Sa descifram buletinul de analize

Pentru persoanele fara o pregatire de specialitate, buletinul de analize reprezinta un adevarat cifru. Va oferim citeva informatii practice, ce va vor ajuta sa va elucidati cat de cat in privinta starii dumneavoastra de sanatate.

sa descifram buletinul de analize 15.12  - sa descifram buletinul de analize 15 - Sa descifram buletinul de analizeHEMATOLOGIE Numarare si formula sanguina leucocitara (NFL)

Un astfel de examen da informatii despre diferitele celule ce intra in compozitia sangelui: globule rosii (hematii), intreaga familie a globulelor albe (leucocite), trombocite.

Hematii (eritrocite) In mod normal, se gasesc intre 4,2 si 5,5 milioane de hematii intr-un milimetru cub de sange (numarul este putin mai mare la barbati decat la femei).

Alti parametri (VGM, TCMH, CCMH) furnizeaza date privind volumul, densitatea si concentratia globulelor rosii. De exemplu, un VGM mai mic decat valoarea normala traduce o anemie prin lipsa de fier.

Hemoglobina (HG) Este o substanta pigmentara ce se gaseste in fiecare globula rosie. Permite transportarea oxigenului de la plamani la tesuturi, precum si a dioxidului de carbon din tesuturi catre plamani. In mod normal, cantitatea de hemoglobina variaza intre 12 si 16 grame la 100 mililitri (chiar mai mult la barbati prin comparatie cu femeile). Nivelul hemoglobinei permite depistarea unei eventuale anemii; in aceasta situatie, cantitatea este mult diminuata. Totodata, se insoteste si de simptome specifice: oboseala accentuata, ameteli, paloare etc. In cazul unui diagnostic pozitiv, se impune tratament imediat, ce poate consta, in cazuri grave, si in transfuzii de sange, intrucat un nivel mult prea scazut de hemoglobina poate avea consecinte grave, chiar fatale (ca urmare a privarii de oxigen a anumitor organe, in special a inimii). Pot fi necesare, de asemenea, alte examene, pentru a depista factorul declansator al anemiei. [

Leucocite sau globule albe Intervin in sistemul de aparare a organismului. In mod normal, numarul lor variaza intre 4.000 si 10.000 pe milimetru cub. Este importanta cunoasterea cantitatii de celule din fiecare familie de globule albe. De exemplu, valoarea neutrofilelor (valorile normale ale celor segmentate se incadreaza intre 2.500-5.500 pe milimetru cub, respectiv intre 50-250, ale nesegmentatelor) poate spori in caz de infectie bacteriana. Numarul limfocitelor (valori normale: 1.200-2.400 pe milimetru cub) poate creste in caz de infectie virala, iar al eozinofilelor (valori normale: 100-200 pe milimetru cub), in caz de alergii. Valori crescute ale bazofilelor (valori normale: 0-200 pe milimetru cub) se intalnesc in anemie, inflamatii, alergii sau chiar leucemie. Cresterea monocitelor (valori normale: 0-1000 pe milimetru cub) poate indica: afectiuni inflamatorii cronice, parazitoze, colita ulceroasa, ciroza hepatica, tuberculoza sau chiar neoplasm.

Trombocite Sunt fabricate de catre maduva osoasa si joaca un rol important in coagularea sangelui. Numarul lor firesc variaza intre 150.000 si 300.000 pe milimetru cub. Cand cantitatea trombocitelor se situeaza sub limita inferioara, exista riscul producerii unor hemoragii.

Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) Indica, in caz de valoare crescuta, existenta unui proces inflamator (cauzat de o infectie, o maladie autoimuna, cancer). In mod normal, este de 4 pina la 10 milimetri la o ora.

Proteina C reactiva (CRP)Prin masurarea ei, se poate identifica o eventuala inflamatie. In mod normal, valoarea trebuie sa fie mai mica de 6 miligrame pe litru. Peste aceasta cantitate, exista suspiciunea existentei unui sindrom inflamator mai mult sau mai putin important. BIOCHIMIE Glucoza (glicemie) Reprezinta cantitatea de zahar din sange. In mod normal, se situeaza intre 0,7 si 1,10 grame pe litru. Acest examen permite diagnosticarea unui eventual diabet. Boala se confirma daca la doua glicemii succesive, efectuate pe nemancate, valorile depasesc 1,26 grame pe litru (sau 7 mmol/l).

Creatinina Reprezinta un martor important al bunei functionari a rinichilor.
Creatinina provine in mod firesc din metabolismul muschilor si este eliminata pe cale urinara. Pornind de la valoarea ei, se poate stabili (in functie de varsta, sex si greutate) explorarea functionala renala; cu alte cuvinte, se poate depista o activitate deficitara a acestor organe. In mod normal, valoarea creatininei este mai mica de 13 miligrame pe litru. Sub aceasta cifra, se poate vorbi de insuficienta renala.

Colesterol Dozajul colesterolului este foarte important, mai ales daca se suspecteaza afectiuni cardiovasculare. Pentru o masurare corecta, este necesar ca pacientul sa fie cu stomacul gol. In cazul in care nivelul acestuia este exagerat de mare (valori normale: 20 ani 100-250 mg%, 30 ani 120-290 mg%, 40 ani 135-300 mg%, 50 ani 150-340 mg%), exista un risc major de boala a inimii sau a vaselor sanguine, implicit aparitia anginei pectorale, infarctului miocardic, accidentului vascular cerebral. Se stabilesc totodata atat HDL (colesterolul bun, 35-100 mg/dl), cat si LDL (colesterolul rau, 50-150 mg/dl). Cea mai importanta este valoarea LDL, normalizarea sa tinand seama si de eventualii factori de risc, ce depind de fiecare individ in parte (fumat, surplus ponderal, diabet).

Trigliceride (TG) Este vorba de cantitatea de acizi grasi din sange, relevant de dozat in cadrul unui bilant cardiovascular. In mod normal, nivelul TG este sub 1,5 grame pe litru (sau 1,7 mmol/l).

Sodiu Formula chimica a acestui element este Na si este legat de metabolismul apei. In mod normal, valoarea se situeaza intre 310-345 mg/100 ml. Variatiile apar atunci cind avem de-a face cu tulburari renale, diaree, varsaturi, dar si ca urmare a administrarii anumitor medicamente.

PotasiuFormula chimica este K. In mod normal, valoarea se situeaza intre 3,5 si 5 mmol/l.

O variatie importanta, atit intr-un sens, cat si in celalalt, poate traduce un risc de imbolnavire a inimii (ritmul cardiac nu este normal). Cantitatea de potasiu din sange trebuie verificata si in cazul in care se urmeaza tratament cu diuretice, medicamente care au tendinta de a face sa varieze nivelul acestui element.
Pentru alte sfaturi medicale, pentru consultatii si investigatii, pentru inscrierea la medicul de familie sau pentru un contract de medicina muncii va asteptam cu profesionalism si cel mai bun raport intre servicii si tarife.Soliciati informatii la office@alexis-medical.ro sau la telefon  0752.030.439 / 0752.190.151

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *