VECHIMEA IN MUNCA POATE FI CUMPARATA – LEGEA A FOST ADOPTATA

Camera Deputatilor a adoptat legea care permite persoanelor ce nu au vechimea necesara in munca sa “cumpere” efectiv perioada de care au nevoie. Acest lucru va fi posibil in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a prevederii votata in plenul Camerei.
vechime-in-munca-cumparata-22-09-2016  - vechime in munca cumparata 22 - VECHIMEA IN MUNCA POATE FI CUMPARATA – LEGEA A FOST ADOPTATANoua lege prevede ca “persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioadele de timp in care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia”.
Cum va functiona, efectiv, acest sistem? Persoanele interesate “sa cumpere vechime” vor trebui sa incheie un contract de asigurare sociala, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii. Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contributiei de asigurari sociale sunt cele care se incadreaz in intervalul de timp cuprins intre data incheierii contractului de asigurare social si ultimii 5 ani anteriori acestei date.
Plata contributiei de asigurari sociale ar urma sa fie facuta intr-o singur transa sau esalonat, in transe lunare.
“Contributia de asigurari sociale datorata se calculeaza prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contributiei de asigurari sociale pentru conditii normale de munca, reglementata de legislatia in vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicita efectuarea platii in vederea considerarii stagiului de cotizare in sistemul public de pensii. Baza lunar de calcul prevazuta o constituie cel putin valoarea unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, reglementat de legislatia in vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicit efectuarea platii contributiei de asigurari sociale.
Salariul de baz minim brut pe tara garantat in plata este cel aprobat prin hotrare a Guvernului. Baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea corespunzatoare a de cinci ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurrilor sociale de stat, iar valoarea castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este cea prevazuta in actele normative in vigoare la acea data. Cota de contributie de asigurari sociale care se utilizeaza la calculul contributiei de asigurari sociale datorate este cea prevazuta in actele normative in vigoare la acea data”, se precizeaza proiectul de lege.
Camera Deputailor este for decizional, astfel c legea merge la promulgare.
Interesant este faptul ca o astfel de initiativa legislativa s-a mai aflat in Senatul Romaniei, in anii 2011, 2012 si 2015, dar de fiecare data a fost respinsa.
multumim LegislatiaMuncii.ro

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *