Ce este si de ce apare febra?

Febra este o creștere a temperaturii organismului provocată de alterarea mecanismului de reglare a producerii și dispersiei de căldură. 

febra 28.09.2015  - febra 28 - Ce este si de ce apare febra?Menținerea unei temperaturi constante este asigurată de o serie de centri nervoși aflați la nivelul hipotalamusului (centrul termic). Nivelul normal al temperaturii organismului atinge valoarea de 37 de grade Celsius, cu variații între 36,5 grade Celsius și 37,4 grade Celsius, la o persoană adultă în condiții moderate de temperatură. Echilibrul între producerea și dispersia de căldură, pe care îl menționam, poate fi perturbat din cauza bolilor endocrine, sub acțiunea unor microorganisme sau ca urmare a lezării centrilor nervoși (poate fi un semn al unei hemoragii cerebrale). Febra nu trebuie confundată cu hipertermia , adică ridicarea temperaturii organismului ca urmare a unei suprasolicitări, dar care nu aduce după sine leziuni ale centrilor nervoși.

Febra determină o accelerare a proceselor metabolice, o forțare a organelor și mai ales a inimii, pierderea de lichide și de săruri prin transpirație, prin urmare scăderea temperaturii corporale este o manevră de urgență în cazul unui pacient cu febră. Adesea, tulburarea este însoțită de afecțiuni digestive, frisoane, respirație neregulată.

Se remarcă trei etape ale febrei: contractarea vaselor sangvine și apariția frisoanelor, respectiv a senzației de frig, o fază de culminare a febrei, deja instalată și persistentă și o a treia etapă caracterizată prin apariția transpirației. Când febra atinge valori foarte ridicate (41 grade Celsius, 42 grade Celsius), se instalează delirul și poate surveni, chiar și pierderea cunoștinței. Creșterea temperaturii organismului poate fi provocată de bolile infecțioase sau alergice, de prezența tumorilor maligne, boli ale sângelui, boli vasculare, alergice sau endocrine, iar manevrele de reducere a acesteia ar trebui să fie efectuate ținînd cont de natura bolii care a generat starea febrilă. Poate fi semnul unei infecții acute dacă atunci când se instalează este însoțită de frisoane, durere în gât, inflamație a mucoasei nazale ( rinită), stare de rău general, stare de greață, chiar vomă,  fotofobie.

Dacă febra se prelungește pe câteva săptămâni, se impun: consult medical și efectuarea de examene medicale riguroase. Poate fi tratată cu antipiretice (  Paracetamol), în timpul tratamentului fiind necesar consumul generos de lichide, deoarece febra determină deshidratarea organismului. În cazuri mai grave (febră de peste 40 de grade Celsius) se introduce pacientul într-o cadă cu gheață sau se înfășoară într-un cearșaf cu apă foarte rece. O categorie aparte o reprezintă febra reumatică, o boală inflamatorie ce debutează cu o  infecție faringiană cu streptococ de grupă A. Se manifestă, în general, prin febră puternică, roșu în gât,  cefalee, articulații înroșite, umflate,  tahicardie și  paloare. Uneori este asimptomatică. Ca remediu, pot fi prescrise antibiotice (penicilină), în timpul tratamentului pacientul fiind nevoit să mențină repausul la pat.

Pentru alte sfaturi medicale, pentru consultatii si investigatii, pentru inscrierea la medicul de familie sau pentru consultatii de fitoterapie si homeopatie  va asteptam cu profesionalism si cel mai bun raport intre servicii si tarife.Soliciati informatii la office@alexis-medical.ro sau la telefon  0752.030.439 / 0752.190.151

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *