Cum alegem ochelarii de soare

Așa cum afectează pielea neprotejată, soarele atacă și vederea. Radiațiile ultraviolete pot pătrunde până la nivelul cristalinului sau chiar al retinei.

Ochii neprotejați de soare pot suferi cel mai frecvent probleme cum ar fi: cataracta, degenerescența maculară legată de vârstă, pterigionul. În plus, la nivel estetic, din cauza reacției de încruntare pe care o avem când ne deranjează soarele, apar în timp ridurile de expresie. Iată de ce vara asta nu trebuie să ne lipsească ochelarii de soare. Ei nu sunt un moft și trebuie să îi alegem în funcție de gradul de protecție anti-UV a lentilei și de-abia apoi după criterii estetice.

ochelari-soare18.05.2015  - ochelari soare18 - Cum alegem ochelarii de soare

În oraș, la volan, la mare, la munte, ochelarii de soare trebuie să ne însoțească pretutindeni. Să nu uităm că altitudinea și suprafețele reflectante (apă, zăpadă, nisip) sunt factori care potențează efectul nociv al radiațiilor ultraviolete. Și chiar dacă se numesc ochelari de soare, aceștia trebuie purtați chiar și în zilele înnorate. Este greșit să credem că în zilele cu nori nu avem nevoie de protecție pentru ochi, căci razele ultraviolete există și atunci chiar dacă nu sunt vizibile.

Soarele favorizează cataracta și degenerescența maculară

Purtarea ochelarilor de soare în adevăratul lor scop, acela de a ne proteja vederea de radiațiile UV, este un obicei prea puțin întâlnit la români. De obicei, majoritatea, mai ales tinerii, poartă ochelari de soare doar pentru că sunt la modă și aleg modele ieftine, cu lentile de slabă calitate, care nu au filtre UV certificate. Aceștia nu fac decât să-și expună ochii unor riscuri suplimentare.

Cataracta – cea mai frecventă boală oculară – este o formă de îmbătrânire a cristalinului, care se opacifiază, ceea ce produce scăderea treptată și nedureroasă a vederii. Cataracta afectează peste 5% din populație. Degenerescența maculară reprezintă afectarea ireversibilă a vederii centrale (macula – partea centrală a retinei). Îmbolnăvirea conduce la scăderea treptată a acuității vizuale, care pornește din centrul câmpului visual. Expunerea directă la lumina solară favorizează apariția timpurie a acestor afecțiuni, care de obicei se declanșează la vârsta a treia.

Lentile cu filtru anti-UVA și UVB

Medicii oftalmologi recomandă ochelarii de soare cu lentile de calitate, certificate conform reglementărilor europene. Marca „CE” înscrisă pe lentilă asigură calitatea ochelarilor de soare. De asemenea, sunt indicate lentilele care asigură deopotrivă protecție UVA și UVB, cu indice cât mai ridicat. Cu cât indicele de protecție înscris pe lentilă este mai mare, cu atât este mai bună protecția. Cele mai indicate sunt lentilele colorate în nuanțe gri și maro, cu filtru anti-UV și, ideal, cu filtru polarizant.

Lentile cu filtru polarizant

Radiațiile ultraviolete nu sunt percepute ca atare de către ochi. Ceea ce ne deranjează sunt strălucirile orbitoare ale razelor solare care se reflectă pe o suprafață orizontală – drum, apă, capota mașinii. Ei bine, pentru a combate acest efect trebuie să purtăm ochelari cu lentile cu filtru polarizant. Lentilele polarizante elimină efectul de strălucire, îmbunătățesc contrastul, nu influențează percepția culorilor, oferă protecție UV și au un confort vizual deosebit la utilizare. Ochelarii cu lentile polarizante sunt foarte utili la volan.

La copii – ochelarii de soare, o necesitate

Ochii copiilor sunt mai vulnerabili decât ai adulților la razele ultraviolete. De aceea, încă de la vârsta de 2-3 ani, ochii copiilor trebuie protejați prin utilizarea ochelarilor de soare. Motivul: structurile oculare sunt încă incomplet dezvoltate, copiii au corneea mai subțire, mai fină și cristalinul foarte transparent, ceea ce înseamnă o protecție mai slabă a retinei la copii comparativ cu adulții. În plus, efectul radiațiilor UV este cumulativ în timp, ceea ce duce la apariția precoce a cataractei. Medicii le atrag atenția părinților că ochelarii de soare pentru copii sunt obligatorii mai ales la mare și la munte, unde intensitatea ultravioletelor este crescută, și în timpul desfășurării unor activități sportive ce presupun expunerea directă la lumina orbitoare a soarelui: înot, echitație, volei, tenis, fotbal, baschet etc. Un alt aspect semnalat de medicii oftamologi se referă la ochelarii de soare pentru copii vânduți la tarabe, în parcuri sau piețe: „Vederea copiilor dumneavoastră este neprețuită. Nu le cumpărați ochelari de soare din surse îndoielnice, chiar dacă au înscrisă marca CE, pentru că aceasta este contrafăcută”.

Ochelarii de soare contrafăcuți, fără protecție UV, fac mult mai mult rău decât bine, întrucât dilată pupila, lăsând mai multe raze UV să producă leziuni pe cristalin sau pe retină, alături de o vedere neclară.

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *