Luni-Vineri (8:00 - 16:00)

Sâmbătă-Duminică (Închis)

0752-030-439

0752-190-150

Str. Jean Louis Calderon, nr. 45

București, România

Cea mai frecventa forma de deficit enzimatic intestinal

Cea mai frecventa forma de deficit enzimatic intestinal

Cand organismul nu produce o cantitate suficienta de lactaza (enzima responsabila pentru descompunerea lactozei in glucide mai usor de absorbit in intestinul subtire) apare descompunerea incorecta a lactozei in intestinul subtire.
Urmarea este ca lactoza trece intacta in intestinul gros, unde fermenteaza si produce gaze, acizi si tot disconfortul aferent.


Persoanele care sufera de intoleranta la lactoza pot avea unul sau mai multe simptome in acelasi timp:

  • greata,
  • dureri abdominale,
  • balonare,
  • intensitate crescuta a sunetelor abdominale,
  • diaree,
  • gaze,
  • scaune urat mirositoare,
  • pierdere in greutate (cauzata de diareea secundara),
  • constipatie din cauza scaderii motilitatii intestinului.
cea mai frecventa forma de deficit enzimatic intestinal 2019
Lactose intolerance

Acestea simptome apar intre 30 de minute si doua ore dupa consumul de lactoza, iar intensitatea lor depinde de mai multi factori:cantitatea de lactoza ingerata,tipul de produse lactate consumate,motilitatea intestinala, cantitatea de lactaza produsa de organism,alte alimente consumate, activitatea florei bacteriene.

Cea mai frecventa cauza a acestei afectiuni este cea genetica. Oamenii nu au cu adevarat nevoie sa consume lactoza decat in copilarie, cand laptele matern este cel mai bun si mai accesibil aliment posibil pentru a asigura supravietuirea si dezvoltarea sanatoasa a copilului.

Productia enzimei lactaza este programata genetic pentru a ne servi in primii de ani viata, pana trecem complet la o alimentatie diversificata. Dupa aceea (de obicei dupa varsta de 4 ani), ea incepe sa scada, ceea ce explica de ce peste 70% dintre adulti sufera de o forma de intoleranta la lactoza.

Exista insa si cauze secundare mai putin frecvente, si anume leziunile mucoasei intestinale provocate de diaree, antibiotice, chimioterapie, interventii chirurgicale sau alte afectiuni ale intestinului subtire. In aceste cazuri, intoleranta la lactoza poata fi temporara si reversibila, simptomele ameliorandu-se odata cu tratarea cauzei.S

Foarte important: Simptomele intolerantei la lactoza sunt foarte asemanatoare cu ale altor afectiuni digestive precum boala Crohn, boala celiaca sau intoleranta la proteinele din lapte.
Pentru un diagnostic corect apeleaza la medic: consult, investigatii, analize.
Diagnosticul pus doar dupa simptome poate fi periculos!

Cum poti gestiona intoleranta la lactoza

Daca suferi de intoleranta la lactoza, dar nu vrei sa renunti la lactate, exista pe piata produse lactate fara lactoza – lapte, branza si iaurt din care lactoza a fost eliminata partial sau total.

O alta solutie ar fi suplimentele de lactaza, care se gasesc in farmacii sub forma de picaturi, pastile sau comprimate masticabile si care te pot ajuta sa digeri lactoza mai eficient. Cere sfatul medicului pentru a gasi doza potrivita si a afla cat de des poti folosi aceste suplimente.

Sfat: chiar daca ai intoleranta la lactoza, poti consuma chefir, sana, iaurt care contine culturi de bacterii vii si branzeturi maturate si fermentate. Prin fermentare, lactoza se transforma in acid lactic si nu mai provoaca simptome neplacute. Daca suferi doar de o intoleranta usoara, poti incerca si laptele de capra: desi contine niveluri destul de ridicate de lactoza, acesta s-a dovedit mult mai usor de digerat decat laptele de vaca.

Leave a Reply