Luni-Vineri (8:00 - 16:00)

Sâmbătă-Duminică (Închis)

0752-030-439

0752-190-150

Str. Jean Louis Calderon, nr. 45

București, România

Un subiect…delicat: pielea sensibila

Un subiect…delicat: pielea sensibila

Pielea sensibila este tipul de piele care ridica in momentul de fata cele mai multe probleme, in special datorita incidentei mari in randul populatiei. Deci ce este pielea sensibila?
18.11 pielea sensibila
O definitie a pielii sensibile poate fi: „pielea care prezinta intoleranta sau toleranta minima la produsele de cosmetica si de igiena folosite uzual, cu manifestari diferite”.

Pielea sensibila este o piele usor iritabila, foarte susceptibila la diversi factori agresivi: radiatii ultraviolete, frig, vant, produse de demachiere, detergenti. Putem spune ca o piele sensibila este o piele hiperreactiva, care raspunde supradimensionat la un stimul care, in mod normal, ar fi fost tolerat. La contactul pielii sensibile cu un factor agresiv, posesorul acesteia resimte o senzatie puternica de disconfort.

Persoanele cele mai predispose unui astfel de tip de piele sunt cele din fenotipurile deschise I si II si cele care prezinta un ten uscat. In general, tenul tanar este mai sensibil decat cel matur. Sexul are un rol important: femeile au un ten mai sensibil decat barbatii. Factorul hormonal este si el responsabil de acest tip de piele: se poate realize o legatura directa intre punctele de reactivitate si ciclul menstrual.

Persoanele care au suferit antecedentele cutanate si prezinta tenuri fragilizate sau sensibilizate clinic pot dezvolta intoleranta la produsele cosmetice.

Sensibilitatea cutanata se traduce prin semne subiective si obiective.

SEMNELE SUBIECTIVE

Persoanele afectate de sensibilitate cutanata resimt un discomfort cutanat important, care se traduce prin semne neurosenzoriale: senzatii de intindere a pielii, de intepaturi, de arsura.

SEMNELE OBIECTIVE

Principalele astfel de semne sunt: uscaciune cutanata, roseata difuza, descuamare fina, cuperoza. In general, semnele sunt localizate la nivelul fetei, dar, in unele cazuri, sensibilitatea cutanata se poate manifesta la nivelul pielii capului sau la cel al altor zone corporale, putand evolua prin crize care dureaza de la cateva zile la cateva luni.

Tratamentul pielii sensibile consta in utilizarea produselor dermatocosmetice adaptate acestui tip de ten. Aceste produse nu trebuie sa contina parfum, conservanti sau tensioactivi iritanti. Este recomandat ca acestea sa aiba un numar restrans de ingrediente.

Pentru igiena fetei trebuie folosit un produs de curatare care contine ingrediente cu efect reparator si calmant, pentru a nu agrava sensibilitatea pielii prin afectarea filmului lipidic deficient. Se recomanda evitarea utilizarii sapunurilor si a altor detergenti agresivi, a lotiunilor alcoolizate, evitarea clatirii fetei cu apa de la robinet si a utilizarii gomajului. Toaleta fetei se va face mai degraba cu emulsii blande de curtare, care nu necesita clatire. La sfarsit, se executa o pulverizare cu apa termala si se sterge fata prin tamponare, fara a se freca pielea.

Pentru ingrijirea fetei se pot folosi tratamente faciale care vor avea ca obiectiv atenuarea reactiilor, protejarea si reconstituirea filmului hidrolipidic, restructurarea stratului cornos si, pe termen lung, cresterea gradului de toleranta a pielii. In aceste cazuri este indicata aplicarea unei masti hidratante si calmante.

Pentru igiena si ingrijirea corpului se recomanda produse non-agresive, precum gelurile spumante fara sapun.

Nu in ultimul rand, vasfatuim sa evitati factorii care sporesc inrosirea pielii si pruritul: baile calde, dusurile cu presiune mare, sauna, excitantele, condimentele, bauturile alcoolizate, schimbarile bruste de temperatura.

Pentru alte sfaturi medicale, pentru consultatii si investigatii, pentru inscrierea la medicul de familie sau pentru un contract de medicina muncii va asteptam cu profesionalism si cel mai bun raport intre servicii si tarife.Soliciati informatii la office@alexis-medical.ro sau la telefon  0752.030.439 / 0752.190.151

Leave a Reply

//
Echipa noastră de asistență pentru clienți este aici pentru a vă răspunde la întrebări.
👋 Bună, cum vă putem ajuta?