Avocatnet.ro :Dacă firma ta nu deține analiza de risc la securitate fizică, riști o amendă de până la 10.000 de lei

Firmele înființate după iunie 2012 sunt obligate să realizeze, la momentul începerii activității, o analiză de risc la securitate fizică, în timp ce pentru societățile înmatriculate înainte de data amintită obligația va intra în vigoare din iulie 2018. Așa se face că un cabinet stomatologic înființat în noiembrie 2012 a fost amendat recent de polițiști cu suma de 10.000 de lei, cuantumul maxim al amenzii prevăzut în legislație, pentru neefectuarea analizei de risc la securitatea fizică a apartamentului. Asta chiar dacă constatarea polițiștilor a venit după ce medicul le-a raportat acestora spargerea locuinței în care își desfășoară activitatea economică.

Obligația firmelor de a asigura paza bunurilor ori valorilordeținute este inclusă în Legea nr. 333/2003, analiza de risc la securitate fizică fiind un document obligatoriu pentru toate firmele, indiferent de natura capitalului social.

Totuși, realizarea acestei analize este obligatorie, la acest moment, doar pentru societățile înființate începând cu 12 iunie 2012, cele care trebuie să aibă documentul chiar de la momentul începerii activității.

În schimb, companiile înființate înainte de data amintită mai au câteva luni la dispoziție să facă rost de document. Concret, 1 iulie 2018 este termenul-limită până la care toate firmele trebuie să aibă realizată analiza de risc.

De altfel, lipsa analizei de risc la securitate fizică se poate sancționa cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei, potrivit reglementărilor în vigoare la acest moment. Politiștii, jandarmii, precum și primarii sau împuterniciți ai acestora sunt cei care trebuie să verifice dacă entitățile respectă sau nu legea privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.

Medic dentist, amendat cu 10.000 de lei pentru lipsa analizei de risc

Recent, un medic stomatolog din București a povestit cum a fost amendat de Poliție cu 10.000 de lei (cuantumul maxim al amenzii) pentru că a „favorizat infractorul prin neefectuarea analizei de risc la securitatea fizică a apartamentului”.

Concret, doctorul a notificat Poliția după ce a semnalat o spargere în propriul cabinet stomatologic. Mai mult, acesta le-a pus polițiștilor la dispoziție, drept dovezi, imaginile surprinse de camerele de supraveghere, care confirmau practic furtul.

“Am trimis imaginile Poliției, imagini clare cu chipul autorului care, după spusele lor, mai spărsese câteva cabinete în aceeași seară și așteptam să ne sune cineva să ne spună că l-au găsit și că poate lucrul asta ni s-a datorat și nouă, că de, l-am surprins în acțiune. Când colo, la o săptămâna după, am primit un proces verbal, cu o amendă de 10.000 de lei, cum că am favorizat spargerea apartamentului prin neefectuarea analizei de risc la securitatea fizică a apartamentului, lucru de care n-aveam habar că trebuie făcut și de care n-am fost nici informați”, a scris dentistul pe pagina personală de Facebook.

Potrivit aceleiași surse, cabinetul funcționează din noiembrie 2012. Și cum obligația realizării analizei de risc la securitate fizică revine tuturor societăților înființate după momentul 12 iunie 2012, rezultă că polițiștii au avut temeiul legal pentru amendarea antreprenorului. Rămâne de văzut cum va fi soluționat și furtul în sine.

Notă: Analiza de risc se face fie la structuri de specialitate, fie la experți abilitați în domeniu (persoane fizice autorizate, firme). Costurile realizării unei analize de risc pornesc de la 400 de lei, însă acestea diferă în funcție de mai mulți factori, precum suprafața obiectivului ori complexitatea activității, așa cum am detaliat aici. Totodată, este bine de știut că analiza de risc este obligatorie chiar dacă există contract încheiat cu o firmă de pază.
Sursa: Avocatnet.ro

Pentru analiza de risc va recomandam cu multa caldura pe domnul  Dragos Stanca,  SC VALBI CONSULTING SRL  , telefon :0799.770.671. Este prompt, sigur si are tarife de mult bun simt!

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *