Legea 3192006 nu specifica care sunt, de exemplu, cantitatile de sapun, crema de maini, lapte praf etc care trebuie acordate in functie de riscul profesional (chimic, biologic etc).
Este demn de mentionat ca angajatorul trebuie sa evalueze riscurile pentru securitatea si sanatatea lucratorilor, inclusiv la alegerea echipamentelor de munca, a substantelor sau preparatelor chimice utilizate si la amenajarea locurilor de munca.
ATENTIE! Daca sunt identificate riscuri datorate agentilor chimici, biologici, fizici etc. susceptibile de a afecta securitatea si sanatatea lucratorilor, angajatorul trebuie sa se asigure ca acestea sunt eliminate sau reduse la minimum.
Ce se petrece atunci cand riscurile nu pot fi eliminate?
In acest context, angajatorii acesta trebuie sa asigure masuri de prevenire si protectie. Masurile sunt de natura organizatorica, tehnica si igienico-sanitare.
Determinarea noxelor la locul de munca sunt efectuate de institute si organisme abilitate care pe baza studiilor efectuate, la solicitarea angajatorului, stabilesc daca valorile inregistrate depasesc limitele de expunere acceptate.
Rezultatele acestor studii trebuie puse la dispozitia medicului de medicina muncii care asigura supravegherea medicala a lucratorilor. Functie de valorile inregistrate, medicul va propune masuri igienico-sanitare. Aceste masuri constau, in afara controalelor medicale specifice, si in acordarea alimentatiei de protectie (lapte, apa minerala etc.), cat si a materialelor igienico-sanitare pentru protectia mainilor, picioarelor, fetei etc. (sapun, creme, alifii, dezinfectanti).
Cantitatea si modul de utilizare a acestora sunt stabilite la recomandarea medicului in urma analizarii rezultatelor studiilor efectuate.