Care sunt bolile care elimină obligativitatea purtării centurii de siguranță

Toate persoanele care se află într-o mașină aflată în deplasare, indiferent de locul pe care îl ocupă în mașină, sunt obligate să poarte centura de siguranță. Totuși, există și situații în care șoferii sau pasagerii sunt scutiți de purtarea centurii de siguranță, și anume în cazul unor afecțiuni medicale în care este contraindicată purtarea acesteia.

Totuși, conform Regulamentului de aplicare a Codului rutier, sunt și situații în care nu este obligatorie purtarea centurii de siguranță. Una dintre aceste situații este atunci când este vorba de instructorii auto, în cazul șoferilor care execută o manevră de mers înapoi și a celor care fac servicii de transport public de persoane, în regim de taxi.

- boli care te scapa de centura 26 - Care sunt bolile care elimină obligativitatea purtării centurii de siguranță

Regulamentul mai stabilește și alte categorii de persoane care sunt scutite de purtarea centurii de siguranță, și anume femeile care sunt, în mod evident, gravide sau șoferii și pasagerii care suferă de o boală care-i împiedică să poarte centura.

Lista bolilor pentru care anumite persoane sunt scutite de purtarea centurii de siguranță este stabilită prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1.246/2007 privind aprobarea Listei bolilor pentru care se exceptează de la portul centurii de siguranţă ocupanţii unui autovehicul cu o capacitate mai mică de 3,5 tone şi a formularului Certificatului medical de scutire pe motiv medical grav.

Potrivit acestui act normativ, afecțiunile pentru care se aplică excepția de a purta centura de siguranță sunt:

 • sindroame hemoragipare;
 • sindroame tumorale abdominale (splenomegalie, organomegalie, adenopatii masive);
 • leucemii acute şi cronice;
 • mielom multiplu;
 • limfoame maligne;
 • ciroza hepatică şi cancerul hepatic cu ascită voluminoasă;
 • status posttoracotomie şi sternotomie pentru diferite operaţii toracice, trei luni postoperator;
 • by-pass extraanatomic axilo-femural;
 • pace-maker cardiac recent montat;
 • afecţiuni acute ale sânului;
 • obezitate care împiedică închiderea centurii de siguranţă.

Pentru a nu fi sancționate de poliția rutieră, persoanele care suferă de aceste afecțiuni trebuie să demonstreze existența acestora cu ajutorul unui certificat medical în care să fie menţionată afecțiunea care contraindică purtarea centurii de siguranţă.

După cum prevede Ordinul MS nr. 1.246/2007, certificatul medical de scutire pe motiv medical grav se eliberează într-un singur exemplar, la cerere, de către medicii din orice unitate sanitară, care are în evidență respectiva persoană.

Același document precizează și faptul că medicul care a emis certificatul medical de scutire nu poate fi tras la răspundere pentru consecințele nepurtării centurii de siguranță.

Nepurtarea centurii de siguranță în timpul deplasării unei mașini reprezintă, potrivit Codului rutier, o contravenție din clasa I de contravenții, ce este penalizată cu două sau trei puncte-amendă. În condițiile în care, în acest an, punctul-amendă are valoarea de 145 de lei, amenzile pentru nepurtarea centurii de siguranță sunt situate între 290 și 435 de lei. La acestea se adaugă și două puncte de penalizare.
Multumiri https://www.avocatnet.ro/

2 comentarii la “Care sunt bolile care elimină obligativitatea purtării centurii de siguranță

 1. Salutare. Foarte util articolul. Intrebare scurta putin off-topic, dar legata tot de obligativitatea purtarii de centura: femeile insarcinate, aflate in ultimele luni de sarcina, sunt obligate sa poarte centura? Ce mai zice legea la acest capitol?

  Raspunde
  • Buna ziua,
   In HG nr.1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circualita pe drumurile publice,Sectiunea 1, art 97, (4), b) se precizeaza ca sunt exceptate de la purtarea centruirii de siguranta “femeile in stare vizibila de graviditate”.
   O zi frumoasa!

   Raspunde

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *