniul SSM și medical să fie profesioniști adevărați (nu doar să dețină o hârtie pe post de autorizație sau să consulte bând o cafea pentru că v-a oferit un tarif incredibil de mic).
2. Curățenia la locul de muncă. Deși la prima vedere pare o idee ciudată, curățenia poate fi foarte importantă la prevenirea accidentelor. De exemplu, cablurile (calculatoarelor, imprimantelor, internetului etc.) trebuie poziționate astfel încât să nu existe riscul ca salariații să se împiedice de ele.
3. Pregătire în avans și echipament de protecție. Subliniem importanța pregătirii teoretice și practice a angajaților, mai ales atunci când aceștia trebuie să folosească diverse aparate, mai mult sau mai puțin periculoase. Evident, trebuie asigurat și un echipament de protecție adecvat.
3. Mașini întreținute adecvat. Un al treilea sfat este în legătură cu firmele care pun la dispoziția salariaților mașini de serviciu. Acestea trebuie să fie duse constant la service și la inspecțiile tehnice, astfel încât să se evite pe cât posibil riscurile stricăciunilor care pot provoca accidente.
4. Instrucțiuni de siguranță. Un alt sfat pentru prevenirea accidentelor de muncă se referă la folosirea instrucțiunilor de siguranță. Mai precis, acestea trebuie să fie puse în locuri vizibile, mai ales acolo unde salariații trebuie să folosească diverse aparate.
De ce este importantă prevenirea accidentelor de muncă?
Pentru că salariații accidentați lipsesc de la serviciu. Absența acestora, indiferent că este scurtă sau lungă, duce la întârzierea sau îngreunarea activității unei firme, ceea ce se poate traduce în final în pierderi financiare. De asemenea, pot exista costuri crescute cu angajarea și pregătirea de noi salariați.
În plus, angajatorii care nu respectă normele de securitate și sănătate în muncă riscă sancționarea contravențională sau penală.
În altă ordine de idei, recent am scris și despre faptul că numărul accidentelor de traseu ale salariaților este în creștere cu 35% în perioada 2014 – 2018.
Vrei sa iei toate măsurile necesare pentru combaterea acestei neplacute situații ?
CENTRUL MEDICAL ALEXIS IȚI OFERA O LUNĂ
DE COLABORARE GRATUITĂ.
>>>>>>>>>FREE TRAIL MEDICINA MUNCII<<<<<<<<<<<<<<
Nu ne crede pe cuvânt, lasă-ne să îți dovedim că poți avea încredere în noi.
Sună acum pentru o lună gratuit de servicii de medicina muncii:
0752.030.439 – 0752.190.153
Scrie-ne acum pentru o lună gratuit de servicii de medicina muncii:
office@alexis-medical.ro