CASS 2018: Cine e asigurat automat la sănătate, fără să achite contribuție

Copiii și tinerii care își continuă studiile, gravidele, pensionarii, cei condamnați sau arestați sunt principalele categorii care beneficiază de asigurare automată la sănătate, deși nu plătesc contribuție în acest sens (CASS). Lista este însă mult mai lungă și a fost completată chiar anul trecut. Oricum ar fi, dacă aceste persoane obțin venituri lunare de peste valoarea unui salariu minim brut și pentru care legea fiscală impune obligația de a plăti CASS, atunci situația se schimbă.

 

 

 

 

 

 

Categoriile de persoane care nu sunt nevoite să plătească CASS, dar beneficiază gratis de servicii medicale în sistemul de sănătate public sunt stabilite în Codul fiscal. Concret, ne referim la următorii:

 • copiii până la vârsta de 18 ani, dar și cei între 18 și 26 de ani, dacă sunt elevi, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenți, precum și persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști;
 • tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecție a copilului;
 • soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate;
 • persoanele cu handicap, pentru veniturile obținute în baza Legii nr. 448/2006;
 • bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății, până la vindecarea respectivei afecțiuni;
 • femeile însărcinate și lăuzele;
 • pensionarii (pentru veniturile din pensii);
 • persoanele care se află în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă;
 • șomerii care primesc indemnizația de șomaj sau, după caz, alte drepturi de protecție socială;
 • persoanele care se află în concediu de acomodare (concediul acordat celor care adoptă un copil);
 • persoanele fizice care beneficiază de ajutor social potrivit Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat(dar doar pentru acești bani);
 • condamnații din închisoricei arestați, precum și persoanele care se află în executarea unei măsuri educative/de siguranță privative de libertate, respectiv cele care se află în perioada de amânare/întrerupere a executării pedepsei privative de libertate;
 • străinii aflați în centrele de cazare în vederea returnării ori expulzării, precum și pentru cei care sunt victime ale traficului de persoane, care se află în timpul procedurilor necesare stabilirii identității și sunt cazați în centrele special amenajate potrivit legii;
 • personalul monahal al cultelor recunoscute;
 • persoanele cetățeni români, care sunt victime ale traficului de persoane, pentru o perioadă de cel mult 12 luni;
 • persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990, prin Legea nr. 51/1993, prin Ordonanța Guvernului nr. 105/1999, prin Legea nr. 44/1994, prin Legea nr. 309/2002, precum și persoanele prevăzute de Legea nr. 341/2004 (e vorba, în principal, de persoane persecutate în regimul comunist, de veterani de război și alte categorii asemenea).

Toate aceste categorii de persoane sunt scutite de la plata contribuției la sănătate. În raport cu veniturile respective (pensii, indemnizații etc.), ele sunt asigurate automat în sistemul de sănătate de la stat, dar numai dacă nu obțin venituri pentru care se plătește CASS și care sunt mai mari de valoarea salariului de bază minim brut(1.900 de lei).

Anul trecut, lista nu era atât de lungă. Spre exemplu, mai mulți tineri au acum acest beneficiu, pentru că și cei cu venituri sub 1.900 de lei pe lună sunt scutiți.

Dacă nu obții venituri, plătești sau nu CASS?

Desigur că, dacă nici nu obții venituri și nici nu te regăsești pe lista de mai sus, nu poți beneficia de serviciile medicale de la stat decât dacă plătești pentru asta. Nu există însă o obligația de a contribui. Cei care o fac, o fac benevol (pentru că vor asta).

Pe scurt, se poate contribui lunar sau doar la momentul când ai nevoie de serviciile medicale. Oricum ar fi, sumele de bani pe care le dai la stat ca CASS depind de valoarea salariului minim brut. Iar, cum salariul minim a crescut anul acesta cu 450 de lei, rezultă că și sumele acestea ce merg la CASS sunt mai mari acum.

Astfel, de exemplu, o persoană care începe plata la CASS din ianuarie 2018 datorează lunar 190 de lei (adică 10% din salariul minim, care e 1.900 de lei), adică 2.280 de lei pentru întreg anul 2018 (190 de lei x 12 luni).

Notă: Mai multe detalii pe acest subiect puteți citi aici.

Sursa (multumiri):Avocatnet.ro

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *