Afectiuni respiratorii in perioada rece a anului

In perioada rece a anului creste frecventa imbolnavirilor aparatului respirator datorita temperaturii scazute si circulatiei crescute a microbilor (virusuri, bacterii) cu tropism al arborelui traheobronsic. Intrucat in cazul afectiunilor respiratorii, calea de transmitere a microbilor esteaerogena (prin angrenarea unor picaturi lichide minuscule, cu ajutorul aerului, care contin microbi) reprezinta un mod foarte rapid de infestare. Toata populatia sufera, dar cei mai predispusi la infectii sunt varstele extreme (copiii si batranii) si cei care sufera de afectiuni cronice (au imunitate fragila) in felul acesta au o imunitate fragila.

afectiunio respiratorii 08.12  - afectiunio respiratorii 08 - Afectiuni respiratorii in perioada rece a anuluiIn perioada rece a anului creste frecventa imbolnavirilor aparatului respirator datorita temperaturii scazute si circulatiei crescute a microbilor (virusuri, bacterii) cu tropism al arborelui traheobronsic. Intrucat in cazul afectiunilor respiratorii, calea de transmitere a microbilor esteaerogena (prin angrenarea unor picaturi lichide minuscule, cu ajutorul aerului, care contin microbi) reprezinta un mod foarte rapid de infestare. Toata populatia sufera, dar cei mai predispusi la infectii sunt varstele extreme (copiii si batranii) si cei care sufera de afectiuni cronice (au imunitate fragila) in felul acesta au o imunitate fragila. Referindu-ma la grupele de varsta ce pot fi afectate, voi trata in special anumite aspecte ale preventiei si modalitati de actiune in cazul afectiunilor respiratorii la copii.
Orice microb nou pentru organismul copilului si orice situatie noua poate declansa aparitia unor reactii de aparare din partea acestuia. In cazul afectiunilor respiratorii, simptomele specifice sunt: nas infundat, rinoree (secretii apoase), tuse seaca de origine faringiana sau traheobronsica, respiratii mai frecvente si ample (tahipnee) insotite sau nu de stare febrila. In continuare, ma voi referi la prevenirea si masurile indicate in cazul acestor modificari. Regula de baza in preventia nespecifica este de a pregati organismul pentru o posibila imbolnavire a tractului respirator. Sustinem organismul prin metode de intarire a acestuia cu alimente corecte si rapid asimilabile (branzeturi, proteina din peste, pui, vitel; fructe si legume; ceaiuri din plante medicinale cu actiune imunostimulanta, in general, dar si specific a aparatului respirator). In acelasi timp, ferim organismul de posibilele actiuni ale microbilor la nivelul aparatului respirator prin evitarea multimilor, frigului, umezelii. Mentinem in locuinta un climat de temperatura constanta care sa stabilizeze temperatura organismului si nu sa-l supuna variatiilor termice.

Multe dintre aceste lucruri, probabil, le cunoasteti, dar in continuare le voi trece in revista structurat, in speranta ca vor fi utile in momentele respective:Temperatura mediului din locuinta sa fie intre 22-24 grade C, cu aerisirea zilnica a camerelor in care se locuieste.

Adaptarea continua a imbracamintei copilului dupa particularitatile vremii, stiindu-se ca exista in momentul de fata oscilatii ale temperaturii de la o zi la alta.

Protejati extremitatile corpului: cefalica (capul), membrele superioare, in special palmele, si cele inferioare, in special talpile, prin articole de haine specifice: caciula, manusi, ciorapi si ghetute.

Folositi triada glucide/proteine/lipide conform varstei copilului si cresteti doza de fructe si legume pentru un continut energetic ridicat si rapid asimilabil.

Utilizati ceaiuri din plante specifice: echinacea, cimbrisor – cu rol imunostabilizant – si maces, catina, coacaz negru – ca un supliment vitaminic natural foar te eficace (atentie in cazul celor alergici la pigmentul rosu).

Lichidele utilizate (apa, sucuri) sa fie de la temperatura camerei, iar cele de tip (supe, ciorbe, lapte, ceaiuri) sa fie caldute, nu mai mult de 37-40 grade C.

Orice extrema a temperaturii ambiante si a lichidelor utilizate genereaza disconfort si necesita cresterea adaptabilitatii organismului ce ii poate modifica statusul imunologic.

Evitati frigul, umezeala si aglomeratiile unde cantitatea de microbi existenti creste in proportie geometrica.

Exista in farmacii suplimenti alimentari sub diferite forme, care au in compozitie extracte naturale cu efect de stimulare si stabilizare a imunitatii, atat in perioada de preventie inainte de intrarea in sezonul rece, cat si in perioada sezonului rece. [i]Intrebati medicul sau farmacistul despre acestea si veti primi informatia necesara.[/i]

Asadar, am prezentat metodele de actiune, cu aspect general si nespecific, pentru protejarea si preventia imbolnavirilor ale arborelui traheobronsic.

Metodele specifice de preventie (vaccinarea si medicamentele imunomodulatoare de sinteza) sunt apanajul medicilor de specialitate. Referitor la tratamentul simptomatic (nas infundat, tuse, starea febrila), medicatia indicata este reprezentata de: solutii nazale, antitusive, secretolitice si/sau cele care scad febra (antitermicele). In contextul actual, al gripei noi si al exploziei numarului de cazuri de gripa, recomandarea mea este sa discutati obligatoriu la aparitia acestor semne cu medicul de familie sau pediatru pentru a se stabili un diagnostic corect. In felul acesta se previn complicatiile afectiunilor respiratorii care sunt de temut pentru varsta copilariei.
Pentru alte sfaturi medicale, pentru consultatii si investigatii, pentru inscrierea la medicul de familie sau pentru un contract de medicina muncii va asteptam cu profesionalism si cel mai bun raport intre servicii si tarife.Soliciati informatii la office@alexis-medical.ro sau la telefon  0752.030.439 / 0752.190.151

 

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *