Alzheimer: obezitatea ar agrava leziunile cerebrale

Obezitatea ar agrava leziunile cerebrale asociate maladiei Alzheimer, potrivit unui studiu dat publicității luni în Franța de Institutul național de sănătate și cercetare medicală.

Potrivit studiului realizat de cercetători de la Inserm (Unitatea U837) și Universitatea Lille2/ Universitatea Lille Nord/ pe șoareci transgenici, obezitatea ar agrava deficitele cognitive și leziunile cerebrale la persoanele bolnave de Alzheimer.
obezITATE SIaLZHAIMER 16.05.2015  - obezITATE SIaLZHAIMER 16 - Alzheimer: obezitatea ar agrava leziunile cerebrale

Aceste lucrări, publicate recent în revista Diabetes, întăresc ideea că anomaliile metabolice ar putea avea un rol în dezvoltarea demențelor, a explicat David Blum, cercetător la Inserm, care a condus acest studiu.

Maladia Alzheimer reprezintă prima cauză a pierderii funcțiilor intelectuale legate de vârstă. Alterările cognitive observate sunt rezultatul a două tipuri de leziuni – ‘plăcile amiloide’ la exteriorul neuronilor și acumularea de proteine Tau anormale în interiorul neuronilor. Totuși, deși când se știa deja că obezitatea joacă un rol în formarea de plăci amiloide, impactul său asupra acumulării de proteine Tau anormale în neuroni nu era clar elucidat.

Cercetătorii echipei conduse de Luc Buée au folosit șoareci transgenici concepuți pentru a dezvolta progresiv cu vârsta o degenerare a creierului legată de proteinele Tau. Timp de cinci luni, șoarecii au primit un regim bogat în grăsimi, fiind indusă o obezitate progresivă.

La încheierea regimului, șoarecii obezi au dezvoltat o patologie agravată atât din punct de vedere al memoriei, cât și al modificărilor proteinei Tau’, a menționat David Blum.

Cercetătorii lucrează acum pentru identificarea factorilor responsabili de această agravare. Testele terapeutice în faza finală (faza 3), efectuate pe molecule care ar combate plăcile senile, au fost sortite eșecului. ‘Acționarea asupra leziunilor asociate cu proteina Tau ar putea fi o alternativă sau o abordare complementară. ‘Cercetările sunt realizate în acest sens în laboratorul nostru’, a afirmat David Blum. Ca urmare a acestui fapt, a apreciat cercetătorul, ‘identificarea factorilor ce agravează leziunile asociate proteinei Tau ar putea conduce la piste terapeutice interesante’.

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *