Alimente contra raului de transport

 

Rau de mare, rau de aer, sindromul adaptarii in spatiu, cinepatie… sunt numai cateva dintre denumirile sub care este cunoscut in lumea medicala raul de transport. Aceasta tulburare este data de confuzia organismului in fata unor informatii contradictorii transmise de catre creier, ochi si muschi. Pentru a se situa in spatiu si a reactiona la miscarile mediului inconjurator, organismul dispune de mai multe surse de informatii: perceptia vizuala este cea mai evidenta, ea situeaza precis corpul nostru in raport cu planul orizontal; perceptia deplasarii organismului se face cu ajutorul urechii interne, un organ dublu, situat de-o parte si de alta a cutiei craniene.
raul de transport 12.12  - raul de transport 12 - Alimente contra raului de transport
Urechea interna este prevazuta cu receptori neurosenzoriali, constituiti din celule ciliare, care sunt grupate in trei canale semicirculare, indreptate in trei directii ale spatiului. Otolitele, situate pe celulele ciliare, se rotesc in functie de miscarea capului; rotindu-se, ele ofera permanent cililor informatii privind deplasarea.

Acestia transmit datele primite la creier, care da muschilor ordinele necesare pentru a reactiona corect si a mentine directia. Cand informatiile par contradictorii, organismul este incapabil sa judece real ceea ce se intampla. Acest tip de inadaptare spatiala provoaca raul de transport. Principalele manifestari In prima faza, persoana afectata resimte o usoara stare de disconfort, greata si somnolenta.

Cand este vorba de copii, fata lor devine palida si incep sa se exprime mai greu. Dupa aceea, greata devine tot mai persistenta, salivatia excesiva, la fel transpiratia. Ametelile pot preceda vomismentele, de multe ori dureroase, insotite de senzatie de frig. Cei mai afectati de astfel de tulburari sunt copiii cu varste intre 3 si12 ani, dar si femeile. Patru remedii cu actiune profilactica

Ghimbir. Doza recomandata pentru adulti este de 6-8 capsule sau 1-2 grame de pulbere de radacina, luate cu 45 de minute inainte de plecare. Rosii. Mancati rosii inainte de plecare. Puteti sa mancati rosii fierte cu pesmeti sarati (pentru a neutraliza excesul de suc gastic) chiar si in timpul calatoriei. Lamaie. Sucul de la o felie de lamaie poate face minuni. Clatiti gura dupa aceea, pentru a preveni cariile. Puteti sa mancati lamaie in timpul calatoriei pentru ca aceasta reduce senzatia de voma. Menta. Are un efect benefic in cazul raului de transport. Beti o ceasca de ceai de menta, inainte de plecare. Menta este planta care actioneaza cel mai repede, calmand stomacul.

 

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *