Vitamina D- între mit și adevăr

Dr Mariana Olingheru
Medic Specialist Medicina de Familie

Vitamina D, numită și ,,vitamina soarelui’’ este o vitamină – hormon cu multiple roluri în organism.Se sintetizează în piele ca urmare a expunerii la soare.O altă sursă importantă de vitamina D pentru organism este alimentația.

vitamina d3 - vitamina d banner - Vitamina D- între mit și adevăr

Ce roluri are Vitamina D?

  • menţinerea sănătăţii osoase
  • întărirea sistemului imunitar: susţine procesul de vindecare în infecţii respiratorii
  • prevenirea dezvoltarii anumitor tipuri de cancer
  • protejarea sănătăţii creierului şi a sistemului cardiovascular.

Care sunt semnele deficitului de vitamină D?

  • vindecarea lentă a rănilor sau plăgilor;
  • rahitism la copii şi fracturi osoase şi osteomalacie la adulţi
  • dureri musculare si articulare.

Riscurile deficitului implică limitarea capacităţii organismului de a lupta împotriva infecţiilor, a bolilor circulatorii şi cardiace, dar şi a diabetului sau a demenţei.

Cât trebuie sa stăm la soare pentru necesarul zilnic de vitamină D?

Doza optimă de vitamina D se sintetizează în piele prin expunerea zilnică la soare timp de 2 ore, cu minim 25% din suprafață corpului descoperită.

Când este necesară suplimentarea de vitamina D?

În afară de expunerea la soare, organismul uman obţine vitamina D prin alimentaţie, din surse alimentare precum: peşte gras, ciuperci, ouă, migdale, ficat, brânză, avocado.

Suplimentarea vitaminei D este necesară atunci când expunerea la soare este limitată, în cazul dietelor vegane sau foarte restrictive, în cazul anumitor afecţiuni care împiedică asimilarea sau favorizează pierderea sa rapidă și evident în cazul deficitului de Vitamină D evidențiat prin teste de laborator.             

Care este doza optimă de Vitamina D?

Nivelul normal de Vitamina D din sânge este de 20-30 de nanograme pe mililitru de sânge, aproape 90% fiind obţinut prin expunerea la soare şi doar 10% din alimentaţie. Doza zilnică recomandată de vitamina D este între 500 UI şi 2000 UI pentru copiii şi adulţi, în funcţie de mai multe criterii.

De ce este importantă testare Vitaminei D în sânge?

Testarea nivelului de vitamina D în sânge este foarte important pentru a şti ce măsuri trebuie luate în vederea optimizării acestuia. Persoanele care au deficit de vitamina D trebuie sa consulte medicul, pentru ajustarea dozei, în funcție de nivelul vitaminei D în sânge și afecțiunile asociate.

Deficitul de vitamina D este mult mai frecvent decât se credea până acum, în special în rândul adolescenţilor, femeilor şi vârstnicilor.

Telemunca, lucrul în spaţii închise pe toată durata zilei, izolarea la domiciu a persoanelor în vârstă, pe termen lung, aşa cum este cazul actualei stări a lucrurilor, prezintă riscuri sporite de deficit al vitaminei D. Aşadar, suplimentele de Vitamina D pot fi necesare şi în timpul verii, pentru a corecta deficitul existent.

Testati 25(OH) Vitamina D si consultați medicul curant pentru recomandări!

vitamina d3 - test vitamina d - Vitamina D- între mit și adevăr

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *