Luni-Vineri (8:00 - 16:00)

Sâmbătă-Duminică (Închis)

0752-030-439

0752-190-150

Str. Jean Louis Calderon, nr. 45

București, România

EXERCIȚIILE FIZICE POT PREVENI APARIȚIA BOLII ALZHEIMER PRIN REGLAREA NIVELULUI DE FIER DIN CREIER

EXERCIȚIILE FIZICE POT PREVENI APARIȚIA BOLII ALZHEIMER PRIN REGLAREA NIVELULUI DE FIER DIN CREIER

Se știe că lipsa activității fizice crește riscul apariției bolii Alzheimer. Un nou studiu efectuat pe șoareci sugerează că exercițiile fizice pot proteja împotriva Alzheimerului prin îmbunătățirea reglării metabolismului fierului în creier.

Exercițiile fizice regulate reduc nivelurile circulante ale unei proteine numite interleukină-6 care promovează inflamația. Această proteină poate schimba modul în care creierul stochează fierul.

Activitatea fizică regulată are o gamă largă de beneficii pentru sănătate. Acestea includ un risc redus de boli cardiovasculare, diabet de tip 2, diferite afecțiuni de sănătate mintală și demență.

Activitățile fizice ajută la menținerea flexibilității creierului și la îmbunătățirea memoriei. De asemenea, minimizează declinul care poate apărea în creșterea și conectivitatea celulelor nervoase pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.

FACTORII DE RISC

Boala Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență, provoacă degenerarea unor părți ale creierului care joacă un rol important în gândire, memorie și limbaj.

În 2020, până la 5,8 milioane de persoane din Statele Unite trăiau cu Alzheimer.

Majoritatea cazurilor sunt asociate cu boli legate de vârstă și factori genetici de risc, dar și stilul de viață joacă un rol important.

Cu toate acestea, nu este clar modul în care activitatea fizică protejează creierul împotriva efectelor Alzheimer. Un indiciu este că atât procesul normal de îmbătrânire, cât și boala Alzheimer sunt asociate cu modificări ale modului în care se metabolizează fierul.

Cercetătorii au legat acumularea de fier în creier și modificările metabolismului fierului la formarea plăcilor unei proteine toxice numite beta-amiloid care caracterizează boala.

În acest nou studiu, oamenii de știință au comparat șoarecii predispuși genetic să dezvolte Alzheimer cu șoarecii obișnuiți. Jumătate dintre șoareci aveau acces permanent la o roată de exerciții, în timp ce celelalte animale duceau o viață sedentară.

După 6 luni, oamenii de știință au măsurat nivelurile de fier, proteinele esențiale pentru reglarea acestuia în creier și mușchii șoarecilor. Aceștia au descoperit că alergarea a modificat metabolismul și transportul fierului în creier și a crescut conținutul de fier al mușchilor.

Exercițiile fizice au redus nivelul proteinelor feritină și hepcidină, care promovează depozitarea fierului în cortex.

În același timp, concentrațiile moleculei de semnalizare interleukina-6 (IL-6), care promovează inflamația, au fost mai mici în cortex și în plasma sanguină a animalelor care au avut activitate fizică.

La om, se știe că exercițiile fizice regulate suprimă cantitatea de IL-6 care circulă în sânge, în timp ce inactivitatea crește aceste niveluri.

„Acest studiu evidențiază importanța dereglării fierului în boala Alzheimer și demonstrează că exercițiile fizice pe termen lung modulează homeostazia fierului din creier și din mușchii scheletici. Studiul nostru este primul care leagă modificările cerebrale ale homeostaziei fierului cu scăderea hepcidinei și a IL-6 ca răspuns la exerciții fizice regulate”, au concluzionat cercetătorii.

Sursă material www.medicalnewstoday.com.

Leave a Reply