Afecteaza o treime din populatia globala

Carența de fier afectează o treime din populația globală. În ciuda progreselor făcute în sistemul de sănătate la nivel mondial, aproape jumătate din copiii cu vârsta mai mică de cinci ani și 50% din femeile însărcinate din țările în curs de dezvoltare au carență de fier, care periclitează dezvoltarea cognitivă a copiilor de la cele mai mici vârste și până la adolescență. Carența de fier deteriorează sistemul imunitar și este asociată cu creșterea ratelor de morbiditate.

Una dintre principalele bariere care limitează diagnosticarea acestei afecțiuni începe chiar cu simpla recunoaștere a simptomelor carenței de fier și ale anemiei prin carență de fier.

Carența de fier este o problemă de sănătate caracterizată prin faptul că fierul disponibil în organism este insuficient pentru satisfacerea necesarului de fier al acestuia. Carența de fier poate fi prezentă cu sau fără anemie. Fierul este esențial pentru funcționarea sănătoasă a întregului corp, inclusiv a inimii, mușchilor și celulelor roșii din sânge. De asemenea, fierul este important pentru o sănătate mintală și fizică optime și are rol în păstrarea nivelului ridicat de energie. Conform OMS, carența de fier la femei și bărbați reduce cu 30% rezultatele și performanța muncii fizice.

În ciuda prevalenței sale, foarte mulți oameni nu recunosc simptomele carenței de fier, iar obținerea unui diagnostic corect este o provocare pentru medici.

”Precum titanicul care a fost lovit ṣi scufundat de un aisberg, tot așa, calitatea vieții pacientului cu boli inflamatorii intestinale poate să fie afectată de acest dușman nevăzut care este carența de fier. Pacientul sesizează din păcate doar fața vazută, respectiv anemia feriprivă. Nu tratăm și nu corectăm suficient aceste carențe, iar evidențierea problemei va aduce un pic de mai bine unor pacienți în mare suferință. De asemenea, sunt binecunoscute hemoragiile digestive, care – pe cale de consecință – duc la pierderi de fier. Aceste pierderi de foarte multe ori nu sunt sesizabile în testele uzuale, dar determină o simptomatologie specifică. De aceea, investigarea deficitului de fier este importantă la aceste persoane și se face prin parametri specifici. Bolile aparatului digestiv constituie placa pivotală între numeroase cauze de deficit de fier și decizia soluției terapeutice optime pentru corectarea acestuia. Trebuie ținut cont de faptul că aparatul digestiv are o capacitate limitată de absorbție a fierului administrat pe cale orală, iar acest fier este în general greu de suportat.” a declarat prof. dr. Mircea Diculescu.

- carenta de fier 05 - Afecteaza o treime din populatia globala
În general, simptomele carenței de fier sunt vagi și pot fi asociate cu alte afecțiuni clinice. Simptomele înalt sugestive pentru o eventuală carență de fier sunt oboseala generalizată, de multe ori independentă de anemie. Alte simptome întâlnite sunt unghiile fragile, căderea părului, sindromul picioarelor neliniștite și ingestia de materiale non-nutriționale.

Deficitul de fier este o comorbiditate importantă la pacienții cu insuficiență cardiacă. Este foarte frecvent (1 din 2 pacienți cu insuficiență cardiacă cronică prezintă deficit de fier) și are un impact negativ atât asupra calității vieții pacienților, cât și asupra duratei lor de viață. Este o necesitate ca pacienții diagnosticați cu insuficiență cardiacă să se investigheze asupra deficitului de fier și să îl corecteze conform recomandărilor medicului cardiolog.

Conform estimărilor, o mare parte a populației nu este conștientă de carența de fier și anemia prin carență de fier. Chiar și în rândul celor care sunt conștienți de carența de fier, există unele persoane care nu-i pot recunoaște simptomele. În contextul celui de-al treilea an care marchează Ziua Carenței de Fier, Vifor Pharma își reafirmă angajamentul în vederea creșterii conștientizării carenței de fier și a simptomelor sale debilitante, care au un impact semnificativ asupra stării generale de bine a pacienților și a calității vieții acestora. Prin urmare, carența de fier necesită o diagnosticare și un management corespunzătoare.

Centrul nostru va ofera un discount de 15  % pentru determinarea sideremiei (cantitatea totala de fier din organism care, foarte important, difera in functie de varsta si sex), neconditionat de trimitere sau contract corporate.
Pentru programare, trimiteti datele de office@alexis-medical.ro

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *