Luni-Vineri (8:00 - 16:00)

Sâmbătă-Duminică (Închis)

0752-030-439

0752-190-150

Str. Jean Louis Calderon, nr. 45

București, România

Angajatorul e obligat să anunțe despre starea de graviditate atât ITM-ul cât și medicina muncii. Altfel riscă amendarea.

Angajatorul e obligat să anunțe despre starea de graviditate atât ITM-ul cât și medicina muncii. Altfel riscă amendarea.

Salariata este cea care trebuie să anunțe angajatorul despre graviditate – asta, dacă vrea să beneficieze de o serie de drepturi suplimentare, aduse de însăși starea de graviditate, la locul de muncă. Mai departe însă, odată ce primește notificarea și documentul medical ce atestă faptul că salariata e gravidă, angajatorul are la rândul său unele formalități de îndeplinit și pe care, dacă „nu le bifează”, riscă o amendă de până la 5.000 de lei.

Poate mai puțin cunoscut de unii angajatori e faptul că, odată notificați despre starea de graviditate, trebuie să anunțe mai departe medicul de medicina muncii, dar și inspectoratul de muncă. 

Unde scrie asta? În OUG nr. 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă: „Art. 7.(1) În termen de 10 zile lucrătoare de la data la care angajatorul a fost anunțat în scris de către o salariată că se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 2 lit. c) -e), acesta are obligația să înștiințeze medicul de medicina muncii, precum și inspectoratul teritorial de muncă pe a cărui rază își desfășoară activitatea.(2) De la data primirii înștiințării medicul de medicina muncii și inspectoratul teritorial de muncă vor verifica condițiile de muncă ale salariatei la termenele și în condițiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență”. În fapt, acesta trebuie să anunțe nu doar în cazul în care e anunțat că una dintre angajate e gravidă, ci și în următoarele două situații: „d) salariata care a născut recent este femeia care și-a reluat activitatea după efectuarea concediului de lăuzie și solicită angajatorului în scris măsurile de protecție prevăzute de lege, anexând un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a născut; e) salariata care alăptează este femeia care, la reluarea activității după efectuarea concediului de lăuzie, își alăptează copilul și anunță angajatorul în scris cu privire la începutul și sfârșitul prezumat al perioadei de alăptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens”.  Pentru neîndeplinirea acestei obligații, angajatorul poate fi amendat, potrivit aceleiași ordonanțe, cu o sumă între 2.500 și 5.000 de lei.  Așadar, pentru a înștiința angajatorul cu privre la faptul că e însărcinată, o salariată trebuie să trimită acestuia un document scris, însoțit de un document medical, care să ateste acea sarcină. Salariata care a anunțat că este gravidă nu poate fi concediată pe perioada sarcinii sau a concediului de risc maternal, de maternitate ori cel de creștere a copilului.

Leave a Reply