Ce trebuie să facem in sezonul de gripă

1.Cum stiți că aveți gripă?

Ce este gripa?

Gripa este o infecție virală extrem de contagioasă, cu afectarea generală a organismului.

Are de obicei o evoluție epidemică sau pandemică, de aceea i se acordă o atenție deosebită pentru sănătatea publică.

Cum se transmite gripa?

Aerul este principala cale de transmitere a virusurilor gripale. Gripa se transmite foarte repede de la o persoană la alta prin picăturile de saliva eliminate prin respirație, tuse, strănut, vorbit.

Virusurile se găsesc atât in aer cât și pe suprafețe, unde pot supravieţui până la trei ore.

De aceea, gripa poate fi contactată şi dacă atingem obiecte contaminate cu virusuri şi apoi ducem mâna la gură, la nas sau la ochi.

Cine are risc mai mare de a face gripă?

Persoanele mai vulnerabile la gripă sunt copii mici, femeile gravide si persoanele în vârstă care suferă deja de mai multe afecţiuni cronice.

Un risc crescut prezintă și persoanele care au o imunitate scăzută, cauzată de un stil de viață nesănătos, de anumite boli concomitente (ex: infecții cronice) sau de unele medicamente (ex: corticoterapia)

Cum se manifestă gripa?


Gripa se declanșează brusc, cu simptome intense:

 • febră
 • dureri de cap intense și constante
 • oboseală acentuată
 • stare generala de rău
 • dureri musculare și dureri osoase
- cum stiti ca aveti gripa 1 - Ce trebuie să facem in sezonul de gripă

Alte simptome care apar de la început sau in evoluția bolii:

 • tuse persistentă, chinuitoare
 • secreție nazală in exces (rinoree)
 • dureri la inghițire (disfagie)


Retineți :

Simptomele gripei sunt mai severe decât in cazul răcelii.

Gripa durează mai mult decât o răceală obișnuită.

Gripa nu se trateaza cu antibiotice !

Ce complicații pot să apară?

În anumite cazuri, gripa poate deveni foarte severă din cauza multiplicării excesive a virusului în organism sau din cauza unei suprainfecţii cu bacterii. Cele mai frecvente complicații ale gripei sunt infecţiile pulmonare severe, de tipul pneumoniilor, care pot fi chiar fatale.

Atenție la febra persistentă!

Febra in cazul gripei apare încă de la debutul bolii, fiind frecvent primul simptom de gripă. Febra poate dura intre 1 si 7 zile. O durată mai mare de 7 zile de febră semnifică cel mai adesea o complicatie.

Adresați-vă la primele semne de boală medicului de familie sau Servicului medical de urgenta dacă prezentați:

Febră care apare brusc, asociată cu dureri intense de cap, dureri musculare și oboseală accentuată.

Test rapid pentru depistarea gripei

Diagnosticul de gripă poate fi pus in baza examenului clinic efectuat de medic, mai ales atunci când simptomele prezentate de persoana bolnavă sunt sugestive pentru această boală. Sunt însâ numeroase situații in care o persoană poate să aibă gripă dar să nu prezinte simptomele tipice. Un exemplu in acest sens sunt cazurile de gripă care evoluează fără febră sau ca o raceală persistentă sau ca o viroză ce se agravează in timp.

Pentru depistarea gripei se poate efectua un test rapid ce se efectuează din secreția nazală, disponibil deja in unele unitați sanitare, care depistează in cateva minute antigenele gripale.

Este ideal ca secreţiile să fie recoltate cât mai rapid de la debutul simptomelor de gripă.

Retineți că acest test nu prezice îmbolnăvirea în avans, deci nu se face preventiv, la persoanele care nu prezintă simptome de gripă sau de răceală.

Testul rapid pentru depistarea gripei este util pentru diagnosticul gripei si recomandarea tratamentului adecvat, dar nu înlocuiește consultul medical.

Consultati medicul, inainte de efectuarea testului si inca de la primele semne de gripa sau raceala!

2.Ce trebuie să faceți în sezonul de gripă?

Ce trebuie să faceți pentru a vă feri de gripă?

Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun.

 • Spălaţi-vă mâinile, des, cu apă şi săpun, în special după ce tuşiţi sau strănutaţi, atunci când ați luat contact cu persoane bolnave, înainte de a mânca sau de a vă atinge faţa.

Soluțiile dezinfectante pentru curăţarea mâinilor pot fi, de asemenea, eficiente.

- Ce trebuie s  faceti in sezonul de gripa  - Ce trebuie să facem in sezonul de gripă
 • Evitaţi să vă atingeţi ochii, nasul sau gura, pentru că microbii se răspândesc frecvent atunci când o persoană atinge un obiect contaminat, atingându-şi apoi ochii, nasul sau gura.

Curăţaţi frecvent suprafeţele dure, cum ar fi mânerele uşilor, cu un produs normal de curăţare.

Dezinfectați regulat obiectele pe care le folosesc mai multe persoane.

Tușiți sau strănutați în palmă, folosind batiste de unică folosință

 • când tuşiţi sau strănutaţi, acoperiţi-vă gura şi nasul cu o batistă.
 • după utilizare aruncați batista la gunoi.
 • spălațivă pe mâini după ce tușiți sau strănutați,pentru a nu contamina cu virusul gripei obiectele pe care le atingeți. 

Aceste măsuri sunt necesare pentru a evita îmbolnăvirea altor persoane.

Aerisiți des încăperile, pentru a dilua cantitatea de particule contaminante.

Ieşiţi zilnic la aer curat, indiferent de temperaturile de afara. Mergeti pe jos, faceți plimbâri prin parc și diferite activități ușoare în aer liber.

Sterilizați aerul din încăperi cu ajutorul lămpilor cu ultaviolete sau cu ajutorul uleiurilor esențiale prin aromaterapie sub formă de aerosoli (răspândite cu ajutorul difuzorului sau în aerul pe care îl respirăm). Uleiurile esenţiale antiseptice dezinfectează şi purifică aerul, limitând transmiterea răcelii și gripei. În plus, aerosolii contribuie la scăderea numărului microbilor din căile respiratorii, fiind eficienți și în tratarea infecțiilor respiratorii. Efecte antivirale și antibacteriene puternice au uleiurile esențiale de eucalipt, cuișoare, isop, santal, cimbru, arbore de ceai.

Evitaţi aglomeraţiile! Gripa se transmite în special pe calea aerului. Nu staţi în centre comerciale și in alte spații aglomerate mai mult decât este necesar.

Purtați îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului.

Evitați în această perioadă fumatul și alcoolul pentru că vă slăbesc imunitatea.

Purtați masca de protecție.

Masca de protecție este necesară dacă aveți gripă sau răceală, pentru a limita transmiterea bolii altor persoane. Dacă sunteți sănătos vă poate proteja de viroze și alte boli respiratorii contagioase. Condiția de bază este să alegeți masca potrivita și să o purtați corect.

Adoptați un stil de viață sănătos

Alegeți o alimentație sănătoasă bogată în fructe și legume, faceți zilnic mișcare, practicați un sport sau faceți diverse activități fizice, odihniți-vă suficient, relaxați-vă și beți suficinetă apă.

Un stil de viață sănătos vă ajută să aveți o imunitate bună. Iar o imunitate bună vă ferește de gripă.

Vaccinul antigripal

Prevenția gripei se poate realiza și prin vaccinare antigripală.

Virusul gripal suferă mutații genetice frecvente. De aceea, vaccinarea antigripală trebuie să se facă in fiecare an. Indicație pentru vaccinare au in primul rand persoanele cu risc crescut de a contacta gripa, respectiv persoanele cu boli cronice (diabet zaharat, boli cardiovasculare decompensate, ciroză hepatică etc), infecții severe (ex infecție HIV).

Atenție:

Vacinul antigripal NU va protejează de răceală. Adica o persoană vaccinată antigripal poate să facă mai multe episoade de răceală și chiar forme mai atenuate de gripa.

Perioada de vaccinare ideală este in înainte de sezonul de gripă, respectiv in luna octombrie- noiembrie a fiecărui an.

Vaccinarea se poate realiza oricând in sezonul rece, dacă pesoana nu este afectată de boală.

Retineți însă că protecția imunitară împotriva gripei nu apare imediat după vaccinare. O perioadă de 2-3 săptamâni după data vaccinarii organismul nu este protejat împotriva gripei. O persoană care se vaccinează in plin sezon anigripal poate să facă gripa in urmatoarele 1-2 săptămâni după vaccinare.

Vaccinarea antigripală este contraindicată pentru persoanele care prezintă simptome de răceală sau gripă!

Daca aveți simptome asemănătoare gripei, izolați-vă de restul familiei şi prezentați-vă la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului adecvat.

3.Purtați corect masca de protecție pentru gripă

Majoritatea persoanelor știu că o mască de protecție te poate proteja de răceală și gripă.

Puțini știu însă că tipul de mască de protecție se alege în funcție de motivul pentru care este utilizată, respectiv: protecția persoanei care poartă mască sau protecția persoanelor din jur.

În plus, dacă ați ales masca de protecție adecvată este foarte important să o purtați corect și să respectați toate normele de igienă, pentru a vă proteja într-adevăr pe dumneavoastră și pentru a limita trasmiterea gripei altor persoane.

AVETI GRIPĂ? PURTAȚI MASCĂ DE TIP CHIRURGICAL!

Dacă aveți o infecție respiratorie contagioasă (gripă, răceală, tuberculoză) folosiți o mască de tip chirurgical, pentru a limita transmiterea bolii persoanelor din jur.

Trebuie înțeles însă că masca nu elimină transmiterea gripei, dar poate reduce semnificativ răspândirea acesteia dacă este purtată corespunzător.

Cum folosiți corect masca de tip chirurgical?

Masca de tip chirurgical trebuie să acopere atât gura cât și nasul, altfel o purtați degeaba! Acest tip de mască protejează mediul și persoanele din jur, nu protejează persoana care poartă masca, deoarece aerul posibil contaminat intră pe sub mască.

Masca de protectie  are o bentiță mică, metalică, care se pune deasupra nasului și se mulează după conturul nasului, în așa fel încât să nu permită particulelor virale să părăsească zona respectivă. Partea de jos a mastii trebuie aranjata sub barbie.

Acest tip de mască protejează mediul și persoanele din jur, nu protejează in totaliate persoana care poartă masca, deoarece aerul posibil contaminat intră pe sub mască.

Evitați să atingeți masca de protecție cu mâinile.

Spălați-vă pe mâini sau curățați mâinile cu o soluție dezinfectantă după orice atingere a măștii aflate pe față și după îndepărtarea acesteia.

Schimbați masca atunci când devine umedă.

Masca de tip chirugical este de unică folosință!

- image - Ce trebuie să facem in sezonul de gripă

Acest tip de mască de protecție este de unică folosință trebuie aruncată după o singură utilizare.

După îndepărtare, puneți masca într-o pungă de plastic pe care o securizați printr-o închidere corespunzătoare.

SUNTEȚI SĂNĂTOS DAR VREȚI SĂ VĂ FERIȚI DE GRIPĂ?

PURTAȚI MASCA DE PROTECȚIE CU FILTRU!


- image 1 - Ce trebuie să facem in sezonul de gripă

Dacă sunteți sănătos dar veniți în contact cu persoane bolnave  vă puteți proteja de gripă purtând o mască de protecție cu filtru pentru particule fine.

Acest tip de mască protejează doar persoana care  poartă mască, nu protejează persoanele din jur, nu limitează transmiterea gripei.

Aerul trece prin filtru când intră, dar nu este filtrat când iese.

Dacă persoana care poartă o mască cu filtru este bolnavă și tușește, poate să transmită boala.

Cum folosiți corect masca de protecție cu filtru?   

- image 2 - Ce trebuie să facem in sezonul de gripă

Alegeti o mască cu filtru de marime potrivită feței.   

Purtați masca strans pe față, acoperind gura și nasul, astfel încât să nu existe spații prin care aerul să ocolească filtrul.

Purtarea incorectă a măștii cu filtru nu vă protejează de infecțiile respiratorii contagioase.

Evitați să atingeți masca de protecție cu mâinile.

Spălați-vă pe mâini după orice atingere a măștii aflate pe față și după îndepărtarea acesteia.

După îndepărtare, puneți masca într-o pungă de plastic pe care o securizați printr-o închidere corespunzătoare.

4.Ce mâncăm în sezonul de gripă?

O bună imunitate vă ferește de gripă

Un stil de viață sănătos vă ajută să aveți o imunitate bună. Iar o imunitate bună vă ferește atat de gripă cât și alte boli.

Alimentatia este foarte importanta pentru imunitatea si sanatate in general. Hrana reprezinta sursa tuturor nutrientilor de care  organismul uman are nevoie pentru a function normal.

Numeroase studii stintifice au dovedit ca tipul de alimente pe care le consumam ne pot imbolnavi sau ne pot ajuat sa ne vindecam.

Conforma OMS, cel putin 30% dintre boli ar putea fi evitate printr-o alimentatie corecta si sanatoasa.

Ce alimente este bine sa comsumam in sezonul de gripa?

- ce mancam in sezonul gripei 1 - Ce trebuie să facem in sezonul de gripă
 • Alegeți o hrană sănătoasă, bazata pe alimente integrale, neprocesate, nerafinate, neaditivate si nemodificate genetic.
 • Evitați consumul de zahăr, dulciuri rafinate, sucuri, băuturi carbogazoase.
 • Consumați cât mai multe fructe și legume proaspete, nepreparate termic, pentru un aport optim de vitamine și minerale, în special de vitamina C.
 • Consumați proteine de calitate, din surse precum: peștele de captură, ciuperci, nuci, cereale integrale, avocado, brânzeturi bio.
 • Asigurați-vă zilnic un aport optim de Vitamina D din pește, ouă, ulei de ficat de cod, ulei de cătină.
 • Folositi condimente și plante aromatice în preparea hranei. Usturoiul, turmericul şi ghimbirul nu trebuie să lipsească din alimentaţie in sezonul rece.
 • Consumați miere, polen, propolis, lăptișorul de matcă.
 • Produsele stupului întăresc capacitatea organismului de apărare împotriva bolilor, prin compoziția bogată în vitamine, minerale, antioxidanți au și efecte directe antimicrobiene (antivirale, antibacteriene, antimicotice).

Stilul de viață și riscul de gripă

Nu doar alimentatia este importantă pentru a avea o imunitate normală și pentru a ne feri de boli. Întreg stilul nostru de viață ne influețează sănătatea.

Statul prelungit pe scaun, supărarea, gândurile negative, munca de noapte, excesul de tutun și  de alcool sunt factori care ne scad capacitatea naturală de aparare in fața bolilor.

Persoanele care râd mai des se îmbolnăvesc mai rar.

REȚINEȚI:

Stresul, zahărul, lipsa de mișcare și privarea de somn scad imunitatea și cresc riscul de gripă și alte boli.

Ce puteți face pentru a fi mai sănătoși?

 • Odihniți-vă suficient (minim 6 ore de somn pe timpul nopții, ideal 8 ore).
 • Evitați stresul pe cât posibil.
 • Fiți activi! Lipsa de mișcare scade imunitatea.
 • Zâmbiți mai des. Bucurați-vă. Fiți optimiști.
- fiti optimisti si in sezonul de gripa 1 - Ce trebuie să facem in sezonul de gripă

5.Cum evaluăm imunitatea?

Imunitatea înseamnă apărare împotriva bolilor

Imunitatea este capacitatea organismului de a se apăra împotriva tuturor bolilor, de la banala răceală sau gripa de temut până la bolile grave cum este cancerul.

- cum evaluam imunitatea - Ce trebuie să facem in sezonul de gripă

Scăderea imunităţii predispune organismul atât la boli acute, cum sunt infecțiile dar și la boli grave, care pot să nu aibă semne decât în stadii avansate.

Dacă suferiți de infecţii repetate, aveți infecţii şi rănile se vindecă greu, sunteți obosit fără motiv, adresaţi-vă medicului!

Imunitatea se poate măsura prin teste de laborator.

Solicitaţi medicului o imunogramă şi o hemoleucogramă.Acum la Centrul Medical Alexis, cu 20 % discount.

Cum tratăm scăderea imunității?

În imunitate scăzută se recomandă: imunostimulante (plante medicinale, vitamine şi minerale, alimente care ajută imunitatea), tratarea simptomelor bolii asociate şi tratarea/eliminarea cauzelor scăderii imunităţii. De aceea, automedicatia nu rezolva problemele de imunitate si nu ajuta sanatatea pe termen lung.

Dacă va gânditi că ati putea avea probleme cu imunitatea consultați un medic, nu luați medicamente fără recomandarea unui specialist. Sunt situații medicale în care imunostimularea nu este necesară sau poate fi contraindicată.

Plante medicinale, alge și ciuperci – ajutor pentru imunitate

Cura cu plante medicinale la începutul sezonului rece, dar și pe parcursul acestuia, este o metodă eficientă pentru a evita îmbolnăvirile în timpul iernii. Cel mai frecvent recomandate pentru stimularea imunităţii sunt echinacea, cătina, astragalus, ciupercile medicinale, algele și produsele apicole.

Este bine să consultați un specialist, pentru evaluarea sănătății generale, a riscului de îmbolnăviri și recomandarea remediilor adecvate pentru fiecare persoană.

6.VITAMINA D ne protejează de gripă și răceală

- vitamina d - Ce trebuie să facem in sezonul de gripă

Un nou studiu global, respectiv o  meta-analiză a datelor provenind din 25 de studii randomizate controlate, incluzând mai mult de 11 000 de participanți din mai multe țări, a fost publicat online în ”The British Medical Journal” în anul 2017. Rezultatele au confirmat faptul că suplimentarea cu VITAMINA D ajută la protejarea împotriva infecțiilor respiratorii acute și reduce incidența răcelii și gripei.

VITAMINA D contribuie atât la reducerea riscului de a contacta infecții respiratorii cât și la o vindecare mai rapidă în cazul în care o persoană este deja infectată.

Sursa: Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: Systematic review and meta-analysis of individual participant data. inBMJ Clinical Research 356:i6583 · February 2017

Acum, la Centrul Medical Alexis, puteti masura nivelul de vitamina D din organism cu 15 % discount.

Dr. Mariana Olingheru

Medic specialist Medicină de Familie

Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *