Trei noi scheme de tratament cu interferon

De la 1 septembrie, asigurații vor avea acces la trei noi scheme de tratament pentru hepatita C. Termenul anunțat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) este cu 30 de mai devreme decât cel prevăzut inițial, iar noutatea vine după ce în urmă cu mai puțin de o lună CNAS a anunțat că a finalizat și a încheiat noi contracte cost-volum-rezultat cu trei deținători de autorizații de punere pe piață a tratamentelor fără interferon. Tot atunci au fost inițiate și demersurile necesare pentru includerea condiționată a noilor tratamente fără interferon în lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală (HG720/2008 cu modificările și completările ulterioare).

- 3 noi scheme de tratament cu interferon 24 - Trei noi scheme de tratament cu interferon
Având în vedere decizia  Guvernului, noile contracte vor intra în vigoare de la data de 1 septembrie. Numărul pacienților eligibili este de 13.000, cu un spectru larg de fibroză, de la F1 la F4, din care:

  • 100 de pacienţi cu fibroză F1, F2, F3 şi F4 (ciroză compensată);
  • 750 de pacienţi cu fibroză F4 şi ciroză decompensată;
  • 100 de pacienţi cu insuficienţă renală cronică aflaţi în dializă, indiferent de gradul de fibroză;
  • 50 de pacienţi cu transplant hepatic, indiferent de gradul de fibroză.

Creșterea numărului de pacienți eligibili față de etapele precedente a determinat și deschiderea a două noi centre de tratament, ajungându-se în prezent la un număr total de 13. Planul CNAS este ca până în anul 2030 România să atingă  obiectivele OMS și UE care urmăresc eradicarea totală a virusului hepatitei C .

Deja se observă că facem pași spre momentul în care nu va mai trebui să ţinem cont de stadiul fibrozei în acordarea tratamentului fără interferon. România este considerată la ora actuală un exemplu de bună practică pe plan continental în privinţa acţiunilor vizând combaterea infecţiei cu virusul hepatitic C şi reducerea prevalenţei bolii, în acord cu obiectivele OMS şi ale UE. Am reușit să finalizăm aceste noi contracte în condiții mai avantajoase pentru CNAS și implicit pentru pacienți, într-un timp mult mai scurt decât în contractele anterioare”, a declarat președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.

Până în prezent au fost tratați 5.860 de pacienți în prima etapă și 12.000 de pacienți în etapa a doua. Informații privind orașele unde se găsesc centrele de tratament sunt disponibile pe www.cnas.ro.
Sursa:politicdesanatate.ro

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *