Nu mai trece răceala? Vedeți cum stați cu Proteina C reactivă

Am o raceală care ma sâcâie de mult și tot nu îmi trece! Este cazul sa iau antibiotic?  “ne spun mulți dintre pacienții noștri.

D-na doctor Mariana Olingheru ne sfatuiește ce sa facem în acest sezon: 
“Proteina C reactiva (CRC) este un marker valoros de inflamație acută. Ea crește in sânge precoce, la 2-4 ore de la debutul procesului inflamator, în toate cazurile de inflamație, ănaintea altor markeri   (exemplu: haptoglobina si  fibrinogen) . Valoarea se menține crescută în infecții bacteriene, având și rolul de a facilita fagocitarea bacteriilor și multiplicarea limfocitelor T.
Dacă la o persoană cu răceala persistentă, care nu mai trece. CRP este crescuta, este posibilă o suprainfectie bacteriană. In baza examenului clinic și corelat cu restul analizelor de laborator și/sau al altor investigații efectuate, medicul va decide cel mai potrivit tratament, inclusiv tratamentul antibiotic la nevoie.
Sunt nenumarate situații clinice în care dozarea CRP poate fi utilizată.
Atenție însă că valorile proteinei C reactive cresc in inflamația cronică, fiind un marker important și pentru riscul cardiovascular.

- gripa prc 2019 - Nu mai trece răceala? Vedeți cum stați cu Proteina C reactivă
Water photo created by freepik – www.freepik.com

De aceea, la un pacient cu boli cronice trebuie cunoscuta  valoarea anterioară a proteinei C reactive, pentru a constata daca este o creștere recentă, față de valoarea anterioară răcelii sau altei afecțiuni infecțioase acute pe care o poate prezenta pacientul respectiv. La copii lucrurile sunt mult mai clare si testul este foarte util, scutind administrarea inutilă de antibiotice.”
Proteina C reactivă (CRP) este un indicator important al infecţiilor şi inflamaţiilor în evoluţie. Analiza este utilizata si pentru monitorizare răspunsului la antibiotice în infecțiile bacteriene.Este o analiză valoroasă în sezonul de răceală si gripă.
Cu toate acestea, stabilirea finală a diagnosticului clinic trebuie efectuată de către un medic.

Pentru pacienții noștri, așa cum v-am obișnuit, oferim ceva în plus.
Puteți efectua un test rapid de gripă, metoda neinvazivă, din secreția nazală și
la un pachet de analize de minim 7 parametrii, aveti dozarea PCR gratuit.
Nu este condiționată de vreun bilet de trimitere sau altceva!

Pentru consultațiile acordate de doamna dr Mariana Olingheru, consultații care sunt cu totul altfel decât v-ați obișnuit la alte unitați medicale, care durează atât cât trebuie nu cât impune casa de asigurari sau un anumit protocol, în urma carora plecați lamurit și înțeles, puteți suna sau trimite sms (24/7) la 0752190154.

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *