Bolnavii cu Alzheimer, mai agitați seara. Cum îi ajutăm?

Dacă aveți în îngrijire o persoană cu boala Alzheimer, s-ar putea să fiți obișnuiți cu manifestări precum neliniște, agitație, iritabilitate sau confuzie, cu care se confruntă bolnavii, de obicei, după amiaza sau seara.

Cercetătorii nu au descoperit de ce apar aceste manifestări, dar s-ar putea să fie legate și de oboseala acumulată în timul zilei, dureri sau depresie. Modificările la nivelul creierului asociate bolii Alzheimer pot da peste cap ciclul de somn- trezire  al persoanei bolnave. Iată câteva strategii prin care puteți face față sau chiar puteți reduce aceste manifestări:

  • Timpul petrecut după- amiaza și seara trebuie să fie unul liniștit: reduceți zgomotul, agitația și numărul persoanelor din încăpere.
  • În timpul zilei, ajutați persoana cu Alzheimer să se plimbe în aer liber sau să stea mai mult în fața ferestrei deschise. Expunerea la lumina naturală poate ajuta la restabilirea ciclului somn- trezire. Seara este bine să trageți draperiile și să aprindeți luminile în cameră pentru a minimiza apariția umbrelor.
  • Persoana bolnavă nu trebuie să doarmă prea mult după amiaza și nici prea târziu.
  • Ajutați bolnavul să efectueze activități fizice în fiecare zi, dar aveți grijă: prea multă activitate poate fi obositoare, iar manifestările de seară pot fi mult mai rele.
  • Nu serviți persoana bolnavă cu cafea, cola sau alte băuturi cu cafeină după- amiaza. Nici alcoolul nu este indicat, deoarece poate amplifica anxietatea și confuzia.

- Alzheimer 02 - Bolnavii cu Alzheimer, mai agitați seara. Cum îi ajutăm?

 

 

 

 

 

 

Sursa: Scoala Pacientilor /  https://www.nia.nih.gov/health/tips-coping-sundowning?utm_source=20171219_sundowning&utm_medium=twitter&utm_campaign=ealert

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *