Luni-Vineri (8:00 - 16:00)

Sâmbătă-Duminică (Închis)

0752-030-439

0752-190-150

Str. Jean Louis Calderon, nr. 45

București, România

Transpiratia nocturna

Transpiratia nocturna

Transpirația nocturnă care nu este influențată de factori externi, precum temperatura ridicată sau utilizarea unei pilote prea groase, poate ascunde unele afecțiuni care trebuie tratate. Ea se manifestă prin sudorația excesivă care afectează calitatea somnului și, implicit, calitatea vieții.

transpiratie_nocturna 25.09.2015Vestea bună e că transpirația nocturnă nu este o boală în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă un simptom care poate fi tratat și combătut.
Apariția transpirației poate fi dată de cele mai multe ori de afecțiuni precum infecții, apnee de somn, hipoglicemie sau dezechilibre hormonale, însă există și cazuri în care cauza rămâne neelucidată, iar transpirațiile poartă denumirea de hiperhidroză nocturnă idiopatică.

Cauzele transpirațiilor nocturne
Odată eliminate, cauzele influențate de factori externi, precum cameră de dormit prea călduroasă, umedă sau insuficient ventilată, consumul de alimente foarte condimentate sau de băuturi prea fierbinți, împreună cu medicul de familie trebuie luate în considerare și următoarele cauze:
– menopauza(modificările hormonale din această perioadă duc la apariția transpirației nocturne)
– hipoglicimia( episoadele de hipoglicemie se manifestă în primă fază prin transpirații excesive)
– boala de reflux gastro-esofagian( în unele cazuri, un simptom care apare frecvent este și transpirația)
– anxietatea(transpirațiile nocturne apar la persoanele care suferă de anxietate și sunt însoțite și de sentimente de frică și teamă)
– infecțiile( transpirațiile nocturne sunt un simptom principal în tuberculoză, în abcese sau în HIV/SIDA)
– cancer(transpirațiile nocturne apar în aproape tipurile de cancer. Există malignități precum leucemii sau limfoame în care transpirațiile sunt singurele simptome).
– medicamente de genul celor antidepresive sau hormonale.

Când te prezinți la medic?
În cazul în care se elimină toate cauzele externe, iar transpirațiile nu încetează, atunci e imperios necesar să te prezinți la medicul de familie, care, în funcție de simptome îți poate face trimitere către un specialist. Însă, poți cere sfatul unui medic și dacă simți că viața ta este afectată negativ de aceste transpirații.

Cum se diagnostichează?
Cele mai frecvente analize recomandată în această afecțiune sunt:
– hemoleucograma, VSH-ul, dozările hormonale, testele pentru tuberculoză sau investigații imagistice.
Tratamentul transpirațiilor se face în funcție de afecțiunile care se ascund în spatele lor. Astfel, se pot recomanda antibiotice în cazul infecțiilor, hormoni pentru cauze endocrine sau intervenții chirurgicale, în cazul în care este vorba de tumori.

De reținut!
Transpirațiile nocturne sunt deseori determinate de condițiile de mediu.
În cazul femeilor aflate la menopauză, transpirațiile se vor instala rapid și vor persista o perioadă bună de timp.
Transpirațiile nocturne pot fi însoțite și de simptome precum oboseală, scădere în greutate, febră și senzație de vomă. În aceste cazuri, e indicat să te prezinți la medic cât mai repede cu putință.

Leave a Reply